avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Activitate Lucian 1987

Activitate Lucian 1987

Bună ziua,
Va multumesc pentru raspuns!

george-neagu a scris:

Nu veți răspunde dumneavoastră în niciun fel dacă firma nu declara si nu plătește corect impozitul, ca obligatie ce-i revine. Nici nu trebuie sa mai depuneți declaratia unica pentru asta.

Bună ziua,
Va multumesc mult pentru raspuns !
Referitor la ipoteza în care chiriașul nu va reține și nu va plăti el la buget impozitul, atunci voi putea eu sa achit impozitul în 2025 pentru anul 2024, va rog sa ma sfătuiti: DU trebuie completată:
- in 2024 capitolul II-'cu veniturile estimate, precum și
-in 2025 capitolul I cu venituri din 2024?
Vă mulțumesc mult!

Grama Cornel - Consultant fiscal a scris:

1. Doar daca ii cereti o copie dupa plata impozitului puteti sa vedeti asta . Daca nu o face si va retine impozitul , este evaziune fiscala si e infractiune din partea administratorului firmei,

2. Nu mai aveti obligatia depunerii DU dvs pe anul 2024 , doar daca aveti peste plafon venituri si veti datora CASS eventual la plafonul de 6/12/24 salarii minime.

Da daca nu ar plati sa zicem , atunci se poate sa achitati dvs in 25.5.2025 dar asta presupune sa depuneti dvs Declaratia unica .

Bună seara,
Am un imobil închiriat unei persoane juridice. Conform noilor modificări fiscale ( ordonanta 115/2023 -ordonanța "trenulet"), impozitul pentru anul 2024 va fi reținut, declarat si virat lunar la buget, prin reținere la sursă, de către chiriașul, care în cazul meu este persoana juridică.
1. Cum pot eu, persoană fizica, ca proprietar, sa fiu sigur( ce metode, proceduri am la dispozitie) că chiriașul, persoană juridică, a virat și a declarat la buget impozitul meu lunar pe chirie?

2. Mai am obligația să completez în declarația unica 212, capitolul II, intitulat " Date privind IMPOZITUL pe veniturile ESTIMATE /norma de venit a se realiza......datorate pentru anul 2024", în condițiile în care impozitul ar trebui să se rețină lună de lună de chiriașul, persoană juridică? În mod ipotetic, dacă chiriașul nu s-ar conforma acestei obligații, situația s-ar putea soluționa în anul 2025, prin plata, ca și până acum, de către proprietar a impozitului anual până in 25 mai 2025?

Vă mulțumesc !
Bună ziua și La mulți ani!
Doresc o părere privind aplicarea art. 105 din legea 360/2023 privind condiționarea cumulului pensiei, numai cu venituri peintru care se plătesc asigurări sociale. In concret dacă un pensionar are un contract de închiriere in desfășurare, înregistrat la ANAF, pentru care plăteaste impozitul anual, dar nu este obligat să plătească asigurări sociale. Ce sancțiuni există sub aspectul primirii pensiei, având în vedere că contractul de închiriere este legal înregistrat. Am studiat motivele de suspendare a pensiei și acesta nu este enumerat la cauzele de suspendare a pensiei.
Ce mă sfătuiți să fac? Care este pericolul vreunei sancțiuni în ceea ce privește primirea pensiei sau orice alte sancțiuni..
Vă mulțumesc!
Multumesc frumos pentru raspuns!
Toate cele bune!
Multumesc frumos pentru raspuns! M-ati liniștit!
Din câte am citit chiriașul are, însă, dreptul să noteze contractul de închiriere in cartea funciară a apartamentului pe care l-a închiriat! Este corect?
Bună ziua,
Vă rog frumos sa-mi spuneți dacă un contract de închiriere poate fi înscris de către chiriaș într-o altă carte funciară, respectiv, în Cartea funciară în care chiriașul este proprietar al altui imobil( apartament).
Deci, chiriașul are dreptul să înscrie contractul de închiriere in cartea funciară a imobilului(apartamentului) închiriat, la capitolul privind sarcinile sau în alta carte funciară în care el, chiriașul este proprietar al altui apartament ?
Va multumesc!
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneți dacă închiriez un apartament, mi se suspendă pensia anticipată parțială?

Mulțumesc mult!

Va multumesc pentru raspunsul care mi este favorabil si pentru amabilitatea dvs.
Bună ziua,
Doresc să vând un apartament. Posibilul Cumpărător dorește să acceseze un credit ipotecar printr-o bancă.
Intrebarea mea este următoarea: dacă toate merg bine și i se aprobă creditul, banca imi va transfera mie, DIRECT in cont, suma care reprezintă creditul aprobat sau îi da cumpărătorului si acesta la randul lui, prin OP,îmi trimite mie în cont?