avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Activitate doar_el

Activitate doar_el

Angajatorul este obligat sa precizeze valoarea cursului in actul aditional. Multe firme ofera la semnat acte aditionale pentru formare profesionala. Cand de fapt, aceste acte aditionale sunt niste forme de manipulare ale angajatului la locul de munca. Chiar daca actul de formare profesionala este semnat de dumneavoastra si societatea nu exercita exact atributiile ce reies din act (atributii care trebuie specificate intr-un mod foare clar si nu ambigue: cursul dureaza 6 luni dar nu se specifica cate ori, in ce zile , ce se face, etc) automat puteti ''ataca'' acest act aditional. NU inseamna daca ati semnat respectivul act aditional trebuie sa si platiti pentru ca asa are chef firma. O firma poate sa faca abuzuri asupra ta de exemplu: sa nu iti dea salariul la timp, etc Sa nu iti respecte drepturile salariale. Automat in codul muncii este specificat un articol: poti sa iti dai demisia fara preaviz daca angajatorul nu iti plateste automat drepturile salarile. Automat, acel act trebuie sa devina nul. NU inseamna ca firma poate sa isi bata joc cum vor ei. Eu de exemplul cand am vrut sa ma angajez acum cativa ani la o firma erau doua acte aditionale de acest gen: Interesant. Unul era tot asa: Curs de 6 luni, bla, bla ..Nu scria valoarea cursului in act ceea ce este ilegal. Angajatului trebuie sa i se aduca la cunostinte toate aspectele. Nu doar semnam si nu stim ce .

In fine..In act scria ca trebuie sa ramai 3 ani la ei..bla,, bla..Un alt act aditional care de fapt era in antiteza cu primul spunea: Daca pleci de la firma, conf art, 45 (nu mai stiu exact care era) trebuie sa platesti 100 de miloane vechi firmei. Acel art. 45 de fapt reprezenta primul act aditional (cursul). Am intrebat care este valoarea cursului: 150 de lei noi. Si atunci cum sa platesc 100 de milioane cand conform art.45 (care spune despre formare profesionala m daca e gresit art. va rog sa ma corectati, conducerea:))..valoarea cursului este de 150 lei.

Trebuie sa fii f.atent. Eu zic sa ii ameninti. Spune-le ca le faci plangere penala pentru abuz in serviciu daca nu isi vad de treaba. Legat de ITM, poti trimite la comisariatul regional alta reclamatie daca nu esti multumit cu raspunsul initial:). Trebuie doar sa fii informat si ii rezolvi:_). Cu mine seful a dat mana dupa 3 zile cand i-am spus de plangere penala..:)
p.s Nicio problema daca factura e in lei. Eu iti platesc 7 euro cartela asa cum este pretul afisat si tu faci factura in lei:). Neavand lei la mine doar euro. :) E corect, nu? Daca oferta de preturi la produs este in alta moneda decat cea oficiala. Iti dau cat ceri si restul te descurci tu la factura..

Va redau un citat din articolul mentionat"

" Oficialii Vodafone nu au precizat, pe de altă parte, cum se explică faptul că grupul britanic are tarife în moneda naţională (forinţi) pe piaţa din Ungaria, unde de asemenea cheltuielile pentru echipamente sunt în euro".

Cum explicam asta? totul vine de la conducere. chiar daca societatea se raporteaza la euro, echipamente, spatii inchiriate, totusi se rezuma la moneda locala. Asa este si normal.
Multumesc pentru raspunsuri.

Avand in vedere ca suntem un stat independent (cel putin aparent, ca de altfel deja suntem ''cumparati'') totusi, tara noastra (guvernantii) nu ar trebui sa accepte exprimarea in euro a preturilor si incasarea in lei. Exprimi pretul in lei si il platesti in lei. Daca facturile sunt facute in lei si ei isi exprima produsele si serviciile in euro, compania de telefonie mobila ar trebui sa ofere si posibilitatea de-a achita in euro cele achizitionate. Dar cum sa accepte ei 7 euro. Ar trebui sa plateasca tva-din banii respectivi. Si daca cumva exista o tva ascunsa in respectivi 7 euro? Asta numai ei stiu, nu?

"7 euro+TVA inseamna 8.68 euro, acesta este pretul complet al cartelei. Din ei firma incaseaza 7 euro iar 1.68 euro ii vireaza statului. "'. Exact, asta explicam indirect in primul mesaj..
Atata timp cat traim intr-un stat unde moneda oficiala este leul nu intereseaza pe nimeni euro. Ce treaba am eu ca si consumator in ce valuta isi cumpara el echipamentele,etc? De unde stiu eu ce costuri are firma cu echipamentele respective? Bineinteles, orice firma, cred, cauta un produs cat mai bun si la cel mai mic pret.
Va dati seama ca nu convine nimanui sa cumpere o cartela de 7 euro (credit) si sa plateasca aproape 9 euro. Ce afacere e asta? Din 7 euro ar trebui societatea sa plateasca respectivul TVA. Dar bineinteles, dupa cum spuneati: Totul este un interes la nivel international fara ca societatile respective sa iese in pierderi. Mai ales ca societatea despre care vorbeam, a avut un profit net declarat de aproape un miliard de euro anul trecut (si nedeclarat....oare cat era?.). Ma gandesc cum ar fi varianta asta: Sa avem moneda nationala in euro. Ce-ar face compania de telefonie mobila: Clientul plateste 10 euro, dar primeste credit de 7,6 euro . Cu motivatia ca restul merge sub forma de tva la stat. Cum vine asta? Nu mi se pare legal ca eu sa platesc tva separat ca si consumator. Asta poate fi o forma de escrocherie. De unde stiu eu ca in pretul respectiv afisat nu exista deja tva-ul inclus? Nu exista o delimitare impusa de statul nostru. Asa cum aceste societati cu venituri anuale substantiale ar trebui sa aiba un impozit progresiv. Intre 0 si 10.000 ai atata impozit si acesta creste in functie de valoarea venitului.

