avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Activitate roxa.

Activitate roxa.

Buna ziua!
Am citeva intrebari legate de subiectul adoptie, dar mai intit sa va prezint situatia pe scurt:
1. O fata de 15 ani va naste peste ceva timp. Parintii ei sunt divortati si plecati, ea e crescuta de bunica.Domiciliaza intr-un sat din Craiova.
2. O familie din alt judet vrea sa adopte copilul ce se va naste.
Acum urmeaza intrebarile :
1. Pentru ca aceasta copila sa poata da spre adoptie copilul, ea tb. sa fie reprezentata legal, neavind inca 18 ani, parintii find plecati din tara, bunicii ii tb. o dispozitie de curatela, din partea parintelui caruia i-a fost incredintata prin sentinta de divort, nu?Dispozitia de curatela, o da Primaria din comuna unde are domiciliul, nu? Ce tb. sa faca pt. asta si care sunt conditiile obtinerii unei astfel de dispozitie de curatela?
2. Dupa ce se naste copilul, daca se naste viu,familia adoptatoare, ca despre o familie e vorba, va vrea sa inceapa procedura de adoptie care, dupa cum am citit in lege e destul de anevoioasa.Mama si-a exprimat dorinta de a da spre adoptie, nu stie cu cine a facut copilul,deci....se presupune ca va fi cu tata Natural si mama X, va fi deci suficient consimtamintul ei, nu se pune probl. de tata.Este necesar sau doar util ca acesata familie sa obtina din timp atestatul de familie apta sa adopte si apoi sa se inscrie in Registrul de familii adoptatoare atestate? Faptul ca familia care doreste sa adopte este din alt judet decit cel in care domiciliaza mama copilului va fi un impediment la adoptie , la procesul de selectie?
3.Avind in vedere ca acest copil va fi nascut de un copil la rindul lui, fata avind doar 15 ani, parintii ei fiind plecati din tara, ce se va intimpla totusi in prima faza cu acest nou nascut, indiferent de cine vrea sa-l adopte si de consimtamintul mamei la acest fapt?
Cred ca voi avea si alte intrebari , dar pt. moment e de ajuns atit.
Va multumesc anticipat.
Buna ziua !
As dori sa va expun o situatie : in 22.12.2008 o persoana face o petitie, in temeiul legii contenciosului admin, in fata unei autoritati publice , respectiv Primarie(Stare Civila), prin care cere revocarea unei dispozitii emise de acesta autoritate.
Situatia sta in felul urmator : pe 16 aug. 2008 se casatoreste persoana cu X, pe 16.09.2008 se prezinta impreuna cu sotul la Serv. Stare Civila si depune o cerere pentru acordarea celor 200 euro in temeiul legii 396/2006 ( conf.acestei legii persoanele aflate la prima casatorie au dreptul la acordarea a 200 euro, echivalentul in lei, daca in termen de 30 de zile de la data incheierii casatoriei depun o cerere la Serv. de St. civ. care a incheiat casatoria)St. civ. considera ca cererea nu este facuta in termen si emite disp. de respingere a cererii. I se comunica aceasta dispozitie si persoana nemultumita, face acea petitie de care vorbeam la inceput.
St. civ. constata ca cererea a fost facuta in termen, modalitatea de calcul a celor 30 de zile fiind pe zile libere, ultima zi de depunere a cererii fiind 16.09.2008. Bun.
Acum, St. Civ. este obligata mai intii sa raspunda acelei petitii, in termen de max. 30 de zile, comunicindu-i persoanei ca disp. urmeaza a fi revocata si emisa o alta, de acordare.
Cind trebuie emisa aceasta dispozitie, in acelasi termen sau ulterior comunicarii raspunsului?
Avind in vedere ca in temeiul legii 396/2006, dispozitia se emite in termen de 5 zile de la data depunerii cererii, luaind in calcul cursul euro din ziua precedenta emiterii ei, in situatia de fata, se mai ia in considerare cererea de atunci, din sept. 2008, calculindu-se la cursul de atunci sau cum se procedeaza?
Va multumesc anticipat!
Răspuns la discuția termen de 30 de zile
Pai termenul se implineste pe 15 sept., aceasta este ultima zi de depunere a cererii, deci 16. sept. este in afara termenului, cererea e tardiva.
Bua ziua !
Va deranjez cu o intrebare simpla .
In Legea nr 396/2006 privind acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei este prevazut explicit faptul ca cererea pt. acordarea acestui sprijn se depune in "termen de 30 de zile de la incheierea casatoriei ".
Bun , pina aici e clar.
Acum vine intrebarea cu cazul concret : casatoria are loc pe 16.08.2008, care e ultima zi de depunere a cererii?
Multumesc anticipat!
Răspuns la discuția scutire taxa de timbru?
Despre actiuni pe care le promoveaza din oficiu Serviciul de Stare Civila atunci cind se sesizeaza ca exista anumite nereguli in actele pe care le are in pastrare. De exemplu mentiunea de casatorie, de deces este aplicata in mod gresit pe un alt act decit pe cel care trebuia, acte intocmite de doua ori cu privire la aceeasi persoana, etc.....
Am o intrebare simpla: actiunile de stare civila sunt scutite de taxe de timbru?
Eu asa stiam, dar nu am gasit in lege scris concret.
Daca imi si ziceti ce articol zice lucru asta, ar fi minunat ca eu m-am tot uitat in legea taxelor si n-am gasit nimic.
merci anticipat!
Intrebarea e simpla: anularea casatoriei pe motiv ca unul dintre soti era casatorit la data incheierii celei de a doua casatorii poate fi ceruta numai de catre celalalt sot sau poate fi ceruta si din oficiu, de catre Serviciul de stare civila unde s-a incheiat cea de a doua casatorie, care s-a sesizat?
In speta cea de a doua casatorie s-a incheiat cu o zi sau doua inainte de a ramine in pronuntare sentinta de divort, cei doi soti cunoscind acest fapt.
In cauza mai intervine si raspunderea penala, respectiv infractiunea de bigamie, art. 303 C.Pen.
Daca au trecut mai mult de 5 ani de la incheierea celei de a doua casatorii, deci a expirat termenul de prescriptie pt. bigamie, acest fapt influenteaza cu ceva actiunea civila de anulare a casatoriei?
Multumesc anticipat!