avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Activitate anca.manole

Activitate anca.manole

Multumesc pentru raspunsuri, dar intrebarea mea nu era "cum pot scoate actele respective de la angajator?', ci, asa cum cred ca am exprimat destul de clar: "unde anume pot sa fac reclamatie?", in ideea de a putea obtine indemnizatia din urma (de care angajatorul ma priveaza, prin inactiunea lui). V-as fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde la aceasta intrebare.
Buna.

Am fost concediata la inceputul lunii ianuarie, cu art.65 (1). Angajatorul mi-a platit salariul compensatoriu, conform contractului colectiv national, insa nu si-a indeplinit celelalte obligatii, referitoare la inregistrarea mea ca somer la ANOFM. Pana la data de astazi nu am nici cartea de munca, nici adeverinta ceruta de legea 76/2002 (cu privire la plata si cuantumul contributiilor). Nu am nimic, decat decizia de concediere. Nu ma pot duce sa ma inregistrez la ANOFM fara actele astea, iar pe de alta parte, prin faptul ca angajatorul nu mi-a dat toate actele, ma face sa pierd indemnizatia de somaj din urma. (Pentru ca daca fac personal cerere acum, la doua luni, nu mai primesc indemnizatie din urma, ci doar de la data inregistrarii cererii.)
Am tot sunat la angajator sa primesc documentele, dar nimic. As vrea sa merg sa fac reclamatie undeva - poate asa reusesc sa capat indemnizatia din urma. Unde ma pot adresa pentru reclamatie, la ITM? De fapt, chestia asta se poate rezolva prin reclamatie sau trebuie sa umblu prin tribunale?

Multumesc.
Multumesc de raspuns.

Stiu ca nu respecta pasii legali pentru ca am citit ceva legislatie si ceva jurisprudenta pe tema.
La ce m-ar ajuta? La self-esteem. :-)

Atata vreme cat stiu ca decizia este contestabila din punctul de vedere al procedurii, nu vad de ce sa n-o contest. Angajatorul are dreptul incontestabil de a ma concedia (si din cauza asta nu contest motivele), dar daca tot o face, atunci s-o faca respectand pasii legali.

As vrea sa stiu daca decizia respectiva poate fi contestata la ITM-ul in raza caruia isi sediul firma.

Multumesc.
Am primit o decizie de concediere in baza art. 65, pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
As vrea sa o contest - nu decizia in sine (nu motivele concedierii), cat "forma": dupa parerea mea, decizia respectiva nu respecta toti pasii legali.
As vrea sa stiu:
1. daca pot contesta decizia pentru motivele astea procedurale, cum, unde si in ce termen.
2. daca solicit efectuarea celor 5 zile de concediu de odihna pe care le mai am, acestea intra in preavizul de 20 de zile lucratoare sau se adauga la cele 20 de zile?

Multumesc.
contractele de munca actuale au fost semnate de administratorul anterior, desi ii expirase mandatul. contractele au fost si inregistrate la ITM.
Pai nu le convine, de asta si intrebarea din titlu :-)

Multumesc de raspuns.
Ce alte date ar mai fi necesare?

O vreme (pana prin aprilie-mai, cred), diversele acte le-a semnat fostul administrator, caruia ii expirase mandatul de aproape un an (ca era legal sau nu sa le semneze, in conditiile astea, e alta discutie). Fostul administrator e si asociat in firma, cu 1%, dar s-a mutat in alta localitate si si-a luat mainile de pe firma. Celalalt asociat, majoritar, cu 99%, e o persoana juridica straina care n-are reprezentant in Ro.

In conditiile astea, directorul financiar ar putea semna o decizie de incetare a CIM (cu acordul partilor sau prin demisie, nu e vorba de concediere) pentru angajatii de pe treapta inferioara?
Mandatul administratorului a expirat acum un an jumate.
Sunt 3 angajati: un director financiar si alti doi cu functii inferioare.
In conditiile astea, cine poate semna decizia de incetare a CIM?
Răspuns la discuția Preaviz in cazul demisiei
elis a scris:

Nu exista preaviz de 45 de zile, legea este clara in acest domeniu :


Domnule consilier juridic, din intrebarea mea initiala si din raspunsul pe care singura mi l-am dat dup-aia rezulta clar ce si cum cu legea. Ma rog, rezulta daca cetitoriul are buna-vointa sa ceteasca cu atentie. Ceea ce nu pare sa fi fost cazul Dvs.
Intrebarea mea se referea la ce se poate intampla daca imi dau demisia cu un preaviz de 45 de zile (de buna-voie!), adica mai mult decat prevede legea. Dvs raspundeti cu privire la "Incetarea c.i.m. fara acordarea termenului de preaviz". Adica pe langa.

Multumesc de bunele intentii, dar, dupa cum veti fi citit mai sus, mi-am raspuns singura la intrebare. Iar nikol.ilea a confirmat ca e raspunsul corect.
Răspuns la discuția Preaviz in cazul demisiei
Tot io :-)

Citind pe aici, cre' ca mi-am gasit singura raspunsul la intrebare. Car' va sa zica:
Avand in vedere art.79 alineatul 7: "Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv", e evident ca raspunsul la intrebarea mea de mai sus depinde strict de angajator. Care angajator poate sa zica "saru-mana de preaviz de 45 de zile, aveam nevoie de timpul asta ca sa angajaez pe altcineva", sau poa' sa zica "saru-mana de demisie, abia asteptam sa pleci. renunt la dreptul la preaviz, poti sa pleci de azi, data la care ti-ai depus demisia".
Right?