avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Activitate BLaw10

Activitate BLaw10

Probabil dvs ati cumparar casa de la altcineva, iar vechiul proprietar a incheiat o conventie cu vecinul prin care l-a lasat sa-si amplaseze fereastra acolo, depasind limitele legale din codul civil. Daca nu încheiau respectiva conventie prin care sa si dea acordul vecinul, vechiul proprietar nu putea face în mod legal fereastră acolo.
Sau e invers, vecinul a construit fereastra cu acordul fostului proprietar.
Teoretic are acest drept dar dvs. puteti face plangere prealabila la primărie contra noii încadrări urbanistice la care sa anexati dovada vechii încadrări ( de ex mentiuni din cartea funciara sau din adeverintele de impozit ale primariei ca era intravilan) iar dupa ce primiți răspuns să faceti în 6 luni actiune în contencios administrativ pentru că v-au lezat un interes legitim, respectiv s-a diminuat valoarea terenului, prin care sa cereți trecerea înapoi la intravilan sau despagubiri. Dacă noua încadrare urbanistică este prevăzuta într-un PUG (plan urbanistic general) sau PUZ ( plan urbanistic zonal) atunci trebuie în plangerea prealabila sa faceti trimitere la ele.
Daca nu a mai venit dupa ele stiind unde le-a lăsat, puteti dispune de ele (sa le aruncati, vindeti) deoarece se considera ca sunt lucruri abandonate. Daca sunt de valoare recomand totusi sa o contactati și sa i le restituiti, iar daca nu puteti lua legatura cu ea, sa le lăsati la postul de politie cel mai apropiat si sa indicați datele ei de contact.
Daca aveti dovada că înainte exista o constructie veche, atunci trebuie sa va despagubeasca cu valoarea ei daca doreste parte si din casa dvs si deci doreste sa ii revina toata curtea. In plus, va trebui sa ofere valoarea casei dvs si a terenului aferent. Daca amandoi sunteti de acord sa ramana fiecare cu casa lui, si daca cele doua case erau echivalente valoric, atunci nu trebuie sa il despagubiti cu nimic deoarece se prezuma ca exista o intelegere tacita ca fiecare sa ramana cu cate o casa, cotele de proprietate asupra mostenirii fiind prezumate egale. Solutia echitabila în acest caz ar fi sa ramana fiecare cu casa lui si partea lui din curte. Va sugerez sa contactati un notar pt dezbatere succesiune, si daca nu va intelegeti, un avocat, nu mai lasati lucrurile asa.
Dar atunci când se cere prezenta personala a părții se referă la avocat sau la mine personal? Mulțumesc
Bună ziua. Sintagma "se cere judecata în lipsă" în NCPC se referă doar la lipsa părților (reclamant, pârât, intervenienți) sau are în vedere si lipsa avocatului părților?