avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Activitate sara333

Activitate sara333

Va multumesc mult pentru raspuns!
Tot in invatamant lucrez si eu. Sunt titulara in Romania. Scoala din Romania nu prea stie ce sa imi spuna. Nici sindicatul.
Daca fac dovada unui document oficial/lege in baza careia anii lucrati in afara Romaniei se calculeaza ca vechime in munca/ transe salariale, atunci e ok pentru angajator.
Insa cum cazuri ca al meu sunt putine in invatamant (ar mai fi cazul invatatoarelor de la sectia germana care au lucrat pentru o perioada in Germania si s-au reintors apoi in Romania), se pare ca nimeni nu stie ceva sigur. De aceea am decis sa intreb aici :
- cum pot valorifica anii lucrati in afara (ce drepturi am)
- care e procedura de urmat, pas cu pas.
Inca o data: multumesc!
"Seria E 200/pensii/ poate fi obtinuta de la Institutul National de Securitate Sociala."
1. Va referiti la Institutul din Romania sau cel din tara unde persoana a fost angajata?
2. Apoi, din ce inteleg de la dumneavoastra, ar fi vorba de mai multe documente E200, nu?
Cine le completeaza?
La finalizare trebuie traduse in romaneste?
3. Perioada de angajare in afara Romaniei, intr-o tara membra UE, se va lua in calcul doar la pensie, sau si pentru calcularea transelor salariale?
Multumesc!
Buna ziua!
Am lucrat timp de 3 ani, legal, ca si profesor intr-o scoala din Bulgaria. Intre timp m-am reintors si lucrez in tara.
1. E posibil sa imi fie recunoscuti ca vechime in munca + calcul la pensie anii lucrati in afara Romaniei si care ar fi procedura?
2. Cum as putea sa ii valorific complet? Ce drepturi as avea?
Multumesc!
Urmeaza sa se scoata din nou la concurs functia de arhitect sef.
1. Este legal, eu existand inca in primarie?
2. Cine are dreptul sa se inscrie (pregatiri)?
3. Lucrez de 7 ani pe functia de referent de specialitate, sunt singura angajata in primarie la compartimentul "Urbanism". Dupa 7 ani am primit o treapta, nu am luat insa niciodata sporul ca reprezentant al compartimentului. Este corect?
Cazul meu:
- In mai 2005 am dat concurs organizat de primaria X (oras gradul III) pentru functia de arhitect sef si am fost declarata admisa. Din comisie faceau parte reprezentanti ai consiliului local, prefectura, consiliu judetean precum si arhitectul sef al judetului;
- M-am prezentat la post dar nu mi s-a intocmit contract de munca. Primarul de atunci a evitat sa imi dea lucrarile de specialitate ele fiind inmanate la cunoscuti ai lui fara pregatire in acest domeniu (arhitecura, constructii, urbanism);
- dupa aprox o luna secretara primariei m-a chemat si mi-a aratat o dispozitie a primarului prin care mi se schimba incadrarea din arhitect sef in cea de referent de specialitate asistent; am fost amenintata si obligata sa semnez un CM ca referent de specialitate asistent si am facut acest lucru sub presiune.
Intrebare: a fost legala schimbarea incadrarii de catre primar?

- Dupa 3 luni mi s-a desfacut contractul de munca pe motivul ca mi-as fi dat demisia, fapt care nu este adevarat. Au considerat demisie o cerere a mea prin care solicitam primariei un exemplar din CM, fisa postului cu obligatiile, salarizarea, repartizarea pe functie.
Am deschis un proces pt desfacerea contractului de munca, iar primaria a transformat procesul intr-unul prin care mi se impunea o anumita functie, respectiv cea mentionata mai sus. Procesul s-a terminat in iulie 2006 si am fost reangajata abia la 1 noiembrie 2006. Am castigat procesul in sensul ca m-am putut intoarce la serviciu, insa nu am castigat si functia pt care am dat concurs si am fost admisa.
Intrebare: Daca eu am deschis procesul pt desfacerea nejustificata a CM, era posibil (legal) ca paratul sa schimbe cauza de la demisie la functia pe care ei voiau sa ma incadreze?

Mentionez ca primarul si secretarul primariei mi-au spus in timpul celor 3 luni cat am apucat sa lucrez, ca ei detin decizia de anulare a examenului meu, apoi dispozitia de schimbare in functie, desi mie nu mi-au aratat niciuna dintre aceste dispozitii.
Am cerut si o dovada a faptului ca am dat acest examen insa nu am primit nimic.

Ce se mai poate face in situatia aceasta ca sa imi recuperez functia pentru care am fost admisa prin examen.
Pregatirea mea universitara este subinginer constructor CCIA.
va multumesc!



Răspuns la discuția divort de comun acord
Avand in vedere ca doresc (si sotul cel putin pana acum este de acord) ca cei 3 copiii sa ramana dupa divort la mine, ce ne sfatuiti: eu sau sotul sa introduca cererea de divort? Exista vreun risc sa pierd din copiii in cazul in care introduce el? Va multumesc! (inca imi sunt neclari pasii pe care ii avem de facut si cum trebuie procedat)
Problema e ca sotul meu este preot si de aici greutatea lui (dar si a mea) de a apela la un avocat. Din dorinta de a pastra discretia, ne chinuim impreuna de ani buni si am tot amanat...
Răspuns la discuția divort de comun acord
Va multumesc mult pentru informatii si sfaturi. Am sa apelez la ajutorul unui avocat (cel putin eu). Doresc o sentinta fara motivare (nu am stiut pana acum ca e posibil asa ceva, si acuzatiile ramase pe hartie la adresa ambilor parinti ma inspaimantau, pentru ca ma gandeam la copiii care vor citi peste ani...) si sper sa obtin asa ceva, desi cu sotul meu nu prea am cum colabora. Probabil nu se va prezenta. Cu ingaduinta D-voastra, poate am sa scriu cam ce mi-a spus avocatul si o sa ma mai sfatuiti. Ma gandesc apoi cu teama sa nu pierd vreunul din copii...
Inca o data multumesc!
Răspuns la discuția divort de comun acord
Sotul meu este categoric in a nu ne lua, nici el nici eu, un avocat. Doreste totul cat mai discret. De asemenea, nu vrea sa se prezinte la infatisari, in cazul in care unul din noi va introduce cererea (dupa cum am inteles, aceasta e singura modalitate, neputandu-se de comnun acord). Este dificil de facut o astfel de cerere? :(
Suntem casatoriti de 10 ani, in urma casatoriei au rezultata 3 copii minori. Eu si sotul meu dorim sa divortam (este singura solutie) dar in niciun caz in maniera "reclamant si parat". Fiind dorinta amandurora, exista vreo modalitate de a divorta de comun acord? Adica sa aparem amandoi in cerere ca solicitand divortul? (Precizez ca nu avem neintelegeri in privinta impartirii bunurilor si in incredintatrea copiilor mamei). Apoi, putem face acest demers fara a apela la un avocat?