avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... proprietatea comuna
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

proprietatea comuna

Spuneti-mi va rog cota proprietate comuna este tot una cu cota -parte indiviza?
Ce reprezinta cota proprietate comuna?
Ce reprezinta cota-parte indiviza?
In raport cu care din cote se platesc cheltuielile lunare?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:29, 13 Decembrie 2008
Este vorba despre coproprietatea forţată asupra unor părţi dintr-o construcţie cu mai multe apartamente, cum ar fi casa scării, liftul, centrala termică, holuri, subsol, planşeu, destinate folosinţei tuturor proprietarilor de apartamente.

Cota-parte aferentă fiecărui apartament este un raport dintre suprafaţa totală a construcţiei şi suprafaţa apartamentului respectiv. Astfel, un apartament care reprezintă jumătate din suprafaţa întregii construcţii va avea o cotă de 50% din părţile indivize comune, în timp ce celelalte două apartamente, avînd fiecare un sfert din suprafaţa totală, vor avea aceeaşi cotă din p.i.c., respectuv 25%.

Cheltuielile lunare se stabilesc fie în funcţie de numărul de persoane, fie după suprafaţa apartamentului şi suprafaţa radiantă a caloriferelor, fie, acolu unde este vorba despre cheltuieli care privesc exclusiv p.i.c., în funcţie de cota-parte aferentă apartamentului din aceste părţi.

Liviu S.Bordaş
Aceste notiuni le gasiti in legea230/2007.
Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

c) proprietate comună - toate părţile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă;

e) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comună şi este egală cu raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi totalul suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale;

j) cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari - suma corespunzătoare din cheltuielile asociaţiei, pe care fiecare proprietar este obligat să o plătească lunar;


Cheltuielile lunare sunt de mai multe feluri, conf aceleiasi legi:

Art. 47. - Cheltuielile asociaţiei de proprietari sunt următoarele:
a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în proprietăţi individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcţie de suprafaţa utilă a proprietăţii individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociaţiei de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de altă natură.
Art. 48. -
(1) Stabilirea şi repartizarea sumei care priveşte proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar din cadrul condominiului se fac proporţional cu cota-parte indiviză din proprietatea comună.
(2) Cheltuielile efectuate de asociaţia de proprietari pentru plata unor servicii de utilităţi publice sau de altă natură, legate de proprietăţile individuale din condominiu şi care nu se facturează individual pe fiecare dintre acestea, se repartizează după acelaşi criteriu care a stat la baza emiterii facturii, în conformitate cu prevederile contractului încheiat cu furnizorul respectivului serviciu.


Multumesc pentru raspunsuri.
Inseamna ca administratia blocului in care domiciliez nu calculeaza corect cheltuielile lunare, deoarece la calculul respectiv imi aplica cota parte comuna sub motivul ca aceasta este cota careia ii revine scarii in care stau eu ( sunt 2 scari) si cind le-am atras atentia ca ar trebui sa calculeze respectivele cheltuieli la cota parte indiviza mi s-a spus si citez :"respectiva cota se refera la intregul imobil".Dvs. ce intelegeti din acest raspuns? Eu am ramas masca.
Ca sa intelegeti mai bine va dau si cifre: - 0.82 % din parti comune indivize
-1.49 % parti comune scara 1si 2
-3.37 % parti comune scara 2
Eu stau la scara 2 si la calcul aplica cota de 3.37%, afirmind ca cota de 0.82% se refera la intregul imobil, adica si scara 1 si scara 2.
Cam aceeasi problema exista si in asociatia noastra,eu am facut si plingere la Primarie - Dep.Asociatii si nu am primit nici un raspuns, in plus la noi mai sunt si spatii comerciale care cred ca platesc la mica intelegere cu alesii nostri, tinind cont ca aceste spatii comerciale nu apar pe nici un tabel lunar.
Pot sa fac plingere la poilitie? In fiecare luna ne fura pe fata.......

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza floripruna floripruna Buna ziua, Am o intrebare referitoare la modalitatea de calcul a cotei indivize: in 1971 (cand s-a construit blocul), avea 10 scari. Prin urmare, fiecarui ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza gfieraru gfieraru Buna ziua, Am citit toate topicurile cu cota indiviza dar nu am gasit raspuns la urmatoare speta cu care ma confrunt. In discutie este un bloc cu doua ... (vezi toată discuția)
Anvelopare blocuri rocky rocky Buna ziua, va supun atentiei un fapt: locuiesc in bucuresti intr-un bloc P+4. O vecina a contractat in particular (deci nu prin asociatia de proprietari) o ... (vezi toată discuția)