avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Activitate Florin Cioca

Activitate Florin Cioca

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua
Cand se aleg reprezentantii salariatilor din cadrul societatii vor trebui respectate prevederile art. 57 - 62 din Legea 367/2022. Astfel:
1. Se recomanda alegerea unui grup de initiativa care sa elaboreze procedura de alegere a reprezentantilor salariatilor. Dupa elaborarea acestor proceduri ele vor fi aduse la cunostinta salariatilor.
2. Tinand cont de numarul de angajati din societate se vor stabili numarul de reprezentanti pe care ii pot avea salariatii. Deci in niciun caz daca aveti 28 de puncte de lucru nu veti avea 28 de reprezentanti, intrucat numarul maxim de reprezentanti este de 6 (sase) si se aplica in cazul societatilor cu peste 2000 de angajati.
3.In baza procedurii de alegere a reprezentantilor si avand in vedere numarul de reprezentanti stabiliti, se vor alege apoi reprezentantii salariatilor. Fiecare reprezentant va fi legal ales cu votul a jumatate plus unu din numarul total al angajatilor din intreaga unitate, nu de la un singur punct de lucru.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua
Puteti sesiza si Directia de sanatate publica. Normele de igiena pt cabinetele de infrumusetare sunt reglementate de Ordinul MSP nr. 1136/2007.
[ link extern ]
Răspuns la discuția Demisie fara preaviz
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua
In perioada de proba puteti inceta CIM in mod unilateral printr-o simpla notificare scrisa, fara preaviz si fara a fi necesara motivarea acesteia, conform art 31 alin 3 Codul Muncii.
Angajatorul nu va poate impiedeca sa va exercitati acest drept.
[ link extern ] /
Răspuns la discuția Concediul de ingrijitor
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara
Imi resustin parerea ca nu se plateste zilele de concediu de ingrijitor. Si o si motivez acum.
Interpretarea Min Muncii este corecta, dar raspunsul lor nu este argumentat. Art. 152^1 alin. 4 din Codul Muncii reprezinta temeiul legal al faptului ca angajatorul nu este obligat sa plateasca zilele de concediu de ingrijitor.
Normele de dreptul muncii nu reglementeaza taxe, impozite si contributii, deci nu pot scuti salariatii de plata CASS. Doar Codul Fiscal o poate face, iar acesta nu contine nicio prevedere referitoare la concediul de ingrijitor.
Pe de alta parte pe durata acordarii oricarui tip de concediu platit salariatii primesc o indemnizatie, care chiar daca este un drept salarial, nu reprezinta un salariu, intrucat salariatii nu presteaza activitate, iar salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat. Acordarea acestei indemnizatii si a modului ei de calcul este prevazuta expres in lege, pentru fiecare tip de concediu de care beneficiaza salariatul. Cine nu crede nu are decat sa verifice.
In cazul concediului de ingrijitor nu este prevazuta acordarea unei indemnizatii. Deci este un concediu neplatit.
Desi nu se suspenda CIM in cazul concediului de ingrijitor, art. 51 alin 3 din Cod stabileste faptul ca toate drepturile pe care salariatul le-a avut inainte de a-si lua acest tip de concediu se mentin pe durata lui. Prevederea este cuprinsa in cadrul textului de lege care reglementeaza suspendarea contractului din initiativa salariatului.
Lipsa suspendarii CIM in cazul concediului de ingrijitor poate crea neplaceri pentru angajatorii care au salariati incadrati cu salariul minim, avand in vedere lipsa armonizarii Codului Muncii cu Codul Fiscal. Acestia vor trebui sa achite contributiile la salariul minim conf art 146 alin 5^6 Cod Fiscal.
Textul poate fi preluat de cei interesati si care sustin acest punct de vedere. Ceilalti pot aduce contraargumente.
Răspuns la discuția Concediul de ingrijitor
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Cornel Vasile
Dpmdv este corecta interpretarea mea pe legislatia existenta in acest moment.
Un caz asemanator il reprezinta concediul fara plata pentru formare profesionala care ii confera salariatului toate drepturile cu exceptia salariului, pe durata lui, perioada respectiva fiind vechime in munca.
Buna ziua
Depinde de modul in care este reglementat acest bonus in CIM sau in alte documente ale societatii, daca clauzele care se aplica sunt negociate de parti sau impuse de angajator, etc. Trebuie sa oferiti mai multe detalii.
Buna ziua
Dintr-un comunicat al Inspectiei Muncii, postat chiar de catre avocatnet.ro reiese ca nu e obligatorie intocmirea unor decizii sau acte aditionale de actualizare a CIM. Contracte noi nu se fac, decat daca inceteaza cele vechi.
Dpmdv e util sa intocmiti decizii sau AA de actualizare intrucat s-a modificat numerotarea si configuratia noului CIM.
Buna ziua
In situatia in care salariatul efectueaza ore suplimentare, iar acestea sunt compensate cu timp liber platit in urmatoarele 90 de zile, angajatorul nu poate fi obligat sa le plateasca si cu un spor la salariu.
Daca salariatul desfasoara activitate in zile de sarbatoare legala si beneficiaza de zile libere neplatite, in compensare, in urmatoarele 30 de zile angajatorul nu poate fi obligat sa plateasca si un spor la salariu.
Răspuns la discuția Concediul de ingrijitor
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Cornel Vasile
din interpretarea art. 152^1 alin. 4 din Codul Muncii.
Buna seara
Nu e nicio problema. E important numarul de inregistrare al contractului de munca