As dori o informatie legata de o mostenire. Pentru inceput cuvintele cheie: bunici, fiica (unica), nepoti. Bunicii detin un apartament proprietate personala si acum 4 ani bunica a murit. In urma succesiunii bunicul detine 65 % si fiica 35 %. Acum bunicul vrea sa-i dea ca mostenire unuia din nepoti partea lui (65%). Mentionez ca fiica este de acord, nepotul in cauza fiind fiul dansei. Este posibil acest lucru ? Ce este mai rentabil si mai sigur mostenirea dau donatia ?
Daca bunicul decedeaza inaintea fiicei, singura care ar putea ataca donatia facuta unuia dintre nepoti este chiar fiica lui.
Daca bunicul decedeaza dupa fiica, donatia poate fi atacata si de ceilalti nepoti ai bunicului, fratele celui care ar primi donatia.
Acestea sunt riscurile donatiei. Si testamentul are cam aceleasi riscuri, putand fi contestat tot de cei susmentionati.
Cotitatea disponibila a bunicului este de 1/2 din ceea ce detine el in proprietate- de aceasta jumatate din bunuri poate dispune liber prin donatie sau testament, fara posibilitatea de reducere.
O vanzare-cumparare cu clauza de intretinere nu ar putea fi atacata, in schimb, decat de bunicul insusi, pentru motive intemeiate cum ar fi neprestarea intretinerii.
sa presupunem ca bunicul face contract de donatie nepotului pe partea lui (65%) si fiica isi da semnatura ca este de acord. Daca bunicul moare inaintea fiicei (care a fost de acord cu donatia), fiica mai poate ataca donatia catre fiul sau ? Mi se pare cam aiurea daca e posibilm asa ceva .