Frizer în cadrul unui salon, care s-a închis pe data de 18.03. La acea data, patroana salonului refuza acordarea șomajului tehnic, ba mai mult, a obligat angajații în data de 15.03 sa semneze modificarea contractelor de munca în contract cu timp parțial de lucru, 2 ore/zi.
În data de 19.03, frizerul s-a angajat în cadrul unei alte firme, cu norma întreaga, fără a își prezenta demisia de la locul de munca anterior.
În data de 1.04, patroana salonului de frizerie, se hotărăște sa depună actele ptr șomajul tehnic.
Intrebare: ce trebuie făcut: demisie de la 1 dintre cele 2 locuri de munca, sau se poate merge pe șomaj tehnic și contract cu timp parțial de munca la cel de al doilea job?
Bună ziua,
Ma aflu în următoarea situatie: în luna decembrie 2018 am împlinit 20 ani vechime în munca (primul loc de munca fiind acesta, la același angajator, spital din subordinea Ministerului Sănătății, București).
Deși salariul de baza a crescut cu 119 lei, sporul de vechime fiind inclus în salariu, calculul sporurilor aferente turelor de noapte și al orelor de weekend se face tot la salariul de dinaintea împlinirii celor 20 ani. Este corect? Întreb, pentru ca am colegi care au împlinit transa de vechime anterior mie, cărora li se calculează aceste sporuri la salariul actual. Diferența fiind de 400-500 lei lunar. În situația actuala, suntem la aceeași gradație, același salariu de baza, aceeași munca, același număr de ore de ture dar cu salarii diferite din cauza modului de calcul. Este corect din punct de vedere legal?
Blocul in care locuiesc are 8 scari a cate 7 etaje + parter. La fiecare etaj exista cate o uscatorie de 2m/4m. La 7 scari din cele 8 aceasta uscatorie exista si la parter, numai la scara 8 aceasta lipseste din cauza amplasamentului scarii ( intrarea in scara se face pe laterala blocului astfel incat acolo unde la etajele superioare este uscatoria, la parter este scara blocului).
Problema priveste numai scara 8, cea fara uscatorie la parter. Pana acum, uscatoriile de pe etaje au fost folosite exclusiv de proprietarii apartamentelor de pe etajul respectiv. Acum, cei de la parter doresc si ei cota parte din uscatoriile de la etajele superioare. Este corect? Cum s-ar putea face repartizarea celor de la parter in uscatoriile de la etajele superioare astfel incat sa existe in continuare siguranta rufelor intinse la uscat ( pana acum fiecare uscatorie de pe etaj avea yala si fiecare apartament de pe etaj avea cheie; nu exista accesul unui proprietar de la un etaj la uscatoria altui etaj)?
Avand in vedere ca de la 1.10.2008 sunt in concediu fara plata, fortat, la solicitarea angajatorului, m-am hotarat sa-mi prezint demisia si sa-mi caut alt loc de munca. In acest context mai este necesar preavizul de 15 zile, sau raportul de munca poate inceta in momentul prezentarii demisiei? In cat timp este obligat angajatorul sa-mi elibereze cartea de munca?
Multumesc pentru raspuns.
Inteleg motivele intreruperii activitatii ( reamenajare/renovare). Numai ca angajatorul nu acorda acest minim 75% din salariu de baza, iar sindicat nu avem. Cat despre durata de maximum 15 zile pe an... in cazul meu sunt deja 35 de zile...
Lucrez la SCA IGIENA, ca frizer intr-o unitate. Dat fiind faptul ca unitatea respectiva a intrat intr-un proces de renovare/reamenajare, societatea ne-a pus sa facem cerere de concediu fara plata cu specificatia clara in cerere " pana la sfarsitul renovarii" dar, dandu-ne asigurari certe ca pana la sfarsitul lunii octombrie situatia se va rezolva prin redistribuirea la alte unitati. Acum la inceputul lunii noiembrie angajatorul spune ca nu poate rezolva situatia pana la sfarsitul anului. Ce este de facut in aceasta situatie?