Si cum interpretam asta atunci?
E-11/20, Curtea de Justitie a Uniunii Europe a pronuntat, la 15 iulie 2021, o hotarare al carei dispozitiv prevede urmatoarele:
Timpul necesar petrecut in deplasare, in afara programului normal de lucru, de catre un lucrator catre un loc altul decat locul sau de prezenta fix sau obisnuit pentru a-si exercita activitatea sau atributiile in acest alt loc, astfel cum impune angajatorul sau, constituie „timp de lucru” in sensul articolului 2 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru. Este irelevant daca deplasarea in cauza se efectueaza in intregime in interiorul SEE sau catre sau din tari terte in cazul in care contractul de munca este incheiat in temeiul legislatiei nationale a unui stat SEE si reglementat de aceasta. In plus, nu este necesara nicio evaluare a intensitatii activitatii desfasurate in timpul deplasarii.
Buna ziua,
In cazul unui act aditional de confidentialitate puteam mentiona in acest act ca el sis produce efectele pe toata durata derularii condtractului individual de munca si 5 ani dupa incetarea contractului de munca? Sau aceasta clauza este una abuziva ?
Multumesc pentru sfaturi. Daca inseram o asemenea clauza in contractul de munca si salariatul u isi achita datoria in termenul stabilit nu tot la instanta trebuie sa ajung?
Nu. Contractul este intre companie si propietarul apartamentului. La preluarea lucuintei se intocmeste un proces verbal in care se mentioneaza starea bunurilor si pe care il iau la cunostinta. Ulterior cand sunt constate pagube, fiind mai multi utilizatori ai locuintei este foarte greu de demonstrat cine a stricat masina de spalat de exemplu, costurile intr-un an sunt enorme cu astfel de pagube in locuintele inchiriate pentru angajati.
Buna ziua,
Cum pot sa procedez in urmatoarea situatie:
Am angajati carora le oferim si cazare, la preluarea cazarii se face un proces verbal de predare primire, insa de foarte multe ori intampinam situatii de pagube in aceste apartamente inchiriate pentru angajati. pagube pe care le suporta compania deoarece nu am gasit temeiul legal prin care ii putem sanctiona (nefiind in timpul programului la lucru sau in incinta societatii) . Singura modalitate este prin conciliere directa in care salariatul isi asuma paguba, insa nici asta nu pare a fi o solutie deoarece cei mai multi refuza. Sa mergem cu fiecare in instanta este extrem de costisitor, plus timp pierdut etc.
Exista posibilitatea sa trecem in Regulamentul intren si Fisa postului faptul ca cei care locuiesc in locuinte inchiriate de catre companie isi asuma eventualele pagube si sa ii sanctionam disciplinar.
Sau care ar putea fi solutia de reducere a pagubellor?
Multumesc.
Buna ziua,
Am urmatoarea speta la una din companiile cu care colaborez.
Salariata insarcinata, nu anunta pe nimeni ca este insarcinata, aparent nimeni nu observa asta. Vine la munca pana in ultima zi inainte sa nasca si apoi dupa nastere nu se mai prezinta la munca, team leaderul o ponteaza nemotivat, cei de la salarizare fac statul de plata fara sa isi puna intrebari.
Dupa 45 de zile apare salariata cu bebelusul si biletul de iesire din spital la usa HR.
Din pacate nu primeste concediul medical de la medicul de familie pentru ca acesta ii spune ca nu o are in evidenta ca si femeie gravida si deci nu poate elibera concediu medical pentru sarcina si lauzie.
Intrebarea este, noi ca si companie suntem vinovati cu ceva (inafara de moral, ca acolo stim deja)?
O putem ajuta sa primeasca indemnizatie de crestere copil daca nu are cele 42 de zile de medical?
Multumesc.
Situatie: angajata cu un contract full time de mai mult de 12 luni si unul cu timp partial de 5 luni. Incepand cu 1 Iulie primeste concediu medical cu cod 08 sarcina si lauzie, acest concediu medical poate fi platit doar la firma unde are cotizatie timp de cel putin 6 luni corect ?
Poate fi in coneciu medical la o firma si la cealalta nu?