avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Activitate antofel

Activitate antofel

O persoana fizica cumpara autoturisme second hand de la persoane fizice din UE, in scopul revanzarii catre persoane fizice din RO.
Cand are obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA?
1) cand depaseste plafonul la achizitii intracomunitare de 10.000 €
2) cand depsaseste plafonul de 300.000 lei la vanzarile catre persoane fizice din RO
3) cand cifra de afaceri va depasi baza de impozitare pentru fiecare livrare de bunuri supusă regimului special , respectiv diferența dintre marja de profit realizată de persoana impozabilă revânzătoare și valoarea taxei aferente marjei respective. Multumesc
Impotriva unei persoane fizice s-a depus un denunt de luare de mit in 2015. Fapta s-a clasat de catre procuror si prim-procuror, pe motiv ca nu a existat, dar denuntatorul a inaintat in instanta plangere impotriva solutiei procurilor, finalizata cu hotararea instantei tot ca fapta nu exista.
Persoana denuntata a fost reprezentata in instanta de un avocat caruia i-a achitat un onorariu, dar la momentul procesului nu a solicitat plata cheltuielilor de judecata, respectiv a onorariului de avocat achitat.
Avand in vedere ca aceste fapte s-au intamplat in luna oct.2015, se mai pot cere aceste cheltuieli pe cale separata?Multumesc
Răspuns la discuția Prestatii avocatiale nefacturate?
In cazul in care CAV depaseste plafonul de scutire de 65 000 €, devine platitor de TVA.
In Registrul inventar se trec si creantele si datoriile, consider ca onorariile neincasate sunt creante.Ca urmare, in cazul in care presteaza serviciile cf. Cod Fiscal are obligatia emiterii facturii pentru serviciile prestate, chiar daca nu le incaseaza...NU?
Răspuns la discuția Prestatii avocatiale nefacturate?
Nu sunt avocat, dar cine stie?
Sistematic:
1)Clientul x inchieie un contract de asisitenta juridica cu un CAV individual- platitor de TVA
2)Obiectul ctr. este asistare si reprezentare in dosar Y
3)Nu este stipulat in ctr.termenul de plata a onorariului si a contravalorii cheltuielilor efectuate
4)Clientul nu achita nimic la semnarea ctr.
5)CAV.presteaza servicii avocatiale pentru client, cf.obiectului ctr.
5)Obligatia de a emite factura pentru serviciile avocatiale prestate este : -la data intocmirii contractului, la data efectiva a prestarii serviciilor(asistare, reprezentare, etc), la finalizarea dosarului Y?
6)In caz de neplata a onorariului, desi serviciile av. s-au prestat, dar nu s-au facturat ctr. este reziliat de plin drept pt.neplata?
7)La inventariere anuala CAV individual are obligatia de a-si inregistra in Registrul inventar onorariile, nefacturate si restante , pentru care nu a facut demersurile de a si le incasa(contractul de asistenta juridica fiind titlu executoriu cu privire la sumele datorate de către client cu titlu de onorariu şi cheltuieli aferente)
8) Care sunt obligatiile fiscale?

Un cabinet individual de avocat, platitor de TVA, incheie cu un client un contract de asistenta juridica pentru asistenta si reprezentare in dosar X de la instanta Y , sau pentru intreg parcursul dosarului(adica pana la final) in suma de 10 000 €.
1)Cand are obligatia emiterii facturii fiscale care client si ce sume va factura?
2) Cand se emite factura in cazul neplatii onorariului conform contractului, respectiv," art.4.6. Neplata onorariului în cuantumul şi la termenele fixate potrivit art. 2 din contract, precum şi neachitarea contravalorii cheltuielilor efectuate potrivit art. 3 din contract dau dreptul avocatului să procedeze la rezilierea de plin drept a prezentului contract fără nici o altă formalitate şi fără nici o altă procedură judiciară sau extrajudiciară. Prezentul pact comisoriu de gradul IV îşi produce efectele de la data scadenţei obligaţiei neexecutate." FARA CA ACEST TERMEN SA FIE PRECIZAT IN CONTRACT LA ART.2 ?
3)cand este reziliat de plin drept acest contract, avand in vedere ca desi avocatul nu a emis factura pentru prestatiile avocatiale efectuate (s-a prezentat la termenele din dosar)?
4)in CE documente (intocmite de avocat)se regasesc aceste onorarii nefacturate?
5)in caz de faliment al clientului, CAV se poate inscrie la masa credala doar cu contractul de asisitenta juridica?
5)pentru aceste onorarii restante este obligatorie inventarierea si facturarea daca serviciile avocatiale au fost efectiv prestate? CAND? In ce inscrisuri, registre, documente?

MULTUMESC


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
-radierea de la DSP
-certificat de atestare fiscala
-CIF original
-formular 070- 2 exemplare
nu exista o anumită limită a numărului acestora impusă de lege.
Exista vreo incompatibilitate in a detine simultan calitatea de PFA, salariat al unei societati comerciale si consilier local.
in luna august voi implini 61 ani, in ultimii 5 ani am cotizat la pensii in baza unui contract de asigurat si a D 600, acum am prbl. de sanatate si am avut 3 internari cu diagnostice prin care mi se recomada sa nu mai lucrez, detin o autorizatie de pfa-comert, nu am alta vechime, am ramas cu datorii de plata la pensii din cauz sanatatii, dar mi s-a spus ca nu pot sa ma pensionez nici de boala nici de limita varsta.
Răspuns la discuția Activitate desfasurata ca PFA
Chiar daca va faceti PFA activitatea poate fi reconsiderata ca activitate dependenta cf.art. 7 alin. (1) pct. 2. din Codul fiscal, activitatea dependenta este orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare.

Reconsiderarea oricarei activitati ca activitate dependenta se poate efectua, numai de catre administratia fiscala, daca sunt indeplinite cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

Trebuie analizat daca persoana fizica respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru, creandu-se prezumtii legale cu privire la dependenta.

Reconsiderarea drept activitate dependenta poate avea loc cu ocazia inspectiei fiscale numai in situatia in care unul din criteriile prevazute la art. 7 alin 1 pct 2.1. din Codul fiscal sunt indeplinite. Potrivit pct. 2.2 a alin. (1) din cuprinsul art. 7 din Codul fiscal, in cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. Semnificatia acestei afirmatii este retratarea venitului platit ca venit din activitati independente drept venit brut din salarii, in functie de care se vor calcula toate obligatiile fiscale datorate ca si pentru un venit din salarii.