Sunt foarte curios daca angajatorul va fi de acord sa procedeze asa. Adica legal si fara presiuni asupra angajatului. Va tin la curent, nu stiu de ce am un feeling ca iese scandal.
Ramane varianta cu concediere - sa zicem reorganizarea societatii, programului de lucru bla bla, caz in care ai primi si preaviz, si somaj. E limpede ca nicio initiativa scrisa - A ANGAJATULUI - nu il avantajeaza. Nici demisie, nici acordul partilor. Pe de alta parte, cererea de CO poate fi refuzata, caz in care nu ii ramane decat sa ceara bani pe zilele neefectuate (nicio zi solicitata in perioada 2012-2013).
Inseamna ca situatia e oarecum fara iesire. Angajatorul nu poate lucra fara asistent. Daca il da afara cu restructurarea postului, nu mai poate angaja timp de 6 luni pe postul asta, ar insemna sa lucreze singur, ceea ce este imposibil. Sau aproape imposibil, atata vreme cat in ultimii 10 ani a avut de fiecare data asistent. Nu am inteles varianta cu demisia. Angajatul acorda angajatorului un preaviz? Pana la urma, lucrurile sunt destul de simple. E nevoie de timp sa gasim o solutie in alta parte. Concediul de odihna + preavizul probabil ca ar fi suficiente, ar insemna 20z+20=40z lucratoare, deci aproape 2 luni, platite conform CIM, oricum mai convenabil decat indemnizatia de somaj.
Buna seara. Am o situatie mai delicata in familie. Un angajat al unei societati a fost pus in fata faptului implinit: pe x.06.2013 trebuie sa plece de la locul de munca. Problema e ca postul nu poate fi restructurat, deci singura solutie gasita de angajator a fost incetarea cim cu acordul partilor. E vorba despre un cabinet medical, un post de asistent, iar omul de fiecare data cand a vrut sa scape de cineva a procedat asa. Nu exista probleme de disciplina, sanctiuni etc, pur si simplu are nevoie de cineva care sa lucreze pe bani mai putini si mai mult timp. Omul vrea sa ii completeze asistentul o cerere de incetare CIM "din motive personale, cu acordul partilor". Mi se pare cam ciudat. Pe de alta parte e clar ca nu se mai poate continua acolo, singura chestie e sa se respecte legile. Angajatul are drept la preaviz in conditiile incetarii CIM cu acordul partilor? Pe de alta parte, e clar ca in timpul asta poate solicita un concediu de odihna, cu cerere etc [pana acum, in ani buni de cand lucreaza acolo, concediile nu s-au dat in baza unei cereri, ci dupa bunul plac al angajatorului, concret, cand medicul avea vacanta, avea si asistentul. cand medicul era in oras, obligatoriu trebuia sa fie la lucru si asistentul]. Salariul din acte e o mizerie, putin mai mare decat cel minim pe economie. In principal, ne intereseaza preavizul, pe care omul nu are nicio intentie sa il acorde. La el e simplu, se vine cu cererea respectiva si gata, pe data x a lunii iunie se incheie colaborarea.
EDIT. In situatia de mai sus, angajatul are dreptul la ajutorul de somaj?
Povesteam acum cateva zile despre instiintarea de preaviz primita de la o societate. Astazi am fost la ITM sa-mi ridic cartea de munca si am constatat ca, contractul meu de munca era desfacut din noiembrie 2010. Si mai interesant, am descoperit ca a fost desfacut cu art. 55 lit b, deci acordul partilor, iar ca totul sa para in regula, anexata la dosar era si o solicitare a mea pentru rezilierea contractului, dar si decizia unitatii. Bineinteles, pe ambele aparea semnatura mea, in realitate neavand habar despre nemerniciile pe care le face patronul.
Am luat in calcul relatiile mai incordate din ultimele luni si m-am gandit ca asa-zisa restructurare din august a fost operata in cartea de munca cu noua luni mai devreme, mai ales ca intre cele doua "mutari" nu fusesera de facut alte modificari privitoare la salariu etc.
Si aici intervine surpriza. Numaiputin de 7 salariati se aflau in aceeasi situatie, cu acte pentru incetarea contractului, cu aceeasi fatidica data 11.2010. Bineinteles, cu cereri si decizii, fara insa ca vreunul sa aiba cunostinta de asa ceva. Ne-am facut copii de pe carnetele de munca, nu insa si de pe deciziile respective, pentru care am depus cereri la inspectorul-sef, urmand ca ele sa fie solutionate in zilele urmatoare.
Pasul 2. Am fost la societate si am cerut explicatii pentru consemnarile din carnetul de munca. Dupa cateva zeci de minute in care s-a tinut tare pe pozitii, patronul a recunoscut ca cineva a semnat in locul nostru, "probabil firma de consultanta". Motivul ? In ianuarie 2011, firma trebuia sa figureze cu un anumit numar de salariati (maxim) pentru a putea incasa fonduri nerambursabile pentru dezvoltare. S-a promis tuturor ca se va rezolva tot (!!!) si lunile de pauza vor aparea in acte.
Chiar se poate sterge cu buretele ditamai falsul in inscrisuri ? Putem merge la Parchet fara copii de pe respectivele demisii/decizii de incetare ? E foarte posibil ca ele sa se faca pierdute, data fiind apropierea politica dintre conducerea societatii si conducerea ITM. Ce sanse sunt sa ne facem dreptate ? Dintre cei afectati, doar eu am parasit societatea, ceilalalti lucreaza acolo, deja au fost amagiti ca a fost o eroare umana si ca totul se va rezolva. Unde trebuie depuse sesizari pentru ca astfel de mizerii sa fie facute cunoscute si sanctionate ca atare ?
Va salut,
Marti 2 august am fost anuntat de catre patronul societatii unde lucrez ca postul meu va fi restructurat incepand cu... 1 august ! A fost doar o discutie, sunt sigur ca exista alte motive pentru a se renunta la colaborarea cu subsemnatul, atata vreme cat in aceste zile se fac angajari (!!!). Marti, pe 2, am depus cerere de concediu 3 zile, aprobata de director, astfel ca luni, adica astazi, m-am prezentat la program normal. Surpriza, mi s-a prezentat o hartie nesemnata de nimeni din cadrul societatii - bineinteles, ar fi urmat sa fie semnata, probabil - in care eram instiintat ca postul meu se desfiinteaza din 1 august, urmeaza sa intru in preaviz 14 zile (desi in CIM se stipuleaza negru pe alb, durata preavizului 20 de zile lucratoare in cazul concedierii). Este legal sa primesc preaviz retroactiv ? Trebuie sa depun o solicitare/notificare pentru compensatii financiare, legea prevazand 1-2 salarii nete ? Pot inainta o sesizare catre ITM ca omul angajeaza pe banda rulanta, din cate cunosc pe posturi similare cu al meu, in conditiile in care pe mine tocmai m-a concediat pe motivul restructurarii postului ?
va salut,
am hotarare definitiva si irevocabila de la Curtea de Apel prin care societatea unde am lucrat este obligata sa imi plateasca suma de 15.000 ron, reprezentand cuantumul salariilor restante din perioada in care am activat acolo si nu am fost platit conform studiilor.
am incercat sa le inaintez o notificare, inainte de a trece la executarea propriu-zisa, in speranta ca oamenii vor plati de bunavoie si nesiliti de nimeni banii pe care instanta i-a obligat sa mi-i dea.
am fost cu o notificare la sediul societatii, unde mi s-a transmis sa o comunic prin posta. zis si facut, trimis prin posta, cu confirmare de primire, plicul se intoarce la mine. nu am inteles care era motivul, adresa era corecta, iar taxele platite, am lasta plicul direct unei functionare, cea care mi-a dat timbrele si mi-a eliberat chitanta pentru confirmare de primire.
nu cred ca mai are rost sa insist pentru rezolvarea pe cale amiabila a diferendului.
astept sa se intoarca dosarul de la Curte - hotararea a ajuns de cateva zile - pentru a demara procedurile de executie.
aveti idee cat poate dura un astfel de caz ? pana intru efectiv in posesia banilor ? societatea nu are probleme financiare.
am ambele hotarari, atat de la fond cat si de la Apel, in curand vom face dosarul pentru executor, astept doar sa se intoarca dosarul de la instanta de Apel.
Multumesc. Deci lucrurile ar trebui sa fie clare. Oamenii sunt certati rau cu legea, nu respecta aproape nimic. Isi bat joc de angajati, pur si simplu.