avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Activitate IrinaAp

Activitate IrinaAp

Prenatal imediat dupa CIC

Buna ziua, as dori sa va intreb despre urmatoarea situatie, desi am cautat, nu cred ca am gasit raspunsul la intrebare.
Momentan sunt in CIC pentru copilul X pana in data de 17.07.2023, cand tatal va intra in luna tatalui pana pe 17.08.2023, cand copilul va implini 2 ani.
Sunt insarcinata in 21 de saptamani cu copilul Y si as dori ca in data de 29.07.2023, adica la 28 de saptamani, sa intru in prenatal.
Intre 17.07 si 29.07 as dori sa imi folosesc zile de CO si sa intru imediat in prenatal.
M-ar dezavantaja aceasta situatie in ceea ce priveste partea materiala?
Mentionez urmatoarele:
1. la copilul X cele 126 de zile le-am impartit in 84 pre si 42 post si au fost platite considerabil mai mult decat salariul, deoarece luasem niste bonusuri
2. Indemnizatia pe care o primesc acum este aproape egala cu salariul net pe care il primeam ca angajat, inainte sa se nasca copilul X
Cum se vor calcula acum cele 126 de zile si care va fi indemnizatia primita ulterior pentru copilul Y? Aceeasi ca pentru copilul X?
Va multumesc tare mult pentru ajutorul oferit de fiecare data!
Irina A.
Va mulțumesc! El nu a menționat nicăieri legea 230. Sau poate va referiți la ceva ce mie îmi scapă?

Îi răspund efectiv că nu există nicio lege care să ateste ceea ce spune el?

Daca exista posibilitatea de a avea o ședință de consultanta cu dumneavoastră, sunt dispusa sa fac și asta. Vreau doar sa rezolv aceasta situație neplăcută.

Numai bine

latka a scris:

Nu mai exista de 5 ani legea 230 , s-a abrogat.
Secţiunea a 2-a Obligațiile proprietarilor din condominii
Articolul 30
(1) Proprietarii din condominii au obligația să notifice președintelui orice schimbare intervenită în structura și numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau nașteri, persoanele luate în spațiu, precum și locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinței.
(2) Notificarea prevăzută la alin. (1) se face în scris în termen de 10 zile de la schimbarea intervenită, de la luarea în spațiu, respectiv de la semnarea contractului de închiriere/comodat.
[ link extern ]

Bună seara,

Revin pentru că m-ați ajutat acum ceva vreme, am scris către președintele de asociație ceea ce m-ați sfătuit și am primit și răspuns de la el care suna fix așa:

"Pentru buna desfășurare a asociației de proprietari, in conformitate cu prevederile legale privind administrarea condominiului, pentru stabilirea cotelor de întreținere, comitetul executiv a întocmit documentul intitulat CERERE DE SCOATERE/INTRODUCERE A PERSOANELOR / CÂINILOR LA COTELE DE ÎNTREȚINERE, transmis spre informare tuturor proprietarilor, in conformitate cu prevederile art. 28 alin (1) din legea 196/2018.

Menționăm faptul că comitetul executiv a elaborat proiectul de regulament al condominiului, prin care se stabilesc reguli privind ordinea în cadrul condominiului pentru asigurarea unei conviețuiri normale și civilizate a locatarilor (proprietari, chiriași, persoane aflate în vizita, prestatori de servicii etc.), care va fi supus spre adoptare adunării generale - convocata in luna aprilie -2023."

Oare pot sa va mai întreb niste lucruri și să mă ajutați? Sunt foarte supărată pe aceasta asociație de proprietari, așa cum va spuneam și în solicitarea mea inițiala, mai ales că știm că toate lucrurile pe care ei le fac sunt fix împotriva noastră. In acest bloc nu mai locuiește nimeni care sa plece atât timp de acasă, majoritatea sunt bătrâni care nu se deplasează decât până la magazin, dar noi, din motive personale, plecăm destul de des in provincie și petrecem timp acolo, iar pentru noi banii economisiți contează.

1. Cum as putea sa le răspund? (nu vreau sa îmi scrieti vreun text elaborat, bineînțeles, ci doar sa mă sfătuiți pe ce sa mă bazez a.i. sa le închid "gura").
2. Oare as putea sa ii reclam la Serviciul de Îndrumare și control Asociații de Proprietari?
3. Daca următorul pas este sesizarea către comitetul executiv, pot sari acest pas? Toți fac parte din aceeași ... oală!
4. Daca de aprobă în aprilie 2023 in AG pe care o menționează el, pot reclama și acest lucru? Voi avea șanse sau mă lupt degeaba?

Va mulțumesc și apreciez enorm ajutorul dumneavoastră.


