avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Activitate relucu4

Activitate relucu4

Discuție Activitate PFA
Buna seara tuturor.
Am o nedumerire legata de activitatea PFA si anume daca in conformitate cu ultimele adaugiri legislative in calitate de PFA pot avea activitate de producere a unor marfuri destinate exportului avind doi angajati specializati din domeniul marfurilor pe care vreau sa le export si care din formele de organizare ale PFA ar fi mai recomandabila in acest caz? Specific faptul ca marfurile ce ar urma sa fie exportate ar putea aduce cateva mii de euro anual(probabil pina in 20000 in cel mai fericit caz).
Am auzit ca trebuie depusa aceasta declaratie si in cazul PFA indiferent de categorie (norma de venit sau real) chiar si in cazul unei cifre de afaceri "0" si asta pina pe 25 feb. Este adevarat? Care este actul care consfinteste aceasta prevedere?
Răspuns la discuția Asociere PFA-uri, posibila?
In primul rand va multumesc pentru raspunsul de pina acum. Nu am cunostinte juridice si ca urmare nu stapanesc termenii. Am inteles din spusele dvs ca nu se poate infiinta o asociatie care sa reprezinte mai multe PFA-uri dar se poate infiinta o asociatie de cetateni care au si calitatea de PFA, cea din urma putind apara teoretic drepturile acelor cetateni care probabil nu au nimic de a face cu drepturile PFA-urilor care ar face obiectul interesului pentru asocierea aceasta. Bun, daca nu se poate realiza o astfel de asociere care sa apere si sa ajute sub diverse forme pe membrii ei, se poate infiinta un sindicat al PFA-urilor caci am observat in legea de infiintare a sindicatelor ca la articolul 4 se prevede ca:"Persoanele care exercita legal o meserie sau profesie in mod individual sau care sint asociate in cooperative, precum si in alte categorii profesionale decit cel prevazute la art. 2 alin. 1, se pot organiza in sindicate, in conditiile prevazute in prezenta lege." Pe parcursul legii(54 din 1 august1991) am mai gasit un singur paragraf unde se discuta despre aceasta categorie de persoane si in care se spune: "Sindicatele persoanelor care exercita legal o meserie sau profesie in mod individual sau care sint asociate in cooperative, precum si cele ale altor categorii profesionale decit cele prevazute la art. 2 alin. 1, apara, in conditiile legii, interesele profesionale, economice si sociale ale membrilor lor, potrivit specificului activitatii acestora. " Deci, PFA-urile s-ar incadra in categoria aceasta de persoane specificata in legea de infiintare a sindicatelor?
Buna seara, asi fi interesat sa aflu daca exista vreo lege care sa interzica asocierea mai multor PFA-uri intr-o organizatie cu un oarecare profil( apararea in fata abuzurilor unor reprezentanti ai diverselor institutii de control ale statului, intrajutorare economica, ocupational....etc) sau daca exista, dimpotriva, creat un mecanism care sa faciliteze cumva infiintarea unor astfel de organizatii.
Cu stima Relu.
Multumesc frumos, daca nici saptamana aceasta nu apare nimic nou asa voi face.
Cu stima Relu.
Buna ziua tuturor.
Asi dori sa ma ajutati cu sfaturile dumneavoastra sa rezolv o problema destul de "arzatoare". In luna mai a acestui an fica mea a dat nastere unui copil(primul). De atunci si pana la aceasta data a reusit sa intre doar in posesia sumei ce reprezinta premierea pentru primul copil nascut adica cei doua sute si ceva de Ron. In rest nimic. Actele au fost depuse in totalitate la primarie( sector 5, ce sa facem daca asa trebuia), a primit de acolo trei bonulete cu care urma sa se prezinte la casieria primariei in ziua indicata. Cind s-a prezentat, surpriza, i s-au dat doar cei 200Ron iar in ce priveste suma aferenta trusoului i s-a solicitat nr de telefon ca sa fie sunata la o data ulterioara pentru a-i ridica( e de prisos cred sa spun ca nici in ziua de azi nu a fost sunata). Despre sumele referitoare la indemnizatia de crestere si alocatie i s-a spus ca vor veni acasa prin posta(asa cum a complectat in cerere) dar si aici este pauza deplina. Sfatuiti-ma si pe mine cum sa rezolv problema asta si pe unde sa ma duc pentru a afla de ce se intarzie. Precizez ca la o luna dupa fica mea a nascut si o prietena a ei din sectorul 6 de data asta. Ea pina la data asta a reusit sa ia suma aferenta trusoului si prima alocatie de 200 Ron. Restul i s-a spus ca va incepe sa primeasca amestecat dupa luna februarie a anului viitor pina ce se se va ajunge cu platile la zi(Dumnezeu stie cand). Doream sa arat prin aceasta ca nu este un fenomen singular cazul ficei mele. Unde si la cine trebuie mers sau intrebat ca sunt asa de amestecate institutiile astea incat nepotelul in varsta de 6 luni astazi nu prea intelege cine ar trebui sa-i dea banii si de ce intarzie atata.
Cu stima Relu.
Răspuns la discuția Refuz dezbatere sucesiune
Multumesc tuturor pentru sfaturile competente. Dupa cum observ majoritatea opteaza spre o actiune in prezent ca fiind mai eficienta. Am o singura nedumerire si din nou o intrebare.
