avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Activitate Ionut H.

Activitate Ionut H.

Răspuns la discuția pensie de urmas dupa deces?!
Buna ziua,
Inca o intrebare, totusi...cu cat ma documentez mai mult, cu atat apar si mai multe intrebari...si anume:
Din ce inteleg, sotia decedatului nu s-ar incadra in situatia aceasta pentru pensie de urmas atata timp cat pensia ei ar fi mai mare decat pensia de urmas. Adica, pensia de urmas se poate lua doar in situatia in care renunta la pensia ei actuala, care este de 1000 RON. Am inteles gresit acest lucru ? Multumesc
Răspuns la discuția pensie de urmas dupa deces?!
Multumesc frumos.
Voi demara demersurile, care am vazut ca sunt extrem de multe.
O zi buna
Cornel Vasile a scris:

Daca decesul este declarat oficial, atunci poate beneficia de pensie de urmas.

Detalii - Pensia de urmaş
[ link extern ]

Buna seara,
Se da un caz, poate un pic mai special sau nu, depinde de expertiza fiecarui om:
Barbat declarat decedat oficial in anul 2021. Timp de 10-12 ani acesta a fost declarat disparut, timp in care au existat informatii 0 despre disparitia acestuia, nu s-a stiut absolut nimic.
Pe scurt, decesul a fost declarat oficial, certificat, etc.
Sotia acestuia care este in viata si pensionara,poate beneficia de pensie de urmas ?
El a lucrat atat in țara cat si in afara, a cotizat.
Am citit putin legea, dar nu imi sunt clare anumite conditii, de aceea as avea nevoie de niste indrumari. Ulterior pot lua legatura si cu un avocat,pe care sa il platesc pentru consultanta mai detaliata, dar sa stiu daca merita efortul..
Multumesc frumoa
Buna seara,
Lamuriti-ma, va rog cu privire la legea 239 din 06.11.2020.
De cateva zile incerc sa ma informez pe acest subiect, sa pot intelege care este situatia in care se poate aplica aceasta lege, care spune in felul urmator:

i^1) cheltuielile privind funcționarea unităților de educație timpurie aflate în administrarea contribuabilului sau sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaților în unități de educație timpurie aflate în unități care oferă servicii de educație timpurie, conform legislației în vigoare;
i^2) contribuabilii care efectuează cheltuieli cu educația timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educația timpurie conform lit. i^1), dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. În cazul în care suma depășește impozitul pe profit datorat, diferența va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reținut de contribuabil pentru angajați, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate;

Exista exceptii de firme care nu pot face acest lucru din varii motive ? Se aplica pentru orice firma ? Trebuie sa aiba un profit anual anume ?
Inainte de a merge catre reprezentatii firmei in care lucrez, as dori sa ma informez mai bine pe subiect.
Multumesc
Buna seara,
M-ar interesa daca ma puteti ajuta, va rog, cu ceva informatii sau clarificari pentru urmatorul subiect.
Doresc sa aduc din strainatate un camion cu anvelope SH, pe care mai apoi sa le vand in tara. Bineinteles, prin intermediul unui SRL, nu la negru.
Ce ma intereseaza este ce conditii trebuiesc indeplinite din punct de vedere al mediului. Stiu ca sunt produse poluante si ar trebui platita o taxa de 2RON/Kg catre Fondul de mediu.
Aceasta este taxa care trebuie platita ?
Ce alte acte justificative am nevoie pentru a putea realiza acest transport ?
Mentionez ca am citit ceva legi specifice subiectului, dar vin aici catre dvs. pentru o clarificare si explicatie mai pe ' romaneste '.
Multumesc
Buna seara,
Doresc sa achizitionez un teren intravilan de 1000mp intr-o comuna din Brasov.
As dori, va rog, sa ma ajutati cu niste sfaturi in ceea ce priveste cunostintele necesare sau intrebarile potrivite pe care trebuie sa le adresez inainte vanzatorului.
Mentionez ca terenul este vandut prin agentie imobiliara, la un pret destul de mic fata de pretul zonei.
Din ce am reusit sa citesc pe internet, un prim bun pas ar fi sa cer certificatul de urbanism, unde pot vedea anunite detalii, precum tipul constructiei pe care o pot face acolo, pe ce nivele in principiu, ce utilitati sunt in zona si cat m-ar costa sa le aduc la mine pe teren. Agentia mi a spus ca nu are decat un document care atesta ca terenul este intravilan.
Mai este o singura parcela disponibila, in rest toate sunt luate, majoritatea fiind si ingradite.
Mai am nevoie si de alte cunostinte ?
Incep sa imi fac griji si pentru acest document, este perioada alegerilor si poate dura destul de mult eliberarea lui.
Ma tem sa nu vina altcineva mai putin ‘ pretentios ‘ si sa il ia inainte.
Va rog, un sfat de cerinte minime daca se poate pentru a sti ceea ce cumpar.
Multumesc
Buna ziua,

Multumesc amandurora pentru raspuns, imi este de mare ajutor.
Acum daca pot sa mai abuzez pentru ultima oara de cunostintele dvs., as fi vrut sa stiu ce inseamna urmatoarele:
1. Sa depun in 6 exemplare cererea si inscrisurile de care inteleg sa ma folosesc.
Prin cerere, inteleg ca este cererea adresata catre presedinte, pe care o gasesc pe internet. O voi depune fizic in 6 exemplare. Dar ce inseamna inscrisurile de care inteleg sa ma folosesc ? Eu inteleg ca inseamna absolut fiecare document care mai trebuie depus, dar mi se pare ciudat, de aceea intreb.
2. Inscrisurile se depun in copie vizata conform cu originalul. Ce inseamna o copie vizata ? Semnata de mine ? Notar ?
Voi depunde din nou dosarul de la inceput, deoarece am fost notificat sa retrimit cererea in termen de 15 zile si nu am facut-o, lucru care acum nu cred ca mai este valabil.
Multumesc din nou.
O zi buna
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns.

In situatia data, doream sa stiu, dat fiind faptul ca au trecut 8 ani de la disparitie, este totusi necesar sa depun intai declaratia judeatoreasca a disparitiei ?

De asemenea, daca imi iau un avocat, exista posibilitatea ca demersurile sa se desfasoare mai repede ? Ca timpul de reactie al Judecatoriei si in final solutionarea dosarului sa se intample intr-un timp mai scurt ? Are avocatul aceasta autoritate sa spun ?
Sau se vor desfasura in ritmul in care s-ar fi desfasurat si daca as fi mers singur mai departe in toata povestea ?

Multumesc,

O zi usoara

Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns.

Da, am luat legatura cu un avocat si pentru o prima intalnire era un cost destul de mare, >500 RON dar este irelevant. Poate mare pentru bugetul meu.

Mai jos voi mentiona exact ceea ce mi s-a transmis ca nu am depus la dosar:
1. Depunerea unui exemplar semnat al cererii de chemare in judecata ( acest lucru l-am facut, cererea a fost depusa, nu am avut o cerere tip, ci doar scris cine sunt, unde locuiesc, CNP, numele persoanei disparute si pe larg toata povestea )

2.Depunerea cererii si a inscrisurilor in 6 exemplare ( aici nu mi-a fost clar de la bun inceput exact la ce se refera si anume: Care cerere ? Si care sunt inscrisurile ? Si daca le depun online, cum pot eu sa depun in 6 exemplare ? Atasez efectiv 6 exemplare ale aceluiasi document ? )

3.Indicarea ultimului domiciliu cunoscut al celui disparut ( adresa scriptica cat si cea la care a locuit in fapt ) aceste informatii au fost mentionate in punctul 1, de asemenea a fost atasata si copia dupa buletin + declaratii la Politie unde au sunt mentionate absolut toate aspectele.

4.Indicarea CNP-ului sau si a celui disparut - din nou, acestea au fost mentionate, atat in declaratie cat si prin faptul ca era atasata copia dupa buletin al disparutului,

5.Indicarea problelor pe care se sprijina cererea si datele martorilor. ( probe mai mult decat declaratiile date nu exista, iar martori de asemenea nu exista )

Mai sus ati raspuns astfel;

trebuie îndeplinite, cumulativ, trei condiții de fond pentru a se putea declara moartea persoanei fizice: 1)persoana să fie dispărută;2) să existe indicii că a încetat din viață; 3)să fi trecut cel puțin 2 ani de la data primirii ultimelor informații sau indicii din care rezultă că era în viață.

Toate cele 3 conditii sunt indeplinite, mai putin punctul 2 la partea cu indicii ca a incetat din viata. Nu exista indicii ca ar fi incetat din viata. Este disparut de 8 ani de zile fara absolut nicio informatie. A disparut efectiv din camera in care locuia, cu toate actele + telefon lasate inauntru.

Exista vreo sansa data fiind situatia sa il pot declara mort ? Am nevoie intai de declarare judecatoreasca a disparitiei ?
Eventual va pot transmite in privat mai multe informatii, detalii practic. Nu stiu daca sunt neceare, cum considerati.

Multumesc inca o data.

Ionut.
Buna ziua,

Doresc declararea judecatoreasca a mortii unei persoane disparute din anul 2012. De atunci pana in prezent nu au mai fost informatii despre persoana respectiva.
Pentru a putea face acest lucru, trebuie intai declararea judecatoreasca a disparitiei ?
Mentionez ca am doar declaratiile catre politia din Romania si din tara unde a fost dat disparuta persoana.
Am incercat sa inaintez cu anumite documente catre Judecatorie, dar dupa multe luni de asteptare, dosarul mi-a fost respins pentru faptul ca nu am indeplinit toate cerintele, care oricum sunt foarte ambiguu si explicate in termeni judecatoresti, greu de inteles unei persoane in afara domeniului.
As prefera sa inaintez cat pot fara consultanta unui avocat care am observat ca este foarte scump, cel putin pentru moment.
Multumesc,
O zi buna
Ionut.