IrinaAp a scris:

Va mulțumesc super mult pentru răbdare și îndrumare!

latka a scris:

Nu există treaba cu 10 zile înainte. Puteți citi și dvs. legea 196 din 2018, o găsiți ușor pe internet.



Va mulțumesc super mult pentru răbdare și îndrumare!

latka a scris:

Nu există treaba cu 10 zile înainte. Puteți citi și dvs. legea 196 din 2018, o găsiți ușor pe internet.

Bună ziua,

Va mulțumesc tare mult! Voi proceda întocmai.

As dori sa va mai întreb ceva, deoarece din textul de mai jos înțeleg că nu există nicio obligativitate de a face aceasta cerere cu cel puțin 10 zile înainte de perioada in care suntem plecați. Scuzati-ma că insist, cu siguranță neînțelegerea este la mine, însă chiar suntem sătui de discuțiile cu președintele de asociație. De fiecare data ia decizii în funcție de ceea ce facem noi, doar ca sa ne scoată din sărite, pe lângă faptul că ne urmărește pe camera de supraveghere din casa scării, ne suna sa ne comunice chestii (deși noi îi spunem mereu că dorim că aceste comunicări sa fie scrise etc.). Știe că ne enervam și face tot posibilul sa ne îngreuneze șederea în acest bloc.

Va mulțumesc anticipat!

Numai bine
I.A.


latka a scris:

Adresati o cerere presedintelui de asociatie, sa va raspunda care AG a hotarit asta si sa va puna la dispozitie o copie, conform art. 28
Articolul 82
(5) Dacă adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște în acest sens, comitetul executiv stabilește cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună, și stabilește perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriașii, au dreptul de a solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană și care trebuie să fie de cel puțin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale.

Articolul 28
(1) Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociației de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.
[ link extern ]

Bună ziua. Și eu sunt interesata daca s-a schimbat ceva in acest sens. Din motive care se pot înțelege foarte ușor, nu ne dorim să știe toți vecinii dinainte cu câteva săptămâni când plecăm de acasă, in plus de asta noi avem o viață destul de activa și nu știm mereu înainte cu mult timp când au cât suntem plecați.
Astazi am primit înștiințare in posta că "cererea se va face înainte cu 10 zile de termenul solicitat pentru scoaterea persoanelor de la întreținere, dar nu mai tarziu de sfârșitul lunii pentru care se solicită. Neconformarea la cele menționate va conduce la neluarea in considerare a cererii". Exista așa ceva? Se poate face acest lucru legal? Daca nu, cum și unde ii reclam sau cum pot rezolva? Problemele cu asociația noastră de proprietari nu se mai termina, efectiv...
Cota întreținere

Bună ziua,
Am făcut solicitare către asociația de proprietari pentru a ma scoate de la cota de întreținere cat timp nu am fost cu familia la adresa la care locuim (peste 15 zile). Am făcut solicitarea la sfârșitul lunii septembrie, pentru septembrie, deoarece nu doream sa știe vecinii exact cât suntem plecati de acasă. Întreținerea pentru septembrie se va calcula in noiembrie, cu toate astea, răspunsul primit a fost că cererea trebuie făcută înainte, deoarece președintele asociației vrea să știe când suntem plecati de acasă.
Noi, din motive de siguranță, vrem sa evităm aceste lucruri și oricum acesta ne urmărește prin camera de supraveghere din casa scării, deoarece are probleme personale cu noi

Exista vreo lege care spune că trebuie să îl anunțăm dinainte? Eu am tot căutat și am găsit că cererea ar trebui făcută înainte de perioada in care se fac calculele.
Va mulțumesc mult pentru ajutor
Buna ziua, va mulțumesc mult pentru răspuns! Am adresat aceasta întrebare în contextul în care sunasem și la ANPIS , care mi-au transmis că este posibil. Cu siguranță nu au înțeles la ce mă refer. Numai bine!
Buna ziua. Momentan sunt in concediu de creștere copil și as dori sa mă mut în altă țară UE. Am citit in documentele de indemnizație că dacă ai reședința în altă țară decât România, trebuie sa anunți in termen de 15 zile și să renunți la indemnizație. Pe de o parte, nu mi se pare corect, având în vedere că am muncit pentru acești bani, pe de altă parte, pot înțelege că este vorba de o lege. As dori sa întreb dacă s-a schimbat acest lucru in ultimul timp, deoarece am găsit în niște articole că ar fi permis să părăsești Romania 6 luni, dar nu îmi sunt foarte clare aceste legi. De asemenea sunt interesata care ar fi repercusiunile unei asemenea decizii.