avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Activitate elena statescu

Activitate elena statescu

Buna ziua, As vrea sa stiu ptr statul membru Italia ,,Continutut efectiv al veniturilor poat fi obtinut numai de instanta judecatoresca pe calea unei cereri de comisie rogatorie internationala in materie civila in temeiul RegulamentuluiCE nr. 1206/2001 privind cooperarea intre instantele statelor membre in domeniul obtinerii de probe in materie civila'', cu ce instanta se colaboreaza si adresa. Motivez faptul ca as vrea la urmatoarea sedinta sa invoc aceasta cerere si catre cine. Multumesc anticipat!
Multumesc!
Buna ziua tuturor,
Din cautare informatii despre cat este minim pe economie in Italia, am dedus ca Italia face parte din grupul tarilor, fara minim pe economie. Asa este sau exista minim pe economie( special in transporturi)?
Baiatul meu are 22 ani, nu are venituri si este student, urmeaza o scoala de stat. La dosarul din Romania, unde eu mama sunt imputernicit, pot depune cerere ptr avocat din oficiu gratuit? Am foarte multe costuri cu scolarizarea, nu pot suporta si cheltuielile de procedura. Pot transmite cererea prin mail catre Judecatorie sau trebuie sa cer la urmatoarea sedinta in fata d nei judecator? Atasez adeverinta student si adevertnta venit?
. De la MJ am primit cerere de asistenta juridica gratuit in alt stat membru UE. Nu imi este clar punctul A3 din cerere. La rubrica A3 date reprezentant legal sunt imputernicit iar la ,,datele reprez .in statul membru in care se acorda asist. gratuita nu stiu ce decizie sa iau. Las campul necompletat sau scriu din oficiu?
Exista si pentru Romania o astfel de cerere? Sau dupa aprobarea cererii, vor fi alti pasi? Se va rezolva prinTribualul Italian cu avocat din oficiu?
Multumesc!
Ajutorul social si judiciar la Ministerul Justitiei, ptr solutionarea unei spete, in ce consta?
Buna ziua,
Voi trimite la D.D.I.: -copia legalizata a hotararii judecatoresti -anexa 1 pe care o voi cere la judecatorie. (Din corespondenta ,Italia prin Codul Civil art. 474 , cere suma fixa.) - cerere conform conventiei de la Haga, ptr localizarea si veniturile debitorului. Avem sentinta procent din venit si nu pot face nimic decat cu suma fixa. Am cerut in instanta lamurirea dispozitivului. Se tot amana.
Italia face parte din grupul tarilor, care nu au minim pe economie.
Toate raspunsurile D.D.I. vor merge la dosar? La urmatoarea sedinta cer amanare ?

Va trimit Corespondenta cu Directia Drept International :


,,Ref.: Regulamentul nr. (CE) 4/2009 al Consiliului privind competenţa, legea aplicabilă, recunoaşterea şi executarea hotărârilor şi cooperarea în materie de obligaţii de întreţinere; Legea nr. 36/2012 - obţinerea pensiei de întreţinere din Italia

Referitor la solicitarea dvs. din 12.10.2022 privind obținerea pensiei de întreținere din Italia, vă aducem la cunoştinţă că, începând din 18.06.2011, se aplică Regulamentul nr. (CE) 4/2009. Pentru hotărârile pronunţate în baza unei acțiuni introduse după 18.06.2011 (data aplicării Regulamentului) procedura de exequatur a fost suprimată.

Dacă cunoașteți adresa[1] debitorului din Italia și dacă solicitați obținerea pensiei de întreținere, gratuit, prin intermediul autorităților centrale (ministere de justiție) român și italian, vă facem cunoscut, că puteţi să transmiteţi, la Ministerul Justiţiei, Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară, str. Apolodor, nr. 17, Sector 5, Bucureşti, mai multe documente justificative pentru obţinerea şi completarea cărora facem, în continuare, mai multe precizări:

- două documente eliberate de instanță (Judecătoria Câmpina) la cererea dvs.

- copia legalizată a hotărârii judecătorești cu mențiunea definitivă.

- Anexa I Extras dintr-o hotărâre în materie de obligaţii de întreţinere care nu este supusă unei proceduri de recunoaştere şi încuviinţare a executării. Anexa I se eliberează numai de către instanță, la cererea dvs. Anexa I se completează numai de instanţă în limba română pe site-ul E – Justice , formulare on-line, [ link extern ] ă

- două documente completate și semnate de către dvs.

- formularul de cerere de executare denumit Anexa VI Partea B Formular de cerere de recunoaştere, de încuviinţare a executării sau executare a unei hotărâri în materie de obligaţii de întreţinere și

-tabelul cu restanțele datorate de debitor, în funcţie de veniturile cunoscute sau salariul minim pe economie. Salariul minim pe economie este publicat pe internet.

Cererea şi tabelul se completează de dvs. în limba română pe site-ul E – Justice , formulare on-line, [ link extern ] ă.