Stau si imi imaginez mergand la magazin (avand moneda oficiala in euro): Va rog sa imi dati o cartela cu 5 euro si scot din buzunar 5 euro. Asta de fapt este si avantajul. In lei automat societatea castiga. Raport euro-lei. Isi permite sa iti adauge tva-ul separat. Raport euro-euro oare cum ar proceda? Cum exemplificam mai sus, nu? Probabil atunci ar trece la alta forma de contorizare: Ar fi unitati, nu euro. Si ti-ar stabili atatia unitati la pretul de x euro. In fine. Nu este normal ce se intampla in tara asta.
Buna ziua,

As vrea daca se poate sa imi dati o lamurire ca sa inteleg fenomenul. Luam exemplu o companie de telefonie mobila (Subiectul e vechi probabil) care ofera servicii si produse.

Te duci sa iti achizitionezi o cartela de reincarcare cu 7 euro. Mergi la magazin si ceri o cartela: Vanzatorul te intreaba cu ce valoare doresti 4,5,6, etc euro si tu ii spui 7 euro. La final cand platesti o faci in lei. Euro este calculat la cursul BNR din ziua respectiva plus se adauga TVA. Interesant.

Nr. 1 TVA-ul nu trebuie sa fie inclusa in pretul produsului din cate stiu eu? Atunci cand cumperi un suc tva-ul este inclus in pretul acestuia. De ce trebuie sa plateasca o persoana fizica sau juridica TVA-ul ?
Nr. 2. Avand in vedere faptul ca facem parte din Uniunea Europeana dar euro nu este moneda oficiala a tarii noastre, de ce ni se prezinta costul produsului in euro si nu in lei? (Inteleg eu politica lor de credit in euro dar noi avem lei).


Nr. 3 Daca ni se prezinta costul produsului in euro (chiar daca la final este calculat la valoarea leului plus tva), atunci cand platim cartela: De ce nu accepta plata in euro? Sa zicem ca nu am lei la mine si am fix 7 euro. De ce compania nu accepta aceasta posibilitate de plata in Euro? Odata ce ei iti ofera un produs in euro? Nu este o constrangere asupra consumatorului?

In final de fapt compania este o ''casa de schimb valutar'' care iti vinde 1 euro la valoarea pe care o cred ei. Ca si consumator trebuie sa ai posibilitatea de-a alege. Nu sa fi constrans. Probabil imi veti spune: Nu esti obligat sa iti iei cartela de la ei sau orice alta firma. Atunci nu mai vorbim la telefon:).
Nu sunt cateva incalcari de legi aici (desi, dupa cum functioneaza sistemul se pare ca, totul merge legal sau ''legal''.


Multumesc
Răspuns la discuția Pensie anticipata partiala
Adica stagiul de cotizare va fi de 43 de ani sa inteleg pentru barbati? Si la femei?
Buna ziua,

Am o nelamurire. M-ar interesa ce s-ar putea face in acest caz: barbat, cu 34 de lucrati, in februarie 10 implineste 60 de ani. Ce poate face dansul in acest caz? poate aplica un dosar pentru o pensie..? Astept detalii.

Multumesc.

Răspuns la discuția ore suplimentare in week-end
cum justifica el cate ore aml ucrat, daca condica nu se semneaza? si din cate stiu, el nu poate concedia un angajat, doar pentru faptul ca nu poate sa stea ore suplimentare neplatite. Peste media de 48 per saptamana..

legal in ce sens? Sa iti solicite sa stai 4 ore pe zi, in afara programului de lucru? ore neplatite? Si in plus ca 48 de ore sunt permise legal pe saptamana? nu se poate ajunge lao intelegere cumva cu angajatorul ? daca solicita atatea ore in plus, sa compenseze? Intelegere locala, ma refer. Pentru ca firma unde lucrez, este o companie nationala de prestigiu..Si in legatura cu condica de serviciu? Normal, trebuie semnata,nu?
Răspuns la discuția ore suplimentare in week-end
Buna ziua,

Am si eu cateva nelamuriri. Lucrez la o firma Sa, unde normal am semnat contract pe 8 ore de munca. Contract individual de munca: mi se cere sa stau suplimentar pt ca este inchiderea, dar orele nusunt platite. In plus ca nici condica nu o semnam, condica care justifica orele lucrate. Prezenta la locul de munca. Din cate stiu, nu este legal sa lucrezi mai mult de 48 de ore pe saptamana, inclusiv cu orele suplimentare. Mie nu imi convine sa stau cate 4 ore in plus, neplatite.Si in plus, chiar daca ar fi,e prea obositor. Sambata se plateste cu prima. Este legala aceasta prima? Nu au explicat cum calculeaza aceasta prima. Ce pot sa fac eu in aceste cazuri, daca mi se cere sa raman peste 2 ore in plus pe zi? Sambata, daca nu vreau sa ma duc la serviciu..Am impresia ca se abuzeaza f.mult. Si toti angajatii sunt asa..Am dreptul sa refuz (sa nu stau maimult de48 de ore saptamanal)..? Care ar fi repercursiunile angajatorului fata de mine?