avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Activitate Bbosap

Activitate Bbosap

Sunt persoana fizica si am facut un Contract de Transport de bunuri cu o firma, in care este prevazuta data ridicarii bunului precum si termenul de livrare al acestuia la destinatie.
_______________
Transportatorul a ridicat bunul cu o intarziere de 20zile de la expeditor si a fost nevoit sa achite o taxa de penalizare la ridicarea acestuia. Vorbim despre sute de euro. Acum, transportatorul refuza sa-mi livreze bunul daca eu nu achit acea diferenta, plus cere sa achit diferenta intr-un cont strain si nu cel al firmei, plus refuza sa-mi dea o notificare in scris (email sau altfel) in care sa ceara oficial plata acestei diferente (fiindca se teme ca o voi contesta). Lipsa/intirzierea bunului imi cauzeaza un prejudiciu, pe care insa nu stiu cum sa-l evaluez fiindca Contractul de Transport nu mentioneaza penalizari sau pagube datorate intarzierilor.
________________
Ce ma sfatuiti sa fac?
Declaratie pe proprie raspundere pentru un imprumut
Am imprumutat si eu pe cineva cu bani, axandu-ma pe incredere. Timpul a trecut, iar fraierul nu mi-a intors niciun leu. Dupa cereri repetate, am reusit sa-l pun sa faca o Declaratie pe proprie raspundere la notar privitor la imprumut (semnata doar de el, fiindca eu nu eram in tara). Declaratia spune "am luat ca imprumut suma X pe care ma oblig sa o restitui pana la data ZZZ", fara a preciza cauza imprumutului trecut sau data cand acesta a fost acordat.
Intrebarea este: il pot actiona in judecata in baza acestei declaratiei? art 1189 din CodulCivil ma pune la dubii, caci spune ca actul de recunoaştere trebuie sa cuprinda cauza şi obiectul datoriei.
Ce ma puteti sfatui?

Cu respect,
POPA GHEORGHE a scris:
Cine a dispus expertiza contabila poate cere angajatorului sa depuna CIM la dosar.
Expertiza contabila nu este facuta din cauza lipsei CIM. Doriti sa spuneti ca executorul (care are nevoie de expertiza contabila pentru a executa silit) poate cere angajatorului sa depuna CIM la dosar?

Cornel Vasile a scris:
Cand ati incheiat c.i.m. ?
Iulie 2020. De atunci si pana acum recent a durat procesul judiciar
Trebuie sa apelez la executarea silita pentru a forta angajatorul sa-mi plateasca salariile restante, conform hotararii definitive a Curtii.

In vederea calculului salariilor restante, expertiza contabila este necesara, iar aceasta are nevoie de Contractul meu Individual de Munca incheiat cu angajatorul. Nu am o copie a acestuia (fapt ce a fost dezbatut inclusiv si in procesul judiciar de pana acum).

Ce optiuni am pentru a avea expertiza contabila in lipsa CIM? Angajatorul nu-mi va da nicio copie a contractului (l-am mai cerut pe acesta).
Am castigat procesul civil impotriva angajatorului (contestatie decizie concediere). Acesta acum e obligat catre plata salariilor pe o perioada de peste 1 an.
Suma este una bunicica, astfel incat angajatorul chiar a incercat procedura de dizolvare voluntara in ultimele luni ale procesului (simtindu-se in pericol, banuiesc eu). Incercarea a esuat.
Dupa publicarea hotararii, am cerut in scris angajatorului sa-mi plateasca salariul in termen de 15 zile (art.166). A trecut deja peste 1 luna de atunci si nimic nu s-a intamplat.
___
Am depus o sesizare la ITM (incalcarea art.166), am depus o plangere la parchet (incalcarea art.287 penal). Inca nu stiu ce se va intimpla cu astea.
___
Presupun ca parata asteapta sa fie declarata insolventa, nu pot explica altfel 'tacerea completa' a acesteia. Banuiesc ca au si gatit totul astfel incat nici lichidarea sa nu ma ajute si aceasta sa le fie lor binevenita. Nu vreau sa le stimulez eu personal insolventa, din acest motiv evit declansarea executarii silite.
Asociatul unic al societatii nu e cetatean roman, va scapa basma curata parasind Romania.
___
Imi poate da cineva un sfat va rog ce as putea face pentru a-mi putea recupera salariile la maxim?

