Dacă în 2018 a făcut creditul, cum putea să existe dosar de executare din 2015?
Aveti copii cu soțul decedat?
Aveați un regim matrimonial?
Apartamentul, chiar cumparat cu credit in timpul căsătoriei, este al dvs și al soțului dacă nu aveati o convenție matrimonială și se poate executa partea soțului decedat.
Să aveți în vedere totuși că, de la data decesului, orice executare silită este suspendată de drept.
Va trebui să formulati contestație la executare în 15 zile de la data primirii Somaliei.
oanalumi a scris:
Buna ziua,
Sotul meu a contractat un credit de nevoi personale la Bankpost in 2018. Nu l-a achitat si acest credit a fost cesionat catre mai multe firme de recuperatori. Ieri am primt de la un birou de executori judecatoresti o somatie imobiliara. bazata pe un act administrativ emis de acelasi birou de excutori judecatoresti in 2015. Apartamentul pe care il deti este cumparat cu credit ipotecar pe numele meu, nu si al sotului in anul 2019, iar sotul meu a decedat in martie 2020.
Imi pot pierde apartametul in acest caz?
Prin 2020 a fost modificată legea. Astfel, titlurile executorii sub semnătura privata, se înscriu în arhiva pentru a putea fi puse în executare.
Aceasta obligativitate nu se aplică hotărârilor judecătorești pentru a putea fi puse în executare
Oare sa fie asa greu?!
Nu-s geniul pe care îl căutați și nici avocat dar... La o prima vedere, nu pare asa greu.
Competenta teritorială, fiind alternativă, o alegeti la instanță a de la sediul paratului
Competenta materială, având în vedere:
- este reglementată posibilitatea existenței pluralitatii de reclamanti de către cod
- competenta va fi stabilită de valoarea fiecărei pretenții în parte și nu de cea cumulată
- aveti aceleași pretenții și vb de persoane fizice nu cred să aibă vreunul vreo pretenție care facă o mare diferența (dacă are vreunul o valoare prea mare, îl excludeti)
Nu cred să aveti prea mari probleme în a intenta un proces colectiv (nu stiu daca la judecatorie sau tribunal)
Depinde și de obiect... Dacă vorbim de un pistol cu aur și diamante, tot va trebuie permis
Dacă vb de o bijuterie pe care o puteți purta la Vama, nu aveti nevoie de ceva
Dacă vb de vreun material interzis... Aveti nevoie de avocat!
Pentru restituirea banilor, nu trebuie să stati 1-2 ani prin procese... Antecontractul acela este titlu executoriu și îl puteți pune deja în executare.
În paralel cu notarea, cereti de aici [ link extern ]
un extras cf, să nu existe deja vreo ipoteca sau alta sarcina.
Reveniți cu detalii după. Dacă nu sunt alte notari, veti avea o ipoteca legală pentru acei bani și îi veti putea recupera fără probleme.
Dacă sunt alte sarcini în cf... Mai greu!
Adrian Teslaru a scris:
Antecontractul nu este trecut in cartea funciara pentru ca initial notarul a zis ca nu ar fie nevoie si doar daca dorim acest lucru. O sa fac pasii sa il trecem cat mai repede in cartea funciara.
Multumesc mult pentru sfaturi!
Eu aș comasa cele două terenuri (ca doar sunt proprietatea voastra) și apoi, din 18m, as lasa doar 3m (va alegeti așa și cu deschidere mai mare)
Ulterior, vecinul dacă va vrea acces, ori lasa și el 3m ( și aveti astfel drum de 6 m) ori va plătește pentru acest acces.
Doar să nu existe deja în CF obligația de a-l lasa sa treca...
Varianta 2 - va îngrădiți proprietatea, cu tot cu drum și dacă vrea acces, idem varianta 1
:)))))) Le-ati abramburit de tot...
Ce spuneti dvs cu restituirea, este pe la art 1000 și ceva, ce reglementează cauțiunea judiciară (în alte cazuri decât cea de la suspendarea executării)
Articolul 719 Suspendarea executarii
(1) Pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, la solicitarea partii interesate si numai pentru motive temeinice, instanta competenta poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odata cu contestatia la executare sau prin cerere separata.
(2) Pentru a se dispune suspendarea, cel care o solicita trebuie sa dea in prealabil o cautiune, calculata la valoarea obiectului contestatiei, dupa cum urmeaza:
a) de 10%, daca aceasta valoare este pana la 10.000 lei;
b) de 1.000 lei plus 5% pentru ceea ce depaseste 10.000 lei;
c) de 5.500 lei plus 1% pentru ceea ce depaseste 100.000 lei;
d) de 14.500 lei plus 0,1% pentru ceea ce depaseste 1.000.000 lei.
