avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Activitate Nguyen

Activitate Nguyen

Răspuns la discuția Schimb valutar PFA

Domnule Manea,

Intrebarea este una cat se poate de simpla, respectiv cum se evidentiaza un schimb valutar in RJIP.
Buna ziua,

Detin o PFA in sistem real si incasez atat in RON cat si in USD. Daca as dori sa efectuez un schimb valutar in contul de USD in contul de RON, cum ar trebui evidentiata aceasta operatiune in RJIP?

Exemplu: Incasez pe 01.10.2024 1000USD si il evidnetiez ca incasare in RJIP la cursul BNR din data extrasului (cel comunicat pe 30.09.2024). Doresc efectuarea schimbului valutar in data de 20.10.2024, in contul de RON va aparea o suma care este diferita de cea evidentiata in momentul incasarii in USD.

Se poate evidentia ca o plata in USD la cursul bancii si o incasare in RON? Cum ar fi corect sa procedez?

Multumesc!
Buna ziua,

Daca o PFA are un cont in valuta si unul in lei, cum se evidentiaza in RJIP schimbul valutar efectuat prin banca?
Buna ziua,

Detin un PFA in sistem real si facturez in afara UE, incasand venituri in contul de USD. Evidentiez operatiunea in RON la cursul BNR din ziua anterioara incasarii efective. As vrea sa efectuez un schimb valutar USD - RON direct prin aplicatia bancii. Cum se evidentiaza in RJIP aceasta operatiune avand in vedere diferentele de curs valutar?

Spre exemplu, la o incasare de 1000 USD evidentiez in RJIP o incasare de 4529 RON la cursul BNR, dar in urma schimbului valutar intra in contul de RON doar 4448 RON. Intrebarea mea este cum se evidentiaza efectiv acest schimb, sau daca este necesar sa fie evidentiat. Daca diferenta de curs imi este nefavorabila, nu prea este o problema, dar daca mi-ar fi favorabila, nu ar reprezenta un venit impozabil?

Va multumesc!
Buna ziua.
Intampin situatia urmatoare. Am un PFA neplatitor de TVA care factureaza catre un client din afara UE. Factura este emisa in USD, mentionand si echivalentul in RON la cursul BNR din ziua anterioara facturarii propriu-zise.
Clientul achita factura in USD catre contul PFA-ului care este in RON. Banca converteste automat suma din USD in RON la un alt curs decat cel dat de BNR.
Cum se trateaza dpdv fiscal aceasta situatie? Se inregistreaza in RJIP suma incasata efectiv in RON, asa cum apare pe extras? Din moment ce nu se incaseaza valuta propriu-zis, ma indoiesc ca se aplica ordinul 170/2015. In aceasta situatie survine o diferenta de curs valutar intre valoarea facturata si valoarea incasata. Ar fi necesara defalcarea acestei diferente de curs, stabilind diferenta nefavorabila ca o cheltuiala deductibila si cea favorabila ca un venit impozabil? Sau ar fi de-ajus inregistrarea in RJIP a sumei incasate efectiv in RON, exact asa cum apare pe extras?

M-as ajuta enorm punctele dvs. de vedere.

Va multumesc!
Buna ziua.
Intampin situatia urmatoare. Am un PFA neplatitor de TVA care factureaza catre un client din afara UE. Factura este emisa in USD, mentionand si echivalentul in RON la cursul BNR din ziua anterioara facturarii propriu-zise.
Clientul achita factura in USD catre contul PFA-ului care este in RON. Banca converteste automat suma din USD in RON la un alt curs decat cel dat de BNR.
Cum se trateaza dpdv fiscal aceasta situatie? Se inregistreaza in RJIP suma incasata efectiv in RON, asa cum apare pe extras? Din moment ce nu se incaseaza valuta propriu-zis, ma indoiesc ca se aplica ordinul 170/2015. In aceasta situatie survine o diferenta de curs valutar intre valoarea facturata si valoarea incasata. Ar fi necesara defalcarea acestei diferente de curs, stabilind diferenta nefavorabila ca o cheltuiala deductibila si cea favorabila ca un venit impozabil? Sau ar fi de-ajus inregistrarea in RJIP a sumei incasate efectiv in RON, exact asa cum apare pe extras?

M-as ajuta enorm punctele dvs. de vedere.

Va multumesc!
Bună ziua,
Am un PFA în sistem real care a realizat venituri impozabile nete din activități independente sub 18.000 lei în cursul anului 2023.

Urmează să depun declarația unică și nu sunt sigur cum se prodecează cu CASS-ul. Fiind sub pragul de 6 salarii brute, se achită CASS raportat la baza de calcul, sau nu se datorează nimic pentru anul 2023?
În 2025, când completez declarația pentru 2024 va trebui să achit CASS chiar dacă estimez că voi avea venituri tot sub nivelul de 6 salarii brute?

Vă mulțumesc!
Salutare!
Vă deranjez cu o nelămurire legată de activitatea unui PFA ce prestează servicii de design specializat pentru mai mulți clienți din țară, exclusiv online.
Serviciile sunt adesea prestate în urma unor convorbiri telefonice sau discuții pe diverse aplicații de mesagerie, întrucât trebuie executate rapid și sunt în volum relativ mare.
Întrebarea mea este, cum ar trebui procedat dpdv fiscal, pentru a nu exista probleme în cazul unui control? Se emite factură pentru fiecare proiect, însă nu există un contract scris. Ar fi absurd să am pretenția ca toți clienții mei să dețină semnătură electronică sau să semneze olograf contracte trimise prin poștă, în condițiile în care interacțiunile sunt foarte scurte (realizarea unui proiect poate dura 10-20 minute).
Din moment ce am emis factura și clientul a achitat-o, pot apărea alte pretenții din partea organelor fiscale?

V-aș fi recunoscător dacă mă puteți îndruma în acest sens!
Bună ziua,

Știe cineva din experiență cam cât durează să se actualizeze sumele de plată în SPV? Am depus declarația unică și acum apare suma pe care o am de plată pentru venitul estimat, dar încă nu apare suma pe care o am de achitat pentru venitul efectuat în anul 2021. S-a mai confruntat cineva cu această problemă?

Vă mulțumesc!
Bună ziua. Dețin un PFA în sistem real. În 2020 am achiziționat o casă de marcat în valoarea de 1000 ron și am completat declarația ca atare. Suma pe care o aveam de achitat la impozit nu acoperea valoarea casei de marcat. Anul acesta ce voi trece la câmpul "Costul de achiziție al caselor de marcat electronice fiscale"?

Vă mulțumesc!