avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Activitate Av. Caldarariu Ioana-Roxana

Activitate Av. Caldarariu Ioana-Roxana

Răspuns la discuția Proces de custodie ...
Bună seara ! În primul rând vă spun ca în legislația din România nu există noțiunea de custodie (comună sau exclusivă). Codul civil vorbește despre autoritate părintească.


Regula este ca exercitarea autoritatii parintesti se realizeaza in comun, de catre ambii parinti. Instanța va stabili cum se va execita autoritatea parinteasca ( in comun sau exclusiv de catre un parinte) luand in considerare interesul superior al copilului.

Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte se dispune doar pentru motive intemeiate, deci in mod exceptional. Motive intemeiate pot fi: parintele este consumator de droguri, de alcool, a fost violent copilul, etc.

Aspectele pe care le-ati mentionat dvs. sunt relevante pentru stabilirea locuintei copilului. ( spre exemplu, daca unul dintre parinti nu are venituri si nu are un domiciliu stabil, instanta ar putea considera ca este in interesul minorului sa locuiasca la celalalt parinte)
Pentru stabilirea felului in care va fi exercitata autoritatea parinteasca instanta va avea in vedere interesul superior al copilului.

Speta dvs comporta discuții complexe, prin urmare va recomand sa consultati un avocat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar putea fi tras la răspundere penală pentru săvârșirea infracțiunii de Loviri sau alte violențe ( art. 193 Cod penal).
Bună ziua ! Ați putea introduce o acțiune în rezoluțiune pentru vicii ascunse (acțiune redhibitorie). Dacă o astfel de acțiune este admisă de instanță, vânzătorul va primi înapoi lucrul vândut și va restitui cumpărătorului prețul primit și cheltuielile vânzării suportate de cumpărător. Pentru un răspuns potrivit speței dumneavoastră, vă recomand să consultați un avocat.
Titlul de ”consilier juridic” este un titlu profesional rezervat profesiei reglementate de legea 514/2003, nu o funcție ce poate fi exercitată în cadrul unei persoane juridice. Pentru a afla mai multe detalii vă recomand să citiți statutul profesiei de consilier juridic.
Bună ziua ! În această cauză este necesară o analiză complexă a mai multor date, pentru a se putea stabili ce fel de infracțiuni au fost săvârșite. Spre exemplu, este important de știut când a fost săvârșită fapta sau când s-a aflat despre ea, ce calitate are agresorul ( este membru de familie, are în îngrijire victima), etc. Pentru a vă putea lămuri, vă recomand să consultați un avocat care să vă ofere un răspuns particularizat cauzei.
Bună ziua ! Având în vedere dispozițiile art. 165 Cod Penal, reabilitarea va interveni de drept, ceea ce presupune că radierea din cazierul judiciar va opera din oficiu. Pentru mai multe detalii, vă recomand să consultați un avocat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Împotriva părintelui care nu respectă obligația de plată a pensiei de întreținere stabilită prin hotărâre judecătorească, se poate demara procedura executării silite, sau se poate depune plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de abandon de familie. Acestea sunt doar niște ipoteze. Nu se poate ști dacă sunt aplicabile în cazul dvs., deoarece nu sunt cunoscute datele speței. Pentru a afla un răspuns particularizat cauzei dvs., vă recomand să consultați un avocat.
6 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua ! Expertiza grafoscopică este obligatorie pentru validarea testamentului olograf (testament de mână) numai în anumite situații prevăzute de lege. În acest sens, vă recomand să consultați un avocat care să studieze testamentul și să vă ofere o consultație juridică particularizată speței dvs., pentru a vă putea lămuri dacă vă încadrați într-unul din cazurile în care expertiza este obligatorie, și pentru a vă explica etapele procedurii succesorale.
Bună ziua ! Puteți susține examenul auto scris chiar dacă nu sunteți vaccinată. Cu toate acestea, trebuie să prezentați fie rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 (nu mai vechi de 72 de ore) , fie rezultatul negativ al unui test antigen rapid pentru infecția cu SARS-CoV-2 (nu mai vechi de 48 de ore).

De asemenea, vă este permis să susțineți examenul dacă vă aflați în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2


Bună ziua ! Punctul de pensie se majorează cu 10 %. Astfel, valoarea punctului de pensie crește de la 1.442 lei ( cât este în prezent) la 1.586 lei.
Pentru mai multe detalii, consultați link-ul următor: [ link extern ]