(3) Daca obiectul contestatiei nu este evaluabil in bani, cautiunea va fi de 1.000 lei, in afara de cazul in care legea dispune altfel.
(4) Suspendarea executarii este obligatorie si cautiunea nu este necesara daca:
1. hotararea sau inscrisul care se executa nu este, potrivit legii, executoriu;
2. inscrisul care se executa a fost declarat fals printr-o hotarare judecatoreasca data in prima instanta;
3. debitorul face dovada cu inscris autentic ca a obtinut de la creditor o amanare ori, dupa caz, beneficiaza de un termen de plata.
(5) Daca bunurile urmarite sunt supuse pieirii, degradarii, alterarii sau deprecierii, se va suspenda numai distribuirea pretului obtinut din valorificarea acestor bunuri.
(6) Asupra cererii de suspendare instanta, in toate cazurile, se pronunta prin incheiere, chiar si inaintea termenului fixat pentru judecarea contestatiei. Partile vor fi intotdeauna citate, iar incheierea poate fi atacata numai cu apel, in mod separat, in termen de 5 zile de la pronuntare pentru partea prezenta, respectiv de la comunicare pentru cea lipsa.
(7) Daca exista urgenta si daca, in cazurile prevazute la alin. (2), respectiv alin. (3), s-a platit cautiunea, instanta poate dispune, prin incheiere si fara citarea partilor, suspendarea provizorie a executarii pana la solutionarea cererii de suspendare. Incheierea nu este supusa niciunei cai de atac. Cautiunea depusa potrivit prezentului alineat ramane indisponibilizata chiar daca cererea de suspendare provizorie este respinsa si este deductibila din cautiunea finala stabilita de instanta, daca este cazul.
(8) Incheierea prin care s-a dispus suspendarea executarii silite se comunica din oficiu si de indata executorului judecatoresc.
Articolul 720 Efectele solutionarii contestatiei
(1) Daca admite contestatia la executare, instanta, tinand seama de obiectul acesteia, dupa caz, va indrepta ori anula actul de executare contestat, va dispune anularea ori incetarea executarii insesi, va anula ori lamuri titlul executoriu.
(2) De asemenea, daca prin contestatia la executare s-a cerut de catre partea interesata impartirea bunurilor proprietate comuna, instanta va hotari si asupra impartelii acestora, potrivit legii.
(3) In cazul respingerii contestatiei, contestatorul poate fi obligat, la cerere, la despagubiri pentru pagubele cauzate prin intarzierea executarii, iar cand contestatia a fost exercitata cu rea-credinta, el va fi obligat si la plata unei amenzi judiciare de la 1.000 lei la 7.000 lei.
(4) Hotararea de admitere sau de respingere a contestatiei, ramasa definitiva, va fi comunicata, din oficiu si de indata, si executorului judecatoresc.
(5) Daca contestatia este admisa, executorul judecatoresc este obligat sa se conformeze masurilor luate sau dispuse de instanta.
(6) Atunci cand contestatia a fost respinsa, suma reprezentand cautiunea depusa ramane indisponibilizata, urmand a servi la acoperirea creantelor aratate la alin. (3) sau a celor stabilite prin titlul executoriu, dupa caz, situatie in care se va comunica executorului si recipisa de consemnare a acestei sume.
(7) In cazul in care constata refuzul nejustificat al executorului de a primi ori de a inregistra cererea de executare silita sau de a indeplini un act de executare silita ori de a lua orice alta masura prevazuta de lege, instanta de executare va putea obliga executorul, prin aceeasi hotarare, la plata unei amenzi judiciare de la 1.000 lei la 7.000 lei, precum si, la cererea partii interesate, la plata de despagubiri pentru paguba astfel cauzata.
(8) In situatia prevazuta la alin. (7), instanta va solicita incheierea prevazuta la art. 665 alin. (1) sau, dupa caz, actul care constata refuzul executorului judecatoresc de a primi ori de a inregistra cererea de executare silita, de a indeplini un act de executare silita ori de a lua alta masura prevazuta de lege.
Ce-mi place când oamenii cer sfaturi, le primesc și tot nu stiu ce sa faca cu ele...
Succes! Și sa nu dați vina pe "sistem" atunci când veți intampina surprize!