avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Activitate fethyta

Activitate fethyta

Răspuns la discuția Succesiune in arhive
Si daca s-ar deschide dezbaterea succesiunii, s-ar putea face in judetul Neamt sau trebuie in judetul in care bunicul a avut ultimul domiciliu? In acest caz ar fi destul de dificil si costisitor pentru parintii mei si pentru bunica in varsta de 80 de ani...
Buna ziua,

Parintii mei vor sa vanda o bucata de padure care a apartinut bunicului meu dupa tata. Bunica mea inca traieste si isi da acceptul dar problema este ca nu apare nici o succesiune in acte. Acesta a murit in anul 1985 in judetul Neamt, avand ultimul domiciliu in Caransebes. Cand parintii mei au vrut sa inainteze o cerere la arhiva din Piatra Neamt, functionarul de la ghiseu le-a spus ca aceasta trebuie trimisa la arhiva din localitatea unde a avut ultimul domiciliu inainte de deces. Parintii mei au trimis-o la Cransebes iar raspunsul pe care l-au primit de acolo este ca 'succesiunea nu figureaza ca fiind dezbatuta prin procedura succesorala notariala'.
Intrebarea mea este daca exista posibilitatea ca aceasta succesiune sa fi fost totusi facuta in judetul Neamt, unde bunicul meu a detinut proprietati si unde a platit taxe, si unde bunica si tatal meu au fost chemati de notarul public de atunci la impartirea bunurilor dupