avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Activitate Doldrums

Activitate Doldrums

Va multumesc amandurora pentru ajutor!

Numai bine!
Va multumesc pentru raspunsul rapid.

De pe pagina indicata de dvs am ajuns pe pagina ITM Brasov [ link extern ]
(care este cea specifica judetului Brasov) insa de acolo nu stiu exact unde sa merg mai departe.

Am gasit o lista numita "Lista serviciilor externe de prevenire și protecție abilitate conform HG nr.1425/2006 cu modificările și completările ulterioare și Ordinului nr. 455 din 14 iunie 2010" ([ link extern ] ),
dar nu imi dau seama daca este exact lista cu firme acreditate SEPP la care va refereati dvs.
Buna ziua,

Am facut o sesizare la DSP si la Mediu pentru zgomotul produs de un restaurant cu care ma invecinez.
Cei de la DSP mi-au spus ca au convenit de comun acord cu administratorul restaurantului ca acesta sa gasesca o firma care sa realizeze o sonometrie in 20 de zile lucratoare (deoarece DSP Brasov nu are mijloacele tehnice pentru asa ceva) si sa il contactez pe acesta din urma pentru a-mi exprima acordul sa se faca masuratorile si la mine in apartament.
Administartorul restaurantului mi-a zis ca nu a gasit nici o firma in Brasov acreditata de Ministerul Sanatatii care sa faca masuratori de zgomot (inclusiv cea indicata de DSP fiind ne-acreditata).

Cei de la Mediu mi-au transmis in sesizare ca au solicitat la randul lor un Buletin pentru masurarea nivelului de zgomot.

Suspectez o posibila tergiversare din partea celor de la restaurant , asa ca vreau sa gasesc eu o astfel de firma (acreditata fie de Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii sau Ministerul Mediului), exista liste undeva? Este posibil sa nu fie una in Brasov?

Eu am cautat si nu am gasit nici o resursa care sa indice in mod explicit firme acreditate pentru Masuratori de Sunet/Vibratii care sa fie din Brasov.


Multumesc.

P.S.: Nu stiu daca era mai indicat sa pornesc acest mesaj pe forumul de Securitate si Sanatate in Munca)
As fi totusi curios de pararea unui specialist, fie un avocat care are experienta cu astfel de spete sau cineva din domeniul securitatii si sanatatii in munca /constructii/ urbanism care analizeaza astfel de situatii frecvent.
mira55 a scris:

A se face deosebirea între spațiu comercial și spațiu de alimentație publică. Absolvenții de studii superioare economice știu de ce...


Nu stiu cum sa interpretez raspunsul dvs., dar si pt mine este asta o nelamurire: De ce mai exista spatii cu destinatie Alimentatie Publica, cand e suficient si destinatia generica de Spatiu Comercial?

latka a scris:

Discuția e, relativ., inutila. Art. 40 din legea 196 /2018 spune chiar la alin 1 ca nu numai schimbarea destinației de locuință se supune avizării, ci și cea a spatiilor cu alta destinație, cum sunt, de exemplu, spațiile comerciale. "Spațiu comercial" e o denumire generala, avizul se obține pentru fiecare gen de activitate în parte. Una e sa fie cabinet de consultații psihologice, alta e să fie, cum e dat exemplu acum, restaurant.


Absolut de acord cu dvs., problema este ca se pare ca legea nu este aplicata uniform (sau se interpreteaza diferit), in cazul de fata spatiul respectiv a fost din constructie cu destinatia de Spatiu Comercial si nu s-a incheiat niciodata o conventie civila.

Probabil in aceste cazuri trebuie lamurita situatia in justie, deoarce legislatia este oarecum vaga iar autoritatile nu au nici o motivatie sa solutioneze o astfel de situatie. Nici nu stiu in atributia cui ar pica acest lucru (Primaria, ISC, Registrul Comertului?)
Va multumesc pentru rapsunsuri!

Dar.....aspectul important aici este faptul ca s-a schimbat utilizarea spatiului, deci destinatia pentru care e folosit. Spatiu comercial inseamna un loc in care se vand si se cumpara bunuri, nu un spatiu unde se prepara alimente, De ce mai exista atunci destinatia de alimentatie publica, daca e suficient sa fie spatiu comercial?

