Buna ziua. Am urmatoarea intrebare: poate un cetatean moldovean, care a dobandit cetateania romana, dar cu domiciliul in Moldova, sa obtina la noi recunoasterea hotararii de divort data de o instanta din Moldova? Trebuie sa aiba pentru asta resedinta in Romania? Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Buna ziua. Am urmatoarea speta si sper sa ma ajute cineva cu un raspuns pertinent. Doi cetateni italieni cu domiciliul conjugal (resedinta) in Romania au hotarat sa divorteze aici si eventual sa partajeze bunurile cumparate in timpul casatoriei. Este posibil? Inteleg ca exista o lege la noi, adoptata ca urmare a aderarii la UE, care reglementeaza astfel de situatii, dar nu dau de ea. E cineva care stie despre ce e vorba?
Multumesc anticipat.
Multumes foarte mult pt raspunsul detaliat, dar am cateva nelamuriri si imi cer scuze anticipat pentru impertinenta cu care va agasez.
De fapt e vorba de o cofetarie cu spatiu inchiriat, locuri maxim 50 si probabil si cu laborator propriu.
Planul de situatie si cel de incadrare in zona a obiectivului le obtin de la agentia de cadastru (ma rog, cum se numeste ea) sau trebuie sa mearga proprietarul care mi-a inchiriat spatiul acolo sa le solicite?
Pentru electricitate exista deja contract la sediui, mai am nevoie de alte utilitati in afara de salubrizare?
Tariful de 500 RON e taxa pe care o platesc pentru obtinerea autorizatiei de mediu sau la ORC?
La ORC ce acte imi trebuie, daca persoana care vrea sa inceapa toata povestea este cetatean izraelian si nu este rezident in Romania?
Buna ziua si la multi ani. Sper sa gasesc pe cineva care sa stie ce formalitati trebuie sa indeplinesc pentru a deschide un restaurant? Am in vedere ce acte trebuie sa prezint, de la care autoritati trebuie sa obtin avizuri sau autorizatii si cam cat ar putea dura in medie toata operatiunea? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Stimate doamne, imi cer scuze daca am provocat disensiuni intre dvs., nu asta mi-a fost intentia.
Aveti ambele dreptate, intr-adevar nu am mentionat nimic despre dreptul de vizitare al tatalui fetitei, pentru simplul motiv ca nici nu s-a pus problema astfel si in sentinta nu exista nicio referinta la acest aspect, fostul meu partener este liber sa vada copill cand vrea, drept de care nu se foloseste decat 1-2 ori pe an. Pentru acest fapt, nu am considerat relevant sa mai insist asupra acestui fapt.
Cat despre cazul la care s-a referit d-na Ruje, imi cer scuze daca o sa par un profan incompetent in domeniul juridicului (asta si sunt, de fapt), dar eu chiar nu inteleg ce rost mai are sa ma chinui pe la instante (si credeti-ma, a fost un calvar si un sir incredibil de ghinioane, culminand cu infamul prostest al instantelor) sa obtin o hotarare judecatoreasca, daca de fiecare data cand copilul meu va vrea sa mearga in strainatate (deh, suntem europeni acum, se presupune ca avem libertate de miscare, nu?!) va trebui sa apelez la tatal ei, sa-l car cu mine la notar si sa arunc o gramada de bani pe declaratii. Chiar atat de neputincioasa este justitia romana, incat sa nu am siguranta ca o sentinta definitiva si irevocabila tine loc de orice declaratie? De altfel, el a si declarat in instanta ca este de acord ca copilul sa-mi fie incredintat mie si in sentinta se mentioneaza clar acest lucru.
De fapt, intrebarea mea era daca mai trebuie sa depun sentinta pe la Autoritatea Tutelara sau mai stiu eu ce alte autoritati sau pot sa merg cu ea la granita (asumandu-mi totusi riscul de a intalni acolo si oameni suprazelosi, care sa-mi solicite si alte acte). Inteleg ca, cel putin cat mai suntem in tara, nu mai este necesara nicio alta formalitate. Va multumesc pentru raspuns si pentru amabilitatea dvs.
Buna ziua tutror. Am urmatoarea speta: am obtinut hotarare judecatoreasca legalizata, pri ncare mi s-a incredintat fetita mea in varsta de 9 ani. Nu am fost casatorita cu tatal ei, dar am reusit sa ne intelegem ca copilul sa ramana la mine. Acum, vreau sa plec in vacanta cu copilul in strainatate (macar in vacanta de iarna, ca vara, gratie grevei judecatorilor nu am putut face nimic). Deci intrebarea este daca mai trebuie sa fac ceva, sa mai merg la vreo autoritate, sa mai obtin vreo hartie, sau cu acea sentinta legalizata s-a terminat toata povestea? Va multumesc pentru amabiltiatea de a raspunde.