ma puteti ajuta cu un articol din legea 230 sau hotararea 1588/2007 cu privire la termenul de depunere a cererii de scoatere de la intretinere ?
stiu ca 15 zile daca lipseste din bloc omul este scos dar ma intereseaza cu cat timp trebuie depusa cererea pt a fi luata in considerare ?
am citit in 230 nu am gasit nimic in acest sens nici in 1588, tine cumva de regulamentul de ordine interioara sau de ce se voteaza in adunarea generala cu privire la acest lucru?
corect este sa depui cererea , in prima zi cand persoana pleaca sau ulterior daca are dovada ca a fost plecat (internare, bilete de tratamente, bilete de avion si altele) altfel oricine poate anunta ,sa zic pe 20 ale luni (atunci se fac ,cel mai devreme ,listele ) ca luna trecuta intre 1 si 15 a fost plecat. Pe de o alta parte( lasand legislatia la o parte ) nu este corect ca 15 zile sa folosesti liftul, sa produci gunoi , sa se foloseasca mat gosp ca sa faca curat, iar ptr acea pers ptr ca a stat decat 15 zile sa nu se plateasca nimic (cu toate ca de regula ptr o persoana se plateste in jur de 20 lei )
Norma in vigoare nu prevede termen de comunicare scoatere din evidenta a persoanelor de la calculul cotelor lunare de intretinere
Avand in vedere ca este regula ca intretinerea sa se achite pentru luna anterioara,pentru care furnizorii de servicii au emis factori,se impune ca inainte de calcularea listelor partea interesata sa comunice oficial presedintelui de asociatie modificarea survenita asupra numarului de persoane care locuiesc in apartament
de obicei sesizarea se face inaintea plecarii din domiciliu,cu specificarea duratei,pt ca asociatia sa poata comunica in termen util firmei furnizoare nr de persoane existent.
Anumite utilitati sau servicii se repartizeaza pe numar de persoane si de aceea asociatia, administratorul, trebuie sa cunoasca modificarea numarului de persoane in timp util.
Daca, de exemplu apartamentele nu sunt dotate individual cu apometre, totalul consumului facturat de furnizor se imparte pe numar de persoane. Cand se face aceasta repartizare? Dupa ce asociatia primeste factura si trece la intocmirea listelor de plata. Asta inseamna ca se poate aduce la cunostinta asociatiei si cu cateva zile inainte de afisarea liselor.
Dar exista furnizoi ce factureaza direct, lunar, in functie de numarul de persoane. De exemplu salubritatea se repartizeaza pe umar de persoane, dar asociatia trebuie sa transmita firmei numarul persoanelor (daca s-a schimbat fata de luna anterioara), pana la data de 25 a lunii in curs. Firma facutureaza in ultima zi a lunii si asociatia primeste facura in cateva zile.
Asa ca din acest punct de vedere proprietarul care ar vrea sa fie scos de la intretinere trebuie sa anunte inainte de data de 25 dupa cum solicita prestatorul.
Si-apoi fiind legal sa se scoata de la intretinere daca lipseste mai mult de 15 zile, este elementar ca acele 15 zile din luna se numara cel putin cu o zi inainte de jumatatea lunii, ca altfel nu ar incapea pana la sfarsitul lunii in calendar.
Asa ca avand in vedere aceste argumente dar si altele din fiecare asociatie, concret, ar trebui ca cel care lipseste mai mult de 15 zile in luna matie, sa anunte cel putin la jumatatea lunii martie si-ar acoperi toate situatiile posibile. Daca pleaca pe 25 martie, oricum nu poate fi scutit de la intretinere pentru 6 zie, asa ca va fi scos pe aprilie daca in aprilie lipseste mai mult de 15 zile. Adica pleaca omul pe 25 martie si stie ca se intoarce pe 20 aprilie. Merge la asociatie pe 24 martie, anunta in scris si va fi scos de la intretinere pe luna aprilie.