avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Activitate User4567

Activitate User4567



adriandimitriu a scris:

daca nu aveti unde sa declarati domiciliul, solicitati o carte de identitate provizorie, care nu necesita domiciliu/ resedinta. pe viitor, luati in considerare sa va mutati



se poate proceda in acest fel din an in an sau este valabil o singura data?
Buna ziua.

Daca imi expira buletinul si trebuie reînnoit , iar sotia (desi locuim impreuna, suntem casatoriti) nu doreste sa ma ia in continuare in spatiul unde locuim, deoarece nu ne mai intelegem, tin sa precizez ca locuinta nu este nici pe numele ei, deoarece succesiunea nu a fost facuta intre ea si fratele ei, ambii lor parinti fiind decedati.
Ce este de facut in acest caz? Cum ar trebui sa procedez pentru a imi putea reînnoi buletinul exact pe adresa precedenta? Pana acum mergeam cu socrul meu, pentru ca el era proprietar, dar acesta a decedat.


romascanu a scris:

Soția (vie) păstrează ceea ce avea = jumătate ei din ap.
Și, in calitate de soție supraviețuitoare, primește o treime din moștenirea soțului ei (in moștenirea lui intră partea lui din ap./ jumătate din ap.).

Soția va avea 4/6 din ap (66,66%) adică jumătatea ei din ap. plus o treime din cealaltă jumătate.

Restul de două treimi din moștenirea soțului defunct (adică 2/6 din ap. sau 33,33%) merge la: tatăl defunctului (socru) care era în viață și la fratelui defunctului. (cumnat)
Mai departe, pe tatăl defunctului il moștenește doar copilul lui, nu și nora.

Rezultat final:
Soția supraviețuitoare 4/6 din ap. (66,66...%
Cumnatul ei (fratele defunctului) 2/6 din ap. (33,33%)

Notă: În moștenirea soțului defunct intră nu doar partea lui din ap, ci și ceea ce moștenise el de la mama lui, care a murit inintea lui (dacă mama a lăsat ceva). Partea moștenită de soțul defunct de la mama lui se retransmite soției sale, tot in aceeași cotă de o treime. Cotele sunt fixe/stabilite de lege. Trebuie să avem grijă la ce le raportăm.




Totul este clar. Va mulțumesc frumos pentru răspuns și explicație.

gi-jane2 a scris:

La data decesului sotului, erau in viata si partintii si fratele.
jumatate din casa ii apartine de drept sotiei si cealalta jumatate, o imparte acum cu fratele, singurul ramas.
succeiunile se dezbat in ordinea decesului.
Art. 972: Cota succesorală a soţului supravieţuitor
(1)Cota soţului supravieţuitor este de:
a)un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b)o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c)o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d)trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.




Iar in cazul in care: doar tatal defunctului era in viata cand acesta a decedat, pentru ca mama defunctului a decedat inaintea sa. La o perioada dupa ce defunctul a decedat, a decedat si tatal acestuia, rămânând doar fratele. Cum se procedează in acest caz intre sotia si fratele defunctului ?
Bună ziua!
Avem următoarea speță:
Soțul împreună cu soția și-au achiziționat un apartament pe numele lor. Soțul a decedat, aceștia neavând nici un copil.
Ulterior a decedat și tatăl acestuia, ulterior decedând si mama sa, rămânând doar fratele supraviețuitor și soția ca și moștenitori.
Cine are dreptul la moștenirea soțului decedat? Și care este partajul in cazul de față, având în vedere că acesta a decedat înaintea părinților?
Răspuns la discuția Speta succesiune


romascanu a scris:

Da. Este nevoie de el (fratele defunctului - colateral privilegiat).
Și, întrucât ați precizat că soțul mătușii dvs. a murit înaintea părinților lui, ceea ce înseamnă că părinții (ascendenți privilegiați) aveau vocație la moștenirea fiului lor, trebuie să ținem cont de următoarele:

972 C. civ. - Cota soţului supravieţuitor este de:
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;




Va multumesc!
Răspuns la discuția Speta succesiune
Am inteles. Multumesc frumos. Iar la proprietatea pe care au cumparat o impreuna(sotia cu sotul) , fratele defunctului are cota parte la aceasta proprietate sau nu este nevoie de el pentru a incheia succesiunea? In postarea anterioara ati spus ceva de 1/4 din proprietate.
Răspuns la discuția Speta succesiune
Multumesc pentru raspuns.
Defunctul a decedat inaintea parintilor. Dupa ce au decedat si parintii, a ramas doar fratele acestuia. Tocmai, eram curios daca sotia are dreptul la partea careia i s ar fi cuvenit defunctului din mostenirea parintilor sai.
Este vorba de 2 proprietati, o proprietate achizionata de sotul decedat si sotia sa, iar cealalta proprietate care apartinea parintilor defunctului, iar acum a ramas fratelui acestuia. Pentru a putea efectua succesiunea proprietatii care apartinea parintilor (iar acum ramas este fratele defunctului) este nevoie de sotul supravietuitor?

Buna ziua! Avem urmatoarea speta:
Sotul matusii mele este decedat din 2010. Parintii acestuia sunt decedati, el mai avand un singur frate care la randul sau are un copil. Matusa si unchiul meu (neavand copii, eu sunt singurul mostenitor din partea matusii mele) au achizionat impreuna un apartament cand acesta era inca in viata. Fratele defunctului are mostenire de la parintii sai o casa. Vin cu urmatoarele intrebari:
- cum se impart cotele succesorale intre sotul supravietuior si fratele defunctului?
- sotul supravietuitor are dreptul la mostenirea lasata de parintii defunctului, fratelui acestuia?
- nepotul are vreun drept la mostenire?
- fratele defunctului refuza succesiunea pe cale amiabila. Ce este de facut?
Pai termenul e de 24 de ore si nu prea pot ajunge.

Olga Tanasa a scris:

neaparat la politie