avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Activitate Florin Cioca

Activitate Florin Cioca

Buna ziua
Actul prin care angajatorul dispune incetarea CIM prin concediere individuala este un act aunilateral. Indiferent de denumirea pe care i-o da angajatorul (Decizie, hotarare, notificare), din continutul actului rezulta intentia angajatorului, manifestarea lui de vointa in sensul producerii de consecinte juridice, in acest caz incetarea CIM.
Dpmdv contractul dvs a incetat in 23 februarie, la expirarea preavizului, acea Notificare de preaviz reprezentand actul de incetare al CIM. In Notificare se mentioneaza expres durata preavizului precum si faptul ca CIM va inceta la expirarea lui, insa nu se mentioneaza emiterea unei decizii de incetare a CIM in acest sens si nici nu s-a emis o Decizie in data de 23 februarie. Aceasta este vointa angajatorului, de incetare a CIM in data 23 februarie, nu doar de incetare a CIM "dupa expirarea preavizului".
Angajatorul nu este obligat sa comunice preavizul printr-un act separat de decizia de incetare si nici nu este obligat sa inceteze CIM imediat dupa expirarea previzului, insa si aceste aspecte depind de modul in care sunt formulate documentele care practic reflecta manifestarea unilaterala de vointa a acestuia.
Intrucat acea Notificare nu contine probabil toate elementele necesare unei decizii de concediere, aceasta concediere este nula.
Faptul ca dupa data de 23 februarie ati continuat sa va desfasurati activitatea la societate, consider ca ati muncit "fara forme" legale in baza unui alt contract care nu a fost incheiat in forma scrisa si la a carui incetare nu s-au respectat prevederile legale.
Nu e simplu de demonstrat in instanta, insa e posibil.
Răspuns la discuția Zile libere platite angajati
Buna ziua
Aceste zile se acorda prin aprobarea cererilor angajatilor de CFP pentru studii (art 54 CM) si emiterea unei decizii de suspendare a CIM.
In functie de profesia dobandita de salariat in urma absolvirii facultatii si tinand cont de asigurarea formarii profesionale de catre angajator, salariatul poate solicita si concediu de formare profesionala.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua
Este partial adevarat.
De regula pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (concedii medicale) trebuie sa aveti un stagiu minim de asigurare, de minim 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii in care se acorda concediul medical. Cum dvs nu ati fost angajat in utimii 3 ani nu veti beneficia de aceste drepturi, decat daca va incadrati in vreo situatie care reprezinta stagiu asimilat.
Totusi exista concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (concedii medicale) care se acorda fara a fi conditionate de un stagiu minim de asigurare. De ex: urgentele medico-chirurgicale, unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, tuberculoza, boli infectocontagioase din grupa A, neoplazii, SIDA, precum bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, dar si carantina.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Paulus20
In notificare scrie ca CIM va inceta la data expirarii preavizului sau ca la data expirarii preavizului se va emite o decizie de concediere? Se mentioneaza emiterea unei decizii de concediere?
In cazul concedierilor individuale angajatorul nu este obligat sa va acorde un alt loc de munca.
Buna ziua
Depuneti o sesizare la ANSPDCP.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua
Dpmdv nu e nicio problema in acest sens. Instantele au precizat de mai multe ori faptul ca este obligatorie doar acordarea preavizului prevazut de lege nu si incetarea CIM dupa efectuarea acestuia, in lipsa unei mentiuni exprese in decizie sau notificare.
Ce este mentionat exact in notificarea de preaviz?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua
Dpmdv fapta constituie hartuire.
Puteti face o sesizare.
Aceasta fapta poate constitui si abatere disciplinara in anumite conditii, iar colegul dvs poate fi chiar concediat disciplinar.
Daca considerati ca va afecteaza imaginea il puteti actiona in instanta si puteti solicita despagubiri.
Buna ziua
Dpdv legal puteti sa va desfasurati activitatea fara probleme prin cumul, in baza mai multor contracte de munca.
Din punct de vedere fizic depinde doar de dvs.
Buna seara
Dpmdv ati putea avea succes in instanta daca se indeplinesc anumite conditii.
Intr-adevar un contract pe durata determinata se incheie doar in cazurile de exceptie prevazute in Cod. Instanta poate dispune transformarea contractului intr-unul pe durata determinata.