avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Activitate Madelines22

Activitate Madelines22

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati cu logica evenimentelor: Daca am radiat un PFA in aprilie 2021, dar inca nu am platit taxele pentru 2021, decat pentru 2020, cum se poate radia cand inca n-am incheiat socotelile cu ANAF-ul?

pentru ca eu in anul 2022, oricum va trebui sa depun iar declaratia unica cu venitul real realizat (Chiar daca eu stiu care e pentru ca am radiat) si sa platesc. Desigur, pot plati si mai devreme, dar tot va trebui sa depun declaratia finala la anul.

Nu imi este clar atunci, cum poate fi radiat daca inca figureaza cu plati active pana la anul cand vor fi achitate.

Multumesc!
Ce intelegem prin venituri ocazionale? Am citit in codul fiscal...insa nu este foarte clar...nu mentioneaza ce inseamna venituri cu caracter ocazional;

Cazul meu: am dat meditatii pentru care mi-am declarat veniturile si voi plati impozit 10% + sanatate; contabila le-a incadrat la alte surse, am vorbit si la anaf si mi-au spus ca pe viitor daca vreau sa continui trebuie sa ma autorizez. Am inteles acest aspect, insa tot nu imi este clar cum se cuantifica aceste venituri ocazionale? de cate ori pe an? in limita a ce sume?

si mai important, cum se dovedeste ca ar fi ocazionale? mi se pare interpretabil

multumesc
Buna seara!

Va rog sa ma ajutati in problematica depunerii si completarii declaratiei unice. Colaborez cu o contabila care mi-a gresit de 5 ori declaratia, efectiv sunt demoralizata ca mai pot face acest proces pana la capat…desi am platit-o trebuie sa verific munca ei si este foarte stresant, mai ales ca am platit un specialist pentru ca nu sunt specialist.

Contextul meu este urmatorul:

In august 2020 am deschis un PFA in sistem real, cod caen 8560. Pana in august 2020 am fost salariata. Ulterior, al lucrat si facturat doar pe PFA. NU am avut un cont bancar separat, am lucrat in contul meu personal. Am depus declaratia unica estimativa pe 2020, iar fiindca nu ma pricepeam foarte bine, m-a ajutat cineva din conducerea firmei care insa cred eu ca a gresit la completare.

Explic mai jos:

In cadrul “date privind impozitul anual estimat”, a trecut suma de 10.000 ron + ceva cheltuieli deductibile. Mai jos, a bifat ca obtin venituri peste plafon minim (CAS) si ca obtin venituri peste plafon minim (CASS) – dupa logica mea, cele doua informatii se bat cap in cap, deoarece am declarat un venit estimat sub plafon, dupa care am bifat contrariul…

INCASARI PFA 2020: 14 323 RON si 317 RON cheltuieli deductibile… (costuri de infiintare PFA)

Intrebarea nr 1: CUM CORECTEZ ACEST LUCRU in declaratia din 2021 si daca se mai poate?
Intrebarea nr. 2: trebuie sa platesc obligatoriu si sanatate si pensie, daca am optat in 2020, pentru 2020?
Intrebarea nr 3: trebuie sa le platesc pentru cele 12 luni? Practic PFA-ul meu a fost activ doar din august…pana atunci am fost salariat si am cotizat. Daca se plateste pentru 6 luni, atunci plafonul cum se calculeaza?

Continui cu contextul - in decembrie 2020 am avut ceva incasari (mici) din alte activitati – MEDITATII in alte tari, si am incasat in mai multe monede (euro, dolar, LEI, lire) - pe care le-am declarat si pe acestea; contabila mi-a zis ca platesc un impozit de 10%.

Intrebarea nr. 4: acestea se cumuleaza cu cele de pe PFA si ar putea contribui la suma de plafon?

In 2021: am incasat din pfa 23.423 LEI si ceva cheltuieli deductibile, insa am incasat destul de mult din MEDITATII (pe care le-am declarat la categoria “altele); intre timp, mi-am RADIAT PFA-ul in luna aprilie si din luna martie am avut si contract de munca din nou.

Intrebarea nr. 5: ceea ce am incasat prin PFA se cumuleaza cu activitatile din meditatii, astfel incat depasesc plafonul si trebuie sa platesc sanatatea si pensia? In conditiile in care am radiat pfa-ul si sunt angajata in alta parte, unde deja le platesc. Sau cele doua nu se cumuleaza si atunci datorez impozit de 10% pe meditatii?

