avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Activitate Aa-2021

Activitate Aa-2021

Buna seara,

Am nevoie sa stiu daca sunt sanse ca o cerere de uzucapare a unei cote parti dintr-un teren, ar putea fi acceptata. Cota respectiva a fost achizitionata in urma cu 50+ ani, dar nu au fost inregistrate actele nicaieri, iar in CF apare tot vechiul proprietar, care este decedat de mai bine de 30 ani. Familia mea a ingrijit terenul respectiv si toti vecinii ne recunosc pe noi ca fiind proprietari. Pentru cealalta cota, la fel proprietarii sunt decedati, dar noi dorim sa devenim proprietari legali doar pentru cota respectiva. Se poate aproba cererea pentru asa ceva? Daca nu, care variante legale mai sunt pentru a deveni proprietari cu acte pe cota respectiva?
Multumesc frumos
buna seara. ati reusit cu uzucapiunea pe cota parte din teren? am o situatie similara si din ce am tot citit nu se poate uzucapa doar o cota dintr-un teren... multumesc frumos
Buna ziua,
Bunicii mei (ambii decedati) au cumparat in '75 un teren cu o casuta veche, care se afla langa casa lor, de la un domn care nu mai este acum in viata, in baza unui contract de mana nelegalizat nicaieri. Terenul respectiv se afla pe acelasi CF impreuna cu o alta parcela alaturata, care are alti doi proprietari. Care ar fi varianta legala sa fac transferul pe mine pentru terenul cumparat de bunicii mei? Detin contractul dintre bunicii mei si domnul respectiv, dar nu este legalizat. Acest domn are doi copii. Este posibil ca ei sa faca succesiunea, dar cum trebuie procedat ulterior intrucat terenul a fost achitat in 1975? Eu nu vreau sa il mai platesc inca o data... valoarea cred ca ar fi sub 10 000 euro. Faptul ca este pe acelasi CF cu alta bucata de teren ca si cota parte cu alte doua persoane, care la fel, nu cred ca mai sunt in viata, ar incurca in vreun fel? Pe mine ma intereseaza doar bucata de teren/cota pentru care au platit bunicii mei acestui domn si pentru care el apare proprietar in acel CF, cu toate ca in contractul pe care l-au facut, nu au mentionat suprafata ci doar numarul de casa...
Multumesc mult!
Buna ziua,
In 2016 bunica mea a vandut cateva hectare de teren agricol, o parte in baza unui contract de vanzare cumparare, iar o parte in baza unei promisiuni de vanzare intrucat nu a fost posibila intabularea. Banii i-a incasat pentru toate terenurile. Intre timp bunica a murit, iar acum urmeaza ca fiica ei sa faca succesiunea pentru a putea face contractul de vanzare cumparare pentru terenurile ramase neintabulate. Am avea nevoie sa stim daca mama va trebui acum sa plateasca impozit pe venit pe terenurile pentru care va face contract vanzare cumparare, desi bunica a incasat deja banii in 2016.
Mulțumesc frumos!
Banii s au virat in contul unei nepoate a bunicii, fapt mentionat si in promisiune. Mai este mentionat si ca din acea data, firma va administra terenurile, dar si ca ambele parti trebuie sa semneze contractul pana la o anumita data.
Este mentionat doar daca vanzatorul refuza sa semneze contractul, atunci trebuie sa ii rampurseze suma incasata de 2 ori, iar pentru cumparator ca are dreptul sa actioneze in instanta pentru a deveni proprietar. Vanzatorul nu refuza, dar e decedat...
Celalalt vanzator mentionat in contract, inca traieste, doar bunica a decedat in 2017.

adriandimitriu a scris:

mai sunt ceva intrebari: terenurile s-au vandut sau nu? o promisiune nu e un contract de vanzare cumparare. cumparatorul a achitat pretul cerut? ce scrie in contractul de promisiune cu privire la situatia disparitiei (partiale) uneia din parti?

Bunica mea impreuna cu fiul fratelui ei, au vandut impreuna in 2016 cateva terenuri agricole, catre o persoana juridica in baza unei promisiuni incheiate ls notar. Firma nu a reusit sa intabuleze toate terenurile, intre timp in 2017 bunica a decedat, iar acum in 2021 fia cumparator doreste sa incheie si sa devina proprietara. Nu s a facut succesiunea in urma decesului bunicii de catre cei doi copii ai ei, iar acestia nu doresc sa o faca nici acum. Daca firma va apela la instanta, cei doi copii pot fi obligati sa faca succesiunea? Pot fi chemati in instanta sau implicati legal in vreun fel? Nu se doreste intocmirea succesiunii, dR sunt de acord cu vanzarea facuta de mama lor. Nu doresc insa sa fie implicati in vreun fel. Cum pot fi afectati daca se actioneaza in instanta?
Multumesc