Repet:

1. s-au facut niste modificari structurale pentru a indeplini, proabil, cerintele necesare desfasurarea activitatii de alimentatie publica care necesita o structură/compartimentare a spațiului în care se desfășoară activitatea, care să permită ca circuitele funcționale (de personal, de materii prime, produsele preparate, resturile menajere, etc) să se realizeze într-un singur sens și fară intersectarea fazelor de lucru salubre cu cele insalubre, conform Ordinului nr.976/1998 ([ link extern ] ),

2. utlizarea finala a spatiului s-a schimabat prin modificari structurale din magazin alimentar in restaurant, nu putem spune ca activitatea de a vinde pufuleti creaza acealasi nivel de disconfort cu prepararea si comercializarea mancarii intr-un resturant.

3. amenajarile s-au realizat fara o autorizatie de constructie care incalca legea 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții ([ link extern ] )
Buna ziua.
La parterul blocului in care locuiesc s-a deschis recent un restaurant in incinta unui spatiu comercial (destinatie in CF de Spatiu Comercial).
Inaintea deschiderii restaurantului s-au efectuat lucrari de constructie (modificari specifice functionarii unui restaurant - recompartimentarea prin daramara si ridicarea altor pereti; inainte configuratia spatiului era cea a unui magazin alimentar).
Mentionez ca restaurantul nu a obtinut autorizatie de constructie pentru amenajari si nu a incheiat nici un fel de conventie civila cu proprietarii cu care se invecineaza sau cu asociatia de proprietari.

O prima intrebare ar fi daca lucrarile de constructie si modificarile spatiului pentru convertirea sa in restaurant constituie schimbarea destinatiei spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta la care face referire Articolul 40 din legea 196/2018?

Si daca da, a doua intrebare ar fi ce este de facut avand in vedere cele de mai sus? (functionarea restaurantului provoaca o serie de probleme zgomot si miros iar acordul vecinilor si al asociatiei a fost ocolit atat la amenajare cat si la schimbarea destinatiei).

Pentru usurinta redau mai jos articolul de lege la care faceam referire mai sus:

Articolul 40 din legea 196/2018:

(1)Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, prezente in proiectul initial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv si cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.

(2)Odata cu acordul mentionat la alin. (1), proprietarii direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii si proprietarul care solicita acordul pentru schimbarea destinatiei locuintei sau spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta semneaza si o conventie cu privire la declararea activitatii care se va desfasura in spatiul respectiv, precum si numarul de persoane in functie de care vor fi calculate cheltuielile pe numar de persoane.

(3)O copie a conventiei prevazute la alin. (2) se inmaneaza presedintelui asociatiei de proprietari in vederea anexarii acesteia la acordul de asociere.


Multumesc
Poate un lucru important de mentionat este ca spatiul respectiv are destinatia de Spatiu Comercial (generic) din constructia blocului. Nu exista nici un fel de conventie intre proprietarul spatiului comercial si asociatia de proprietari referitoare la destinatia explicita a spatiului (alimentara, magazin pentru hrana animale, etc).
Am revenit cu informatii noi: spatiul in care s-a deschis restaurantul are destinatia in CF de Spatiu Comercial.

Citind putin despre procedurile de deschidere ale unui restaurant imi pare ca parerile sunt impartite:

- sunt unii care sustin ca destinatia de spatiu comercial include si restaurantele iar in acest caz cei de la restaurant nu mai au nevoie de nici un acord de la vecini (deoarece nu schimba destinatia spatiului), dar sunt si

- unii care spun ca un restaurant se incadreaza la alimentatie publica, intrucat mancarea se prepara in spatiul respectiv si atunci este necesara o schimbare a destinatiei spatiului.

Eu tind sa inclin spre faptul ca se produce o schimbare de destinatie. Care mai este rolul destinatiei de alimentatie publica daca destinatia de spatiu comercial este suficienta? Activitatea de prepararea de mancare presupune un cu totul alt grad de disconfort pentru vecini (miros, zgomot) fata de o activitate comerciala obisnuita (vanzare de bunuri).

Intrebarea mea este: este necesara schimbarea destinatiei din spatiu comercial in alimentatie publica atunci cand se deschide pentru prima data un restaurant intr-un spatiu comercial?
Va multumesc foarte mult pentru ajutorul acordat Vladislav20!
Cu riscul de a parea usor patetic, sunt foarte placut surprins de promptitudinea si generozitatea dvs. Aveti toata aprecierea mea! Cu astfel de utilizatori se creaza o comunitate!

Numai bine!