Daca a avut cineva rabdare sa citeasca, apreciez orice opinie, ii voi contacta si pe cei de la ANAF asistenta, insa nu gasesc raspunsuri…situatiile sunt foarte specifice la fiecare in parte.

Multumesc!!
Buna ziua!

Am cateva intrebari in legatura cu radierea si depundere DU unui PFA. Sunt incepatoare si as dori sa aflu si parerea dvs., desi deja colaborez cu o firma intermediara care ma ajuta cu procesul. Am vazut ca sunt multe controverse in acest domeniu.

Situatia mea este urmatoarea: anul trecut in vara mi-am infiintat PFA-ul prin intermediul aceleiasi firme. PFA in sistem real. De atunci am facturat de cateva ori. Alaturi de facturi mai am cateva acte aditionale de la firma pentru care prestam activitatea, care sa faca dovada activitatii acelor facturi.

1. Eu nu am deschis un cont bancar separat pentru PFA, tot ceea ce am incasat am incasat in contul bancar personal, notand mereu ceea ce este in numele PFA, restul fiind incasari personale. Am inteles ca nu este obligatoriu sa ai cont separat. Cand am emis facturile am trecut pe facturi si contul in care vor intra sumele.

2. Din incasarile pe facturile lunare pe PFA, am aproximat taxele pe care le-am pus deoparte pentru a le achita, si le-am transferat intr-un alt cont. In rest am utilizat banii in scop personal.

3. In momentul in care am deschis PFA si la radierea acestuia, mi-au fost emise 2 facturi chiar de la la firma intermediara care ma ajuta, pe datele PFA-ului. Prima factura (cand PFA-ul era in curs de deschidere nu are datele PFA-ului meu pe ea, pentru ca era in curs de deschidere, doar numele PFA-ului, fara registrul comertului, CUI) Cea de-a doua – pentru radiere, le are. Nu mi-e clar cum se procedeaza. Acestea trebuie puse in acelasi registru incasari - plati, ca si cheltuieli? Platile insa le-am facut tot din contul personal, asa cum ziceam mai sus.

4. Am extrasele de cont bancar de cand am incasat prima factura pana la ultima factura pe PFA); aceste extrase pot constitui dovezi pentru ceea ce declar in DU si registrul de plati?

5. In lunile martie - aprilie - mai (2021) am fost si angajata part time cu contract de munca individual in alta parte, acest lucru presupun ca nu ar trebui sa impacteze veniturile incasate pe PFA? Va rog sa imi spuneti daca exista aici si o alta speta pe care poate nu o am la cunostinta.

6. In momentul in care am incasat, am observat ca banca aplica un comision (nu stiu daca la mine sau la cel care trimite, dar cred ca la mine) – aici cum se procedeaza, in registru trec suma de pe factura ignorand comisioanele?

Va multumesc anticipat!
Mulțumesc de răspuns. Sa înțeleg ca și acesta chiar și declarat nu ar avea caracter executoriu pentru ca nu conține toate obligațiile proprietarului și chiriașului?
Bună ziua!

Am o întrebare în privința unui contract de închiriere pentru un apartament. Fiind la început în acest domeniu, când am închiriat un apartament nu mi am dat seama ca acel document nu este chiar un contract de închiriere. Poarta titlul de "Proces verbal" și conține data semnării, lucrurile care se afla în apartament - ca într un proces verbal de primire predare - precum și chiria, dar și garanția achitata. De asemenea, numele chiriașului. Pe lângă acesta, se specifica faptul ca cu o anumita data înainte de eliberare trebuie anunțat în prealabil. Ulterior m am informat și am văzut ca acesta nu este un contract standard, mai degrabă arata ca un mix între un contract și un proces verbal, conținând elemente din ambele. Ce valoare are acest document semnat? De asemenea, procesul verbal de primire predare trebuie semnat atât la inchiriere cât și la eliberarea apartamentul pentru a face dovada stării bunurilor din casa, presupun? Cât mai multe informații m-ar ajuta sa elucidez aceste întrebări, întrucât am citit multe modele de contracte, dar acesta arata mai degrabă a un simplu proces verbal. Mulțumesc!