Cu privire la calculul restanțelor și stabilirea pensiei de întreținere în procent, vă facem cunoscut că autoritățile italiene nu execută hotărârile care stabilesc o obligație de întreținere în procent/fracție. Autoritățile italiene solicită creditorilor, în baza art. 474 din Codul civil italian, să clarifice suma certă lunară la care trebuie obligat debitorul, atunci când cuantumul este exprimat în fracție sau procent din venitul lunar net. În astfel de situații, creditorii s-au adresat instanțelor pentru lămurirea dispozitivului.

În situaţia în care cererea de lămurire a fost respinsă de instanţa română, urmează să vă adresaţi cu o cerere de stabilire a pensiei într-o sumă certă, raportat la veniturile debitorului:

1) fie instanței române competente de la domiciliul dvs. Informația privind conținutul efectiv al veniturilor lunare și angajatorul se poate obține de către instanță, pe calea comisiei rogatorii internaţionale în materie civilă în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1206/2001 privind cooperarea între instanţele statelor membre în domeniul obţinerii de probe în materie civilă sau comercială.

2) fie autorităților italiene competente de la domiciliul debitorului prin intermediul autorităților centrale română și italiană, în baza Regulamentului nr. (CE) 4/2009. Pentru a solicita autorităților italiene stabilirea creanței într-o sumă certă, este necesar să completați Anexa VII Formular de cerere în vederea obţinerii sau a modificării unei hotărâri judiciare în materie de obligaţii de întreţinere – Partea B, la care ar urma să anexați documente justificative, precum:

- copia legalizată cu mențiunea definitivă a sentinței dvs. prin care creanţa de întreţinere a fost stabilită în procent, și Anexa I – Extras dintr-o hotărâre în materie de obligații de întreținere care nu este supusă unei proceduri de recunoaștere şi încuviințare a executării la sentința dvs., ambele eliberate de instanță, la cererea dvs.

- dovezile veniturilor și cheltuielilor dvs. și debitorului;

- certificat de naștere minor;

- adeverință elev.

Nu se pot depune două cereri de stabilire a pensiei de întreținere într-o sumă certă atât la instanța română, cât și la cea italiană. Cu toate acestea, vă sugerăm să vă adresați instanței române (Judecătoriei) având în vedere că, în România, obligația de întreținere se stabilește de la data introducerii acțiunii. Motivul pentru care vă sugerăm să vă adresați instanței române este acela că volumul cererilor cu care este sesizată autoritatea centrală italiană este mare, iar data la care instanța italiană ar urma să fie sesizată cu cererea dvs. de stabilire a pensiei de întreținere într-o sumă certă sau data de la care debitorul ar putea fi de acord cu plata unei sume certe nu poate fi anticipată.

Director

Direcţia drept internaţional şi cooperare judiciară

(1) În măsura în care nu cunoașteți domiciliul debitorului este necesară localizarea acestuia. Dacă nu cunoașteți domiciliul debitorului din Italia, vă adresăm rugămintea de a ne transmite mai multe date cu caracter personal ale debitorului (data şi locul naşterii, CNP-ul, numele şi prenumele părinţilor, cetăţenia, ultimele adrese cunoscute din Italia, orice alte informaţii utile sau documente relevante). Îndată ce vom primi aceste informații de la dvs. cererea de măsuri specifice va fi înaintată autorităților italiene. Răspunsul autorității italiene va fi înaintat numai instanței la dosar



Buna ziua,
Aveti dreptate! D na Judecator s a exprimat gresit. Am apelat la Directia Drept International, care m a indrumat catre instanta jud.romana ptr a cere suma fixa, avand si a doua varianta prin intermediul lor instanta jud. Italia. In cazul in care in urmatoarea sedinta cer suspendarea( de 2 ani nu am nicio rezolvare), pot sa ma adresez instantei jud. Italiene?

Am depus la dosar toata corespondenta cu Directia Drept International, in care mi se spunea << continutul veniturilor pot fi obtinute numai de catre instanta judecatoreasca pe calea unei cereri de comisie rogatorie internationala in materie civila in temeiul reg. CE nr.1206/2001 privind cooperarea inttre instantele statelor membre. Timp de 2 ani au fost 3 judecatori. cine trebuia sa faca aceasta cerere rogatorie? Trebuia sa cer transmiterea cererii sau se face automat de catre d ul judecator in vederea solutionarii cauzei?. Multumesc ptr raspunsuri.
Buna ziua.
intr un proces pensie intretinere, hotararea a fost de 25% din venit. Paratul, am demonstrat cu documente, are domiciliu stabil in Italia. Tara care nu are stabilit minim pe economie. Apeland la ministerul justitiei, mi s a cerut sa mergem din nou in istanta si sa cerem suma fixa. Dupa care prin ministerul justitiei ,se pune in executare. La ultima sedinta mi s a spus ca nu pot rezolva nimic ptr ca paratul nu raspunde la corespondenta., sa fac mai multe eforturi ptr al gasi(in conditiile in care le am dat o adresa exacta) si ca imi poate oferi ,,un magistrat care costa ". Cu ce ma poate ajuta un magistrat ? Carei institutii ma pot adresa ptr verificarea unui loc de munca intr o alta tara din UE (ITALIA).avand certificat de familie si codul fiscal al paratului din Italia? Multumesc anticipat!
Multumesc!