O parte dintre dvs indicati ca prim pas un notariat. Eu am fost la un astfel de notariat si de acolo mi s-a spus ca daca am depasit cele 6 luni in care trebuia sa mi se recunoasca calitatea de erede, nu mai pot sa deschid eu actiunea de dezbatere a succesiunii. Este cumva eronat acest raspuns? Pot sa cer dezbaterea succesiunii chiar daca au trecut cele 6 luni? Sincer, nu am mai fost si la alt notariat caci nu mi-am pus nici un moment problema unei lipse de competenta in raspunsul primit.
Intrebarea s-ar referi la ce actiuni implica chemarea in instanta. Care ar fi pasii de urmat in acest caz si (daca se poate preciza) care ar fi procentul de reusita al acestei actiuni (estimativ, binenteles).
Urez tuturor o saptamana plina de spor si sanatate.
Răspuns la discuția Refuz dezbatere sucesiune
In primul rand, multumesc si a'propos de asta, unul din bunicii mei s-a dus cindva pe vremea lui Ceashca la doctor si dupa ce a fost consultat si i s-a recomandat un tratament, politicos i-a spus doctorului "multumesc dom' doctor" la care tot atata de politicos doctorul i-a raspuns: "tataie, multumirile nu se pun la CEC". Deci inca odata multumesc desi stiu ca nu tine de cald si nici de sete. Apreciez altruismul persoanelor de specialitate de pe acest forum. Cum insa sunt roman, daca omul a-mi da un deget, incerc sa-i iau toata mina (glumesc desigur) asa incat desi am promis ca este ultima intrebare de fapt din ea s-au mai nascut si altele la care daca nu-mi veti raspunde nu ma voi supara caci deja intrec masura si sunt constient de asta.
- inteleg din spusele dvs ca la acest moment cotele ar fi 5/8 mama si 3/8 eu. Daca este corecta socoteala, care ar fi cota ce mi-ar fi "rezervata" in cazul decesului mamei din cele 5/8 actuale?
- daca ati fi in locul meu si n-ar trebui sa judecati si cu sufletul, ce-ati face la acest moment daca refuzul mamei de a merge la notar ar persista, ati merge in instanta si nu v-ati opri pina ce cele 3/8 nu ar fi cu acte integral ale dvs sau ati lasa problema in suspensie contand pe faptul ca "singele apa nu se face" si ati astepta deznodamintul final multumindu-va cu cele 3/8 de acum plus cele x procente "rezervate" in cel mai defavorabil caz? Nu ma refer aici la aspectul sentimental ci la implicatiile juridice ale acestui posibil caz acum sau la final (daca va fi cazul)?
O duminca placuta tuturor.
P.S. La momentul cind va scriu in paralel se desfasoara petrecerea de botez a primului meu nepot la care mama nu participa si pe care nici nu a interesat-o sa-l cunoasca. Asta asa ca un fapt divers dar semnificativ totusi.
Răspuns la discuția Refuz dezbatere sucesiune
Am inteles perfect cum stau lucrurile. Daca ea nu vrea de buna voie, o poate obliga instanta printr-o hotarare sa dezbatem succesiunea. Are 74 de ani si daca ma gindesc bine nu cred ca a intrat vreodata intr-un tribunal pentru a se prezenta la un proces in care sa fie parte. N-asi dori sa fiu obligat ca la inconfortul dat de varsta si de sanatate sa-l adaug si pe cel cauzat de stresul si teama de a fi implicata intr-un proces(si taman cu cel caruia i-a dat viata). Va intreb asadar, daca nu se dezbate aceasta succesiune acum, exista o cat de mica posibilitate ca sfatuita de cineva interesat sa poata deturna dreptul meu de a mosteni apartamentul dupa decesul ei? Poate face vreun act legal referitor la partea ei din acest moment(donatie, vinzare, etc) daca nu este dezbatuta succesiunea fara a fi si eu instiintat? Eu nu vreau nimic de la ea acum, vreau sa moara linistita cind i-o veni timpul in casa ei dar nu vreau sa aiva posibilitatea de a face ceva impotriva drepturilor mele, aplecind urechea la sfaturile asazisilor binevoitori "neinteresati" decat de binele ei.
Va multumesc pentru lamuriri si v-asi fi recunoscator daca mi-ati putea raspunde si la aceasta ultima intrebare.
Răspuns la discuția Refuz dezbatere sucesiune
Sunt convins ca cele semnalate de dvs. au noima lor daca esti familiarizat cu limbajul juridic. Cum nu ma pot lauda cu stapinirea si intelegerea acestui limbaj, cu parere de rau dar sunt tot in ceatza. Am sau nu vreo cale de rezolvare a acestei probleme inainte, eventual, de a fi prea tarziu.
Nu vreau sa-mi supar mama tarand-o prin cine stie ce procese (caci este totusi mama) ci vreau doar sa-mi pun la adapost dreptul de a mosteni ceea ce mi se cuvine dupa moartea ei si mai vreau sa o feresc de eventuale intentii dubioase ale altor persoane care nu au nici o legatura cu familia noastra dar care efemer fac parte la acest moment din viata si anturajul ei.
Nu pot sa nu va multumesc pentru promptitudinea raspunsului si pentru documentarea lui. Singura rugaminte ar fi sa-l si traduceti, daca se poate, in termeni pe care sa-i pot intelege, nefiind jurist de meserie. In rest toata stima.