Cu respect,
Am o sentinta civila, in care sunt de acord cu constatarile date de instanta de fond, insa sunt total contra hotararii luate fiindca instanta a omis in a lua in considerare 2 articole din NCPC.
Pentru formularea cererii de apel, pot cere anularea hotararii insa pot cere si schimbarea in tot a hotararii - este vreo diferenta intre acestea? As vrea ca Instanta de Apel sa se pronunte doar asupra hotararii luand in considerare constatarile Instantei de Fond (caci sunt de acord cu astea) si articolele omise pe care i le aduc la cunostinta. As vrea sa evit retrimiterea procesului in Fond, desi stiu ca paratul poate cere asta in intimpinare

La dosarul cauzei exista dovezile prezentate de angajator.

si acum surpiza - nu exista nicio dovada adusa de catre angajator (cel putin nimic nu a fost inregistrat in dosarul electronic).
___
Conform art.272 din Codul Muncii unde sarcina probei/dovezilor ii revine angajatorului si avand in vedere ca acesta a depus doar o intimpinare la cererea de chemare in judecata (unde doar si-a relatat in scris punctul sau de vedere fara a anexa ceva), pot trage concluzia ca instanta a omis art.272 din Codul Muncii astfel respingandu-mi cererea ca neintemeiata?
Sau de facto nu exista regula atasarii dovezilor la dosarul electronic?

Multumiri anticipate pentru pareri
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:
Asa e,m am înșelat eu după 21 de ani de avocatură,sute de clienti si mii de răspunsuri pe forum.Aveti sanse suta la suta ,o sa se cutremure magistrații datorita criticilor aduse hotărârii pronunțate la fond.Nu va urez succes pt ca se pare ca nu e nevoie..

Va respect acesti 21ani experienta, insa sarcasmul va scade din profesionalism. De unde stiti la ce anume m-am referit zicand ca va grabiti sa trageti concluzii? Poate m-am referit la faptul ca ma vedeti total in ceata? Daca as fi avut 21 ani de experienta juridica, as fi mai atent la astfel de afirmatii.
____
Nu, nu astept ca magistratii sa se cutremure de la criticile aduse, insa stiu ca nu ma opresc la hotararea luata in Fond, si nici la una de la Apel, si nici la una de la Recurs in cazul cand vad ca niciunul dintre magistrati nu e atent la probele aduse spre revizuire, unde paratul poate fi prins clar cu minciuna. Cei din Fond deja au incercat sa inchida cazul prin "neprezentare", desi judecarea s-a cerut din start in lipsa. Nu ma mir ca magistratii in unele situatii pot fi orbi si pot omite detalii. Nu ma mir nici de competenta discutabila a avocatului paratului care formuleaza o intimpinare in care isi contrazice afirmatiile sale in diferite paragrafe ale acesteia. Uneori, nici 50 de ani de experienta nu te ajuta.
____
E prima data cand merg la apel, motiv pentru care caut anumite raspunsuri/pareri in diferite surse, insa nu e prima mea experienta juridica.


CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:
Nici nu aveați cum să castigati fără sprijin de specialitate,fără să cititi macar pe forumuri cum decurge un proces,practic va aflati intr o ceață totală.Apelul se formulează după ce o sa vi se comunice acasă hotărârea motivată.Puteati studia dosarul la arhiva,studia online dacă exista această posibilitate pt a lua la cunoștiință de sustinerile angajatorului.Sansele dvs au scazut cu 70,80%greu de crezut că se mai remediaza ceva in apel..

Cred ca v-ati grabit cu concluziile. Din mesajul dvs totusi iau ca sugestie verificarea dosarului electronic, in vederea cautarii acolo a dovezilor prezentate de catre angajator. Multumesc pentru indiciu
Cornel Vasile a scris:

La dosarul cauzei exista dovezile prezentate de angajator.

acestea nefiindu-mi prezentate, cum pot sti care-mi sunt motivele de apel? Pur si simplu contestand hotararea fiindca "nu sunt de acord" ar fi foarte vag. Am suspiciuni ca angajatorul sau a prezentat careva informatii false, sau instanta a fost neatenta la detaliile dovezilor prezentate de mine in anexele cererii initiale