avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Activitate Vio B7

Activitate Vio B7

Bună ziua,
Am o întrebare legată de noua lege 360/2023 în care se specifică că persoanele prevăzute la art.52 aliniat 1 lit. b beneficiază de 0,25 puncte suplimentare pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap.
Când se adaugă punctele:
1. La pensia limită de vârstă obținută prin reducerea vârstei de pensionare cu 10 ani ?
2. Se pot adăuga și la calculul pensiei de invaliditate aflat în plată?
Bună ziua,
Am nevoie de ajutorul dumneavoastră!
Sunt persoană cu handicap, grad accentuat permanent ( menționez că sunt cu handicap din naștere), am mai multe nelămuriri legate de stagiul redus cu 10 ani pentru persoanele care au lucrat în condiții de handicap:
1. Stagiul de cotizare de două treimi trebuie sa fie 23 de ani și 4 luni?
2. Stagiul de cotizare de două treimi să fie stagiul contributiv efectiv?
3. Sunt născută în de 27.05.1974, când pot sa mă pensionez de drept cu reducerea de 10 ani și sunt mamă a 2 copii ? ținând cont că acum se adaugă în fiecare an la femei 3 luni până se ajunge la vârsta egală cu bărbații de 65 ani.
4. Se cumulează două reduceri la pensie? ceea de mama și ceea de handicap?
Menționez că am depus certificatul de handicap la casa de pensii prin care se menționează data ivirii handicapului.
Mulțumesc mult!
Dar de ce nu beneficiază ?
Bună ziua,
Mă puteți ajuta cu un răspuns !
Sunt o persoană angajată cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată din anul 2006, la o firmă particulară cu un nr. de angajați, aproximativ 20 de persoane. În acest an, mai exact în luna august am obținut certificatul de handicap grad accentuat - permanent.
Întrebarea mea este dacă firma beneficiază ca și facilitate pentru mine, din partea statului de un salariu minim pe economie timp de un an cu condiția să mă țină angajată doi ani cu contract de muncă ?
Mulțumesc mult !
Vă mulțumesc pentru răspuns ! Mă puteți ajuta cu prevederile din anexa 5 deoarece nu reușesc să găsesc ? Mulțumesc mult !
Bună ziua,
Vă rog să mă ajutați cu un răspuns, privind pensionarea unei persoane cu handicap ACCENTUAT - permanent, certificat obținut anul acesta .
Am dreptul să ies la pensie mai repede cu 10 ani?
Menționez că lucrez de 27 ani, dar certificatul de handicap l-am obținut în acest an. Mulțumesc mult !
Nu este corect, se face discriminare !
Va rog mult sa ma ajutați cu un raspuns legat de sporul de 15% pentru handicap !
Am certificat de handicap grad ACCENTUAT, permanenent , mentionez ca handicapul este fizic, certificatul l-am obținut în acest an si lucrez la o firma privata, nu sunt angajata la stat.
Asi vrea sa stiu daca am dreptul la acest spor de 15% din salariu de bază ?