avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua,

As dori o informatie legata de o mostenire. Pentru inceput cuvintele cheie: bunici, fiica (unica), nepoti. Bunicii detin un apartament proprietate personala si acum 4 ani bunica a murit. In urma succesiunii bunicul detine 65 % si fiica 35 %. Acum bunicul vrea sa-i dea ca mostenire unuia din nepoti partea lui (65%). Mentionez ca fiica este de acord, nepotul in cauza fiind fiul dansei. Este posibil acest lucru ? Ce este mai rentabil si mai sigur mostenirea dau donatia ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: floris2000 , utilizator 11:14, 19 August 2008
Daca bunicul decedeaza inaintea fiicei, singura care ar putea ataca donatia facuta unuia dintre nepoti este chiar fiica lui.
Daca bunicul decedeaza dupa fiica, donatia poate fi atacata si de ceilalti nepoti ai bunicului, fratele celui care ar primi donatia.
Acestea sunt riscurile donatiei. Si testamentul are cam aceleasi riscuri, putand fi contestat tot de cei susmentionati.
Cotitatea disponibila a bunicului este de 1/2 din ceea ce detine el in proprietate- de aceasta jumatate din bunuri poate dispune liber prin donatie sau testament, fara posibilitatea de reducere.
O vanzare-cumparare cu clauza de intretinere nu ar putea fi atacata, in schimb, decat de bunicul insusi, pentru motive intemeiate cum ar fi neprestarea intretinerii.
in termeni juridici mostenirea este acelasi lucru cu testamentul ?
Va multumesc
sa presupunem ca bunicul face contract de donatie nepotului pe partea lui (65%) si fiica isi da semnatura ca este de acord. Daca bunicul moare inaintea fiicei (care a fost de acord cu donatia), fiica mai poate ataca donatia catre fiul sau ? Mi se pare cam aiurea daca e posibilm asa ceva .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

mostenire sau donatie floris2000 floris2000 Buna ziua, As dori o informatie legata de o mostenire. Pentru inceput cuvintele cheie: bunici, fiica (unica), 2 nepoti. Bunicii detin un apartament ... (vezi toată discuția)
Testament vs act de donatie in romania ! :d anamaria2006 anamaria2006 Am un prieten care lcouieste cu bunica in varsta de 94 de ani.El are in mare parte grija de dansa si tot el a investit in reabilitarea apartamentului ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va expun urmatoarea situatie: bunic+bunica, rezultat, ... edyandreea edyandreea Buna ziua, va expun urmatoarea situatie: bunic+bunica, rezultat, fiica si fiu, fiica necasatorita si fara urmasi, fiul...divortat, un singur urmas(singurul ... (vezi toată discuția)