Completare la intrebarea de la 07.41: putem vorbi in situatia data de aplicarea prescriptiei de 1o ani. Subsemnatul am luat la cunostinta de faptul ca unul dintre comostenitorii bunicului a avut in posesie din 1991 pana in 2012 o suprafata de 3,75 ha, doar dupa dezbaterea mostenirii comostenitorului respectiv cand s-a intrat in legalitate, adica cota stabilita este de 2 ha..
Am rugamintea de a ma ajuta: bunicul a avut 3 copiii. In baza legii 18/1991 i s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 6 ha. Cu acceptul comisiei locale de fond funciar unul dintre mostenitori a avut posesia intre anii 1991-2012 asupra unei suprafete de teren de 3,75 ha. Azi 16.03, subsemnatul, mostenitor din 2012 dupa unul din cei trei copiii ai bunicului mai pot legal sa-i cer daune civile pentru diferenta de 1,75 ha. de care a beneficiat timp de 21 de ani. Multumesc.
Sarbatori fericite la toti cititorii. Am o mare rugaminte: stie cineva unde pot gasi Instructiunile Ministerului Agriculturii nr. 35/1958. La Guvernul Romaniei, M.D.A.R. nu au. Arhivele Istorice Nationale au in derulare o cercetare a fondului arhivistic aflat in pastrare privind aceste Instructiuni. Multumesc anticipat.
Bunicii paterni au avut 3 copii:1 baiat -tatal meu si 2 fete, din care una necasatorita. Bunicii au domiciliat la tara. Tatal meu cu familia (sotia si copilul - eu) au locuit in aceiasi curte cu bunicii. Primaria mi-a eliberat copii dupa perioada 1950-1973 din care rezulta ca cele 2 familii au avut registre agricole separate, fiecare cu gospodaria sa, ambele gospodarii figureaza cu teren intravilan pana la colectivizare. Registrul agricol al bunicului aferent perioadei 1959-1963 este anulat cu doua linii rosii, intre cele doua linii scrie "anulat conf. Dec. 3 dus la 190" -pe pg. 190 este registrul agricol al tatalui meu. Zilele acestea am primit de la S.J.A.N.al judetului o copie a unei Deciziuni a Comitetului Executiv Local si copii dupa tabele prin care R.Agricol al bunicului este anulat si toate elementele de R.Agricol al bunicului sunt trecute pe R.Agricol al tatalui.
Dupa decesul bunicului se elibereaza, inainte de 1990, cert.m. avand ca mostenitori pe tatal meu si matusa necasatorita, masa succesorala fiind 1/2 din casa si 250 metri patrati (bunica si matusa casatorita au semnat declaratie de renuntare). Dupa 1990 in baza Legii 18/1991 mostenitorii bunicului dar si tatal meu s-au adresat cu cereri de reconstituire. In privinta terenului intravilan cererile intocmite s-au facut cu luarea in considerare a "anularii" amintite mai sus in sensul ca bunicul nu mai avea teren intravilan si nici nu are teren intravilan pe T.P.; tatal meu a solicitat si are inclusiv pe T.P. teren intravilan. Matusa necasatorita dupa 1990 s-a intors la manastire. In 1994, cele doua matusi au facut dezbaterea dupa bunica (1/2 din casa), personal trebuia sa urc la mostenirea bunicii in locul tatalui meu, care intre timp decedase insa nu am fost citat. Problema este ca in 1995 cele doua surori incheie un contract de v.c. cu clauza de intretinere pentru matusa necasatorita (care era la manastire la o distanta de aprox. 60 km.) si v.c. pentru cea de a doua matusa. Contractul stabileste ca terenul intravilan a apartinut in intregime bunicului si fiecarui mostenitor (tatal meu si maica) au fiecare 1/2 cota din teren. Contractul a fost legalizat de un notar al unui Notariat de Stat Local. Aceasta nu corespunde actelor originale unde bunicul nu mai avea teren intravilan (vezi primul paragraf).Intrebarea este: ce trebuie sa fac eu spre intra in drepturile legale privind acest teren intravilan.