deci sunt 3 posibilitati:
1. licitati publica - forma legala dar greoaie, oricum e cea mai sigura.
2. negocierea directa cu firma de la care doriti sa achizitionati. Am avut si eu o situatie asemanatoare si a mers. Totul depinde de firma distribuitoare care, teoretic vorbind, are tot interesul sa luati produsul de la ei fara a intra in licitatie publica. Totusi daca spuneti ca suma depaseste cu mult 10000 euro cred ca e greu, aproape imposibil. Totusi merita incercat. Poate puteti lua pe componente (daca echipamentul va permite).
3. achizitie din sursa unica - eu nu stiu nimic de aceasta posibilitate. Poate altcineva va poate furniza detalii.
Bafta !
reaspuns pentru madadavi
Daca ce doriti sa achizitionati anul acesta nu depaseste 10000 euro (fara TVA) nu ar trebui sa intrati in licitatie. Nu conteaza ce ati cumparat anul trecut (pentru acel echipament licitatia s-a incheiat). Practic doriti un alt echipament (ca si cum ati inlocui o parte a unui aparat mai vechi).
Etapele de urmat:
pentru licitatie publica (achizitie publica) :
- intocmirea caietului de sarcini
- publicarea pe SEAP la cadul corespunzator
faca licitatie publica (achizitie directa)
- minim 3 oferte de la diferite firme
- memoriu justificativ pentru firma castigatoare (sa fie la dosar pentru un eventual control)
- incheierea contractului
Acesta este parerea mea
Bunicul ii poate face act de vanzare-cumparare nepotului doar pe partea lui (65 %) ? Ce diferenta este ca pret intre donatie si vanzare-cumparare ?
va multumesc
Buna ziua,
As dori o informatie legata de o mostenire. Pentru inceput cuvintele cheie: bunici, fiica (unica), 2 nepoti. Bunicii detin un apartament proprietate personala si acum 4 ani bunica a murit. In urma succesiunii bunicul detine 65 % si fiica 35 %. Acum bunicul vrea sa-i dea ca mostenire unuia din nepoti partea lui (65%). Mentionez ca fiica este de acord, nepotul in cauza fiind fiul dansei. Si celalalt nepot nu are nicio pretentie. Este posibil acest lucru ? Ce este mai sigura mostenirea sau donatia ? Mostenirea este acelasi lucru cu testamentul ?
Va multumesc
sa presupunem ca bunicul face contract de donatie nepotului pe partea lui (65%) si fiica isi da semnatura ca este de acord. Daca bunicul moare inaintea fiicei (care a fost de acord cu donatia), fiica mai poate ataca donatia catre fiul sau ? Mi se pare cam aiurea daca e posibilm asa ceva .
in termeni juridici mostenirea este acelasi lucru cu testamentul ?
Va multumesc
Buna ziua,
As dori o informatie legata de o mostenire. Pentru inceput cuvintele cheie: bunici, fiica (unica), nepoti. Bunicii detin un apartament proprietate personala si acum 4 ani bunica a murit. In urma succesiunii bunicul detine 65 % si fiica 35 %. Acum bunicul vrea sa-i dea ca mostenire unuia din nepoti partea lui (65%). Mentionez ca fiica este de acord, nepotul in cauza fiind fiul dansei. Este posibil acest lucru ? Ce este mai rentabil si mai sigur mostenirea dau donatia ?
Va multumesc
Acum, avand si argumente legale, stiu foarte clar ce am de facut. Va multumesc.
In urma informatiilor si sfaturilor primite pe acest forum de la persoane abilitate am luat hotararea de a le face viza de flotant pe 1 an cat tine contractul de inchiriere. Totusi as dori sa stiu (pentru cultura mea) ce s-ar putea intampla daca i-as lua in spatiu pentru 10 ani (conform cartii de identitate) si, la expirarea contractului de inchiriere, doresc ca inchei colaborarea cu ei. Exista baza legala prin care eu sunt obligata sa-i tin 10 ani in imobil ? sau in cazul in care nu exista o lege concreta...............................e mai greu sa-ti faci dreptate ? si atunci nu te legi la cap fara sa te doara.
Va multumesc
Nu sunt persoana tocmai abilitata sa-mi dau cu parearea dar totusi va transmit din experienta mea. Din cate stiu exista doua feluri de achizitii: directe si publice. Pentru ambele tipuri este nevoie de cerere de oferte, diferenta fiind ca pentru achizitiile directe se cer oferte direct de la firme iar pentru achizitiile publice se intocmeste un caiet de sarcini care se publica pe internet. In urma publicarii pe internet pot veni firme cu diferite oferte publice. Deci in ambele forme de achizitie (directa si publica) vei avea la final mai multe oferte din care o alegi pe cea potrivita. Intocmesti contractul cu firma castigatoarea si la dosarul respectiv e bine sa ai si un memoriu justificativ unde te motivezi de ce ai ales firma respectiva. Dupa semnarea contractului de ambele parti nu se mai poate face nicio modificare privind suma contractata cu exceptia situatiilor de intarziere a platii (procente stipulate la incheierea contractului cu acordul ambelor parti). Achizitionarea ulterioara a altor produse nu are nicio legatura cu respectivul contract.
Raspuns intrebarea A)
- daca produsele din anexa contractului au avut la livrare acelasi pret contractul este respectat
- daca produsele din anexa contractului au avut la livrare pretuluri mai mari contractul nu a fost respectat
Raspuns intrebarea B)
Pentru oricare alta achizitie se reia procedura mai sus detaliata. In cazul dumneavoastra se poate considera o achizitie directa dar revin cu sugestia ca e bine sa aveti mai multe oferte, memoriu fusticicativ si contractul incheiat cu firma castigatoarea in urma cererii de oferte(pentru un eventual control) . Daca produsele ce nu apar in contract v-au fost livrate cu alte preturi si nu ati intocmit un alt contract pentru ele nu stiu exact cum se procedeaza.