Aș dori să declar venituri din activități independente obținute printr-o platformă din străinătate anul trecut și anul acesta, dar nu am înființat nici o formă juridică de organizare. Domeniul este legat de traduceri.
Pot înființa un PFA și apoi să depun declarația 212 retroactiv? Sau cum aș putea intra în legalitate?
Mulțumesc pentru orice sfat.
Angajat (salariat) rezident, angajator nerezident (UK)
Ce obligații fiscale există pentru un angajat rezident în România la relocarea din UK? Angajatorul este de acord cu mutarea, dar nu dorește să se expună unei alte jurisdicții fiscale. Mulțumesc!
Ce modificări se pot aduce unui apartament la bloc, fără a se cere autorizație de construcție? De exemplu, se permite închiderea sau îngustarea unui gol de ușă interioară cu un perete de rigips? Sau se poate lărgi un gol de ușă interioară, dacă deasupra există grindă care rămâne neatinsă?
Coș de fum metalic amplasat peste limita de proprietate
Dorim să achiziționăm o casă construită la calcan cu vecinul din dreapta. Pe partea stângă casa vecină este tot construcție la calcan, iar actualul proprietar a fost de acord (verbal, nu există nimic semnat) ca vecinii să amplaseze un coș de fum metalic, înalt de aproximativ 6m, peste limita de proprietate. Practic coșul de fum respectiv nu iese prin acoperișul casei vecinilor, ci este prins pe exteriorul proprietății, pe peretele casei, și implicit se află în curtea casei pe care dorim să o cumpărăm. Ce modalități de rezolvare ar exista în acest caz? Putem notifica vecinii să îl îndepărteze? În eventualitatea în care extindem construcția actuală, PUG-ul local ne obligă să închidem frontul, acordul vecinului nefiind necesar. La ce riscuri ne supunem dacă îl îndepărtăm noi după obținerea autorizației de construcție?
Mulțumesc pentru orice sfat.
Oare nu există nici o variantă de a remedia această situație? Din ce înțeleg, Codul Civil ne obligă să îi dăm acces pentru utilități dacă nu este posibilă trecerea prin altă parte, ceea ce nu a fost cazul niciodată. Putem să îl notificăm să își facă altă canalizare pe terenul său?
Canalizarea vecinului pe terenul nostru, fără acordul nostru sau al foștilor proprietari
În urmă cu 15-20 ani, înainte de a fi edificată casa în care locuim, pe acest teren se afla parțial o grădină. Foștii proprietari au descoperit că la momentul construcției casei de pe parcela învecinată, domnul de alături și-a dus canalizarea pe terenul lor, fără a le cere acordul. Asta deși avea și el la poartă canalizare, însă nu a dorit să strice trotuarul și să refacă (vorbim de o stradă centrală dintr-un municipiu), pe terenul lor existând deja canalizare de la o construcție mai veche. Din păcate când am cumpărat casa acum doi ani, noi nu am știut de prezența acestei țevi, pe CF nu este trecut nici un drept de servitute, evident nici acord notarial nu există. Nu a fost nici măcar vreun acord verbal, însă deoarece foștii proprietari erau fără posibilități de a ataca în instanță, și nu au dorit să strice relațiile de vecinătate (au “lăsat de la ei”), situația a rămas la fel până în prezent.
Ce modalități avem de a rectifica situația la momentul actual? De unde am putea începe? Strada are canalizare și toate utilitățile, iar noi nu dorim ca dl să ne mai deranjeze cu toate reparațiile sale (cea mai recentă într-un weekend când a trebuit să ne dăm peste cap planurile ca să îi permitem să desfunde canalizarea înfundată).
Există vreo variantă de a-l obliga să ne compenseze în vreun fel pentru faptul că se folosește de terenul nostru?
Avem următoarea situație. În luna iulie anul acesta am cumpărat o proprietate cu preluarea contractului de închiriere către o societate comercială, valabil până în octombrie 2021. La momentul respectiv, am verificat contractul încheiat de fostul proprietar la un avocat.
La sfârșitul lunii noiembrie chiriașul ne-a anunțat că dorește să încheie contractul de comun acord la 01.01.2021, ceea ce am refuzat, deoarece contractul prevede deja un preaviz de 90 de zile pt denunțare unilaterală, pt ambele părți. Acum chiriașul dorește să nu mai achite decât două luni de chirie. Insistă că în Codul Civil articolul 1825 termenul de preaviz este de 60 de zile. Termenul de 90 de zile preaviz fusese solicitat însă chiar de chiriaș, deoarece sunt înregistrați la Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar orice schimbare de sediu trebuie aprobată în prealabil.
De asemenea, amenință că va solicita recuperarea costurilor cu îmbunătățirile aduse proprietății (gard, poartă electrică, pavele), lucrări care nu s-au efectuat cu acordul nostru, noi nefiind proprietari la vremea respectivă (societatea se afla în spațiu din anul 2008). Menționez că de la preluarea contractului am achitat orice reparații au solicitat (de ex, la centrala termică).
Ce opțiuni avem în acest caz? Putem să le cerem să aducă proprietatea la starea inițială? Nu avem nevoie ca îmbunătățirile să rămână deoarece urmează să construim pe terenul respectiv și să reconfigurăm proprietatea.