avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament vs Act de donatie in Romania ! :D
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament vs Act de donatie in Romania ! :D

Am un prieten care lcouieste cu bunica in varsta de 94 de ani.El are in mare parte grija de dansa si tot el a investit in reabilitarea apartamentului proprietate personala a bunicii.Bunica i-a facut testament si i-a lkasat nepotului apartamentul in care cei 2 locuiesc.Problema apare in legatura cu cele 2 fiice ale batranei si alti 2 nepoti care fac aluzii in legatura cu apartamentul si exista posibilitatea sa atace testamentul dupa moartea batranei.
Cat de usor le-ar fi sa atace testamentul?
Daca in loc de testament se face donatie stiu ca aceasta ar fi mai greu de atacat?
Avand in vedere ca batrana are 94 de ani este cumva nevoie de un certificat medical cum ca e in deplinatatea cunostiintelor mintale (just for case)?
Daca se face donatie este nevoie de intabularea apartamentului?
In privinta taxelor notariale,cam care ar fi diferenta de plata intre cele doua tipuri de acte?
Donatia poate fi facuta cu clauza de intretinere?Stiam ca donatia este un act cu titlu gratuit si nu stiu daca aceasta clauza de intretinere nu ar influenta cumva natura actului?
Sper ca imi ceti putea da niste repere :)
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 22:19, 17 Aprilie 2008
Ar fi destul de usor de atacat, in parte, testamentul. De catre fiicele ei. sau, daca ele decedeaza inaintea bunicii, de nepoti.
Da, ar fi nevoie; si de Autoritate, si de un curator eventual.
Da, e nevoie de intabulare si dupa donatie.
Se va desface insa la fel de usor ca testamentul.
Diferenta e mare ca si costuri.
Da, influienteaza natura actului, dar se poate face, considerandu-se donatie numai in masura in care el excede intretinerii prestate.
Cred ca un avocat va va putea crea o idee asupra ce inseamna sa faceti un astfel de act, riscuri, modalitati, costuri...
Nu exista o solutie universala buna, trebuie analizate multe aspecte, valori ale bunurilor etc. De aceea nu prea cred ca puteti obtine de aici aceste informatii, astfel incat ele sa fie foarte reale si la obiect.

Citisem undeva ca donatia poate fi mai greu atacata si se poate desface numai in anumite conditii stricte cum ar fi survenienta de copil (ceea ce nu e cazul:D ) sau ingratitudine...daca retin eu bine.
Ma mai gandeam la diferenta de costuri in ceea ce priveste succesiunea .Stiu ca este necesara o suma de bani mai mare pentru realizarea unei succesiuni decat pentru realizarea unei donatii.
Bunurile donate s-ar fi rezumat la acel imobil,bunurile imobile apartinand integral nepotului.

Multumesc de info.
Conditiile alea sunt cele din cauza carora donatorul insusi poate desface donatia...
IOnsa mostenitorii rezervatari pot cere raportul donatiei, ceea ce inseamna ca trebuia sa aiba si ei ceva din mostenire conform legii, garantat, iar testatorul sau donatarul a instrainat gratuit tot, lasandu-io fara dreptul lor legal.
Nu stiu sa fie diferenta intre succesiune si donatie, depinde de valoarea bunurilor. Dar dv. ati intrebat despre taxele pentru un testament si o donatie, nu pentru o succesiune si donatie...

Penultima fraza nu o inteleg.
anamaria2006 a scris:

Citisem undeva ca donatia poate fi mai greu atacata si se poate desface numai in anumite conditii stricte cum ar fi survenienta de copil (ceea ce nu e cazul:D ) sau ingratitudine...daca retin eu bine.


Si mie mi se-ntampla sa citesc o carte de medicina si sa am senzatia ca sufar de toate bolile descrise acolo...

Una e a desface (a revoca) o donatie, alta e a raporta o donatie si altceva este a reduce o donatie.
Pe langa fiecare din termenii astia s-ar putea scrie pagini intregi...
Pe scurt, bunica nu ar putea lasa nepotului decat 1/3 din casa. Restul de 2/3 constituie rezerva legala a celor doua fiice ale bunicii. Daca bunica a facut un testament prin care a lasat singurul ei bun unei alte persone, cele doua fiice pot cere reducerea testamentului pana la nivelul cotei care nu le incalca rezerva.
Si daca face donatie se intampla la fel (cu singura diferenta ca pentru donatie se mai arunca si o caciula de bani in contul notarului pentru facerea donatiei).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)
Testament valabilitate Sissy99 Sissy99 Buna ziua, As dori sa stiu de ce un testament care reprezinta dorinta defunctului in ceea ce priveste bunurile personale (teren, locuinta, etc.) poate fi ... (vezi toată discuția)
Mostenire floris2000 floris2000 Buna ziua, As dori o informatie legata de o mostenire. Pentru inceput cuvintele cheie: bunici, fiica (unica), nepoti. Bunicii detin un apartament ... (vezi toată discuția)