avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Activitate Repa

Activitate Repa

In cazul meu este un HG relativ la o expropriere pentru cateva zeci de proprietari. Nu stiu daca se incadreaza la "Ordonanțele sau dispozițiile din ordonanțe" sau "actele administrative cu caracter normativ". Cum consider eu si va rog sa-mi indicati daca este corect, pare a fi un act administrativ cu caracter individual.

Ar putea fi considerat act administrativ cu caracter colectiv?

Legea 554/2004 prevede:
"din momentul în care a luat cunostinta, pe orice cale, de existenta acestuia, în limitele termenului de 6 luni prevazut la alin. (7)." - deci ar fi acum cateva luni
insa art. 7 alin (7) indica "dar nu mai tarziu de 6 luni de la data emiterii actului. Termenul de 6 luni este termen de prescriptie.". Actul este HG-ul de expropriere (din 2021) sau actul , cartea funciara (de acum cateva luni), prin care am luat cunostinta de expropriere?
Exista o HG aparuta in 2021 si are niste erori. Am aflat de ea acum cateva luni. Care este termenul in care o pot contesta in contencios administrativ?
Mai pot face plangere prealabila?
Răspuns la discuția Comportament avocat
Este avocat in Baroul Bucuresti din 1999, am verificat imediat dupa ce am discutat cu el.

De ce proces care dureaza ani? Chiar daca dureaza ani implicarea este minima. Vinovatia era clara fiind pe RCA, singura problema era evaluarea lucrarii.

Suma oferita de asigurator era de cateva sute de lei, iar o estimarea pe care o aveam era de aproape 6000 lei. Asadar suma de calcul a comisionului era pe undeva pe langa 6000 lei.

In afaceri sunt trei modele:
- putin de la multi
- mult de la putini
si
- o combinatie dintre primele doua.

Nu cred ca toti/multi avocatii pot trai din varianta a doua.

Ce inseamna suma mica pentru un avocat?
Am rugamintea să mă ajutați sa înțeleg cum funcționează activitatea avocatilor. Va dau un caz, deoarece vreau sa înțeleg de ce un avocat a acționat cum voi arata mai jos.

Am fost pagubitul unui accident auto. Am obținut procesul verbal de la poliția rutiera și am discutat cu un avocat despre situație.
Când am întrebat cât ma costa, mi-a răspuns ca vorbim când se obtine despagubirea.
I-am trimis actele și a deschis un dosar la asigurator. Reprezentantul asiguratorul a venit a făcut pozele. Am solicitat reparația în regie proprie, nu am găsit pe cineva care sa repare dauna (nu era auto) și mi s-a făcut o oferta infima. Am transmit corespondenta avocatului și aici au început blocajele, adică avocatul nu parea a avea nici o tragere de inima în a urmarii problema. Am insistat cu mai multe e-mail-uri și telefoane la intervale de bun simt și am primit tot felul de scuze însă nu am primit nici un răspuns. Am contactat asiguratorul și direct și s-a tot eschivat în da un răspuns acceptabil, motiv pentru care am încercat din nou implicarea avocatului. Intr-un final, fiindcă se apropiau 3 ani de la deschiderea dosarului am întrebat avocatului dacă plata daunei se prescrie după trei ani și răspunsul a fost nu. Dupa trei ani, în care am contactat permanent asiguratorul, mi s-a comunicat ca plata daunei s-a prescris.

Ce nu înțeleg este de ce un avocat într-un caz clar în care poate câștiga un onorariu (fix, de succes, etc) nu este interesat de aceasta.

Pentru mine este dubuios ca:
- de la început nu a dorit sa încheie un contract, exact ca și cei din construcții (ne înțelegem noi)
- a renunțat la finaliza procesul și a câștiga niște bani

Ma întreb care ar fi motivele? Cei care lucrează ca avocați sau care au avut de a face cu astfel de situații poate ma pot lamurii și pe mine. Nu cred ca avocatul era încărcat de cazuri astfel încât sa nu aibă timp fiindcă se ocupa de cazuri mai „grase”.

Apreciez orice răspuns.

Multumesc pentru raspuns.
Cum intervine starea de urgenta si starea de alerta in extensia termenului de prescriptie?
Da, dosar de dauna auto.
Buna ziua,

În ce termen se prescrie dauna unui accident auto?
Se considera data accidentului sau data deschiderii dosarului de dauna?
Prescrierea are loc doar în corelatatie cu durata în timp?

Multumesc
Răspuns la discuția Reparatie grilaj pe asigurare
Nici o opinie la postarea de mai sus?
In august 2016 dintr-un accident intr-o intersectie una dintre masini mi-a deterioarat un grilaj deosebit la o vila de aproximativ 100 ani. Dupa indelungi incercari la Politie, in 2018 am reusit sa obtin datele celor implicati in accident. Autorul accidentului nu a declarat la asigurator si paguba la cladire si in consecinta asiguratorul nu a dorit sa despagubeasca paguba.
Am contactat o doamna avocat si am reusit sa deschid un dosar de dauna si cineva de la asigurator a venit si a facut pozele grilajului deterioarat.
In toata perioada am incercat sa gasesc o firma sa repare grilajul. Am gasit una singura, dar si in acel caz meseriajul ca se ocupa s-a pensionat, asa ca nu a mai fost valida oferta cand am deschis dosarul la asigurator.
Deoarece, nu am gasit si in continuare nu gasesc o firma care sa repare/restaureze grilajul am solicitat decontarea pentru reparatie in regie proprie. De unde oferta obtinuta era in jur de 9000 RON, asiguratorul a oferit, in 2019, 233 RON facand un calcul de genul valoare proportionala a grilajului meu dintr-un grilaj de poarta de la un magazin de bricolaj.
Evident o oferta neserioasa care nu tinea cont ca un grilaj nou ar fi stricat estetica intregii cladirii, faptul ca grilajul de la magazinul de bricolaj era unul standard si realizarea pe comanda a unui grilaj cu specificatiile necesare costa mult mai mult. Evident nu erau incluse foarte multe alte elemente: montare grilaj nou, demontare grilaj vechi, inlocuirea geamului si alte multe elemente. Este ca si cand ai un autoturism de lux accidentat iar asiguratorul iti da in loc un autoturism entry level spunand ca oricum te duce din punctul A in punctul B.
Doamna avocat a trimis o adresa solicitand o reconsiderare a ofertei insa nu am aflat daca a primit un raspuns.
In continuare am cautat firme care sa imi repare grilajul si nu am obtinut nici o oferta, nicidecum trei cum am inteles ca ar fi optimul.
La intrebarea mea, in 2019, daca nu cumva expira termenul de despagubire doamna avocat mi-a spus ca nu este cazul deoarece au acceptat dosarul.
Am facut o ultima adresa asiguratorului in 2020 solicitand niste firme care pot sa faca reparatia deoarece eu nu gasesc.
Asiguratorul mi-a raspuns sec ca a expirat termenul de despagubire.
Tot incerc sa o contactez pe doamna avocat de aproape 5 luni, pe e-mail sau la telefon si nu raspunde.

Am rugamintea daca puteti sa ma ajutati cu urmatoarele raspunsuri:
- a expirat termenul de despagubire, dosarul a fost deschis prin 2018?
- ce pot face in cazul descris mai sus?

Multumesc