Exista asa zisele ‚Legi nescrise’ale lumii bussinesului. Multi le cunoastem din auzite, din experienta sau pur si simplu le intuim. Nu vorbesc despre legi ale bunei conduite in afaceri ci despre reguli si mecanisme reale din piata. Propun sa ne expunem ce am axperimentat dar cand cineva are de adaugat o noua idee, numerotand-o, sa copieze cu copy-paste intregul mesaj precedent si sa isi adauge (numerotand) o noua regula astfel incat oricine citeste ultimul mesaj postat sa poata citi toate ‚Legile’postate.
Legi:
1.In cazul in care nu vrei/nu poti face o plata nu promiti decat ca ‚incerc zilele astea’
2.Daca spui ca azi am facut plata sau azi facem plata inseamna ca plata SIGUR se efectueaza
3.Cecul garantie se completeaza si se depune in banca doar cand nu s-au mai facut plati de o lunga perioada de timp si nu-ti mai raspunde la telefon
4.Stabileste limite de creditare pentru orice client pentru a avita pierderile sau tzepele (sau a le minimaliza pe cat posibil)
Am investit cecul, a facut recurs si a intentat o actiune de anulare a actului.
Ce ma framanta este ca nu am cum sa recuperez banii si speram ca dosarul penal sa-l sperie. In plus, invoca faptul ca datorita faptuluyi ca a intrat in CIP din cauza mea spune ca furnizorii l=au blocat la livrari si intra in insolventa tocmai datorita mie. Eu mereu am crezut ca cecul e o garantie sigura.
La contractul dintre noi am cerut un cec garantie, pentru datoriile certe,lichide si exigibile. Suma ce am trecut-o pe cec a fost suma facturilor neachitate, inclusiv penalitati. Avocata mea sustine ca de fapt faptul ce fiind dat in alb si fiind scadenta si sumele trecute de mine, niciodata nu se va da ince[erea urmaririi penale. Politia a invocat faptul ca datorita situatiei economice... lipsa de rea intentie... etc.
Am avut un cec garantie in alb de la un client ce l-am depus si a fost integral refuzat la plata, suma fiind de peste 300.000 Ron. Banca a sesizat automat politia, eu am depus plangere. Politia, dupa luuungi perioade a decis NUP. Cum e posibil? E un cec, suma mare si nici nu vad sanse de recuperare a banilor. Ce ar trebui sa fac?
Am o fila cec format vechi refuzata la plata, primita de la un client, lipsa disponibil total. Facturile aferente acestei file sunt dupa 8 dec. 2008 dar banca a acceptat sa imi deconteze instrumentul, doar ca nu avea bani respectivul client. Ma intreb: voi putea investi instrumentul? Va putea un ececutor sa treaca la executare silita in aceste conditii, avand in vedere ca conform BNR nu trebuia decontat acest cec?
Am o fila CEC model vechi de la un client ce sustine ca nu poate sa faca plati. Are rost sa incerc sa o folosesc? Mai este valabila? De regula folosesc aceste cecuri garantie ca si sperietoare, dar daca vreau sa depun in banca cecul, el va fi acceptat la plata?
De fapt falimentul a fost pronuntat si urma sa se faca radierea firmei. A intervenit un recurs care s-a suspendat. Singurele parti din dosar sunt Creditorul si debitorul. Mai poate cineva intoarce cursul procesului? Are rost sa imi bat capul? (sau mai bine fac o factura de discount pe acel client si am inchis capitolul respectiv)
Am un fost client...
Am constatat tarziu ca a intrat in procedura de insolventa si din pacate s-a pronuntat falimentul la al doilea termen. La primul s-a dispus intrarea in procedura de insolventa simplificata iar la al doilea termen lichidatorul a cerut falimentul iar judecatorul a aprobat acest lucru. La curtea de apel exista un recurs, acesta fiind si el suspendat (art 242 pnc 2). Evident, nu m-am inscris in masa credala, ca multi alti creditori de-ai lui. Mai am vreo forma de atac? Mai merita sa lupt? Cine poate ataca sentinta?