avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Activitate mari68

Activitate mari68

Răspuns la discuția proprietatea comuna
Cam aceeasi problema exista si in asociatia noastra,eu am facut si plingere la Primarie - Dep.Asociatii si nu am primit nici un raspuns, in plus la noi mai sunt si spatii comerciale care cred ca platesc la mica intelegere cu alesii nostri, tinind cont ca aceste spatii comerciale nu apar pe nici un tabel lunar.
Pot sa fac plingere la poilitie? In fiecare luna ne fura pe fata.......
adriantot a scris:

mari68 a scris:

100 lei impartit la 22.75 (total cote)=4.40 lei
4.4o lei inmultit cu 1.2=5.28 lei
4.40 * 1.8=7.92 lei
si tot asa
la final sumele va dau 100 lei.


Scara mea are 1200 metri patrati utili conform actelor de proprietate. Eu fac calculul astfel:
100 le impartit la 1200 m.p. = 0.08333 lei / metru patrat
30 m.p. apart 1 x 0.08333 lei/mp = 2.50 lei
50 m.p. ap 2 x 0.08333 lei/mp = 4.17 lei
...................... .............................................
Total 2o ap 1200 mp 100 lei

Daca am inchiriat uscatorul de 20 metri patrati cu 90 lei/luna si am convenitprin contract ca si chiriasul sa contribuie la cheltuielile comune conform suprafetei, inclusiv reparatiile, etc atunci cei 100 lei se impart la 1220 m.p. si calculez 0.082 lei/mp pentru toate apartamentele . In alta luna poate nu mai am chirias la uscator sau poate inchiriez si boxa de la subsol.... Nu umblam cu cote si procente. Asa e mai simplu. Dar ma dau batut in fata dv si faceti cum vreti cu coteparti si procente cu rugamintea sa le aplicati dumneavoastra si sa nu cereti administratorului sa faca asemanea calcule, cand sunt atat de multe probleme nerezolvate in asociatie.



Imi pare ca nu ati inteles, nu eu doresc sa umblu cu cote si procente eu pur si simplu m-am pliat, ca sa zic asa, la modul in care se lucreaza in asociatia nostra.In ceea ce priveste inchirierea sau vinderea uscatoriei in aceasta asociatie nici nu se pune problema , pentru simplul motiv ca la orice solicitare de acest gen toata lumea spune nu!!!!!!!!
Si nu ati intrebat onorata administratie pe ce isi bazeaza modul de calcul?
100 lei impartit la 22.75 (total cote)=4.40 lei
4.4o lei inmultit cu 1.2=5.28 lei
4.40 * 1.8=7.92 lei
si tot asa
la final sumele va dau 100 lei.
catalinaionescu a scris:

Buna Ziua!
Pana acum am lucrat numai cu registrul de casa, asociatia de proprietari neavand cont deschis la o unitate bancara. Acum, am deschis un cont, iar platile le efectuez catre furnizori prin ordin de plata. Cand depun banii la banca ma descarc in registrul de casa dar problema este, cum inregistrez ceea ce am platit prin ordin de plata ca sa pot avea o evidenta clara a platilor? Trebuie sa tin un registru separat? Sau este de ajuns doar extrasele de cont ca sa ma justific??
Va multumesc anticipat pentru raspuns.

ORDIN nr. 1.969 al MEF privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice
fara scop patrimonial
Scuzati-ma dar raspunsul meu se referea la intrebarea domnului adriantot,nu era o intrebare,mai ales ca acelasi lucru pe care il evidentiati dvs. l-am spus si eu.Numai ca eu m-am referit la cote parti si nu la suprafete.
Daca trebuie sa raparam liftul si avem de impartit 100 lei numai la scara in cauza, se repartizeaza respectiva cheltuiala in functie de totalul cotelor indivize de pe scara respectiva.Eu asa inteleg!Din momemt ce totalul cotelor indiviza pe asociatie este 100, asa cum scrie in lege, de ce trebuie sa mai fac la scara respectiva o intregire a cotelor la o suta?
Doamnelor si domnilor dupa 2 zile de alergatura am elucidat misterul:
Am fost la oficiul de cadastru si am consultat cartea funciara si iata minunile pe care le-am gasit:
- cum va spuneam mai sus blocul nostru are patru scari, cotele indivize ale celor patru scari si cotele indivize ale spatiilor comerciale aflate la parterul fiecarei scari insumeaza 100 % in cartea funciara
- administratia noastra (desteapta rau) sub obladuirea cenzorilor (ca nu imi explic altfel)a ajuns la concluzia ca de fapt pe fiecare scara e mai bine sa calculeze cota indiviza in procent de 100% neincluzind si spatiile comerciale in aceasta suma, dar suma tuturor cotelor indivize ale celor 4 scari si ale spatiilor comerciale conform extrasului din cartea funciara este de 100% iar la noi pe tabelele lunare cota indiviza pe toate 4 scarile este de 400 % iar spatiile comerciale sunt undeva in aer........
Ce concluzie trageti?
Blocul nostru este in forma de L, adica doua scari au o parte din fatada spre bulevardul principal si doua scari sunt cu fatada spre o straduta perpendiculara care da spre bulevard.Toate patru scarile au fatada si spre curtea interioara.Accesul in bloc(respectiv cele patru scari) se face din curtea interioara.Casa scarilor de la fiecare scara are ferestrele spre curtea interioara. Intrarea in fiecare scara este prin curtea interioara deoarece la parterul tuturor scarilor sunt spatii comerciale. Spatiile comerciale au cite doua intrari: accesul in magazin pentru clienti se face de pe bulevard, respectiv cealalta strada si accesul prin curtea interioara pe unde isi fac aprovizionarea.
Scara mea este situata cu o parte din apartamente chiar la intersectia intre cele doua strazi(pe colt) , mai bine spus la cotitura:
-la parter avem spatii comerciale
-avem pe fiecare nivel pina la etajul 6 ,inclusiv, 4 apartamente: un tronson cu 3 camere(1 camera + bucataria spre curte, 2 camere spre strada), un alt tronson tot cu 3 camere(toate camerele plus bucataria cu fata spre bulevardul principal), un alt tronson de garsoniere (camera plus bucataria spre straduta) si un alt tronson cu 2 camere (1 camera si bucataria spre straduta si o camera spre curte).
- la etajul 7 avem numai 3 apartamente- unul cu 3 camere(fatada si spre curte si spre bulevard), unul cu 2 camere( numai spre bulevard) si unul cu 2 camere(cu fatada si spre bulvard si spre straduta)
- la etajul 8 avem doar 2 apartamente - unul cu trei apartamente (si spre curte si spre bulevard) si unul cu 3 camere numai spre bulevard.
Mai avem si un subsol, la acest subsol proprietarul spatiilor comerciale si-a amenajat depozite si a lasat doar un spatiu infim pentru accesul nostru la tevile aflate acolo.
Apartamentul(3 camere) este situat pe tronsonul cu fatada spre bulevard si spre curte si am cota indiviza in acte de 1.13 , am cerut unui vecin de la etajul 6 care are tot 3 camere si este situat pe tronsonul cu fata spre bulevard si in acte are cota indiviza 1.21.Vecinul cu garsoniera are in acte cota de 0.93.
Pe tabelul de cheltuieli eu apar cu 3.73, vecinul cu fata spre spre bulevard, tot cu 3 camere pe lista de cheltuieli are trecuta cota de 4.41, vecinul din garsoniera are in tabel trecuta cota de 1.12.
In concluzie(concluzie trasa de mine) spatiile comerciale nu sunt incluse in acest calcul al cotelor indivize pentru ca totalul acestor cote indivize calculat numai pentru apartamente da 100%.
Si nici asa nu mi se pare un calcul corect, pentru ca daca vecinul tot cu 3 camere ( conform calcului din tabele are 4.41) ar trebui sa aiba cota indiviza la aceeasi valoare cu a mea adica 3.73, eu avind tot 3 camere.
Va rog sa ma credeti ca am facut tot felul de calcule, deja in capul meu este un amalgam de cote si de procente, si tot nu pot sa imi dau seama ce se intimpla.Nu stiu ce sa mai cred,ori ne fura ca niste hoti la drumul mare ori nu stiu ce sa mai zic.
Răspuns la discuția Probleme la calculul intretinerii
Sfatul meu prietenesc : nu acceptati explicatii verbale, mentionati in contestatie ca asteptati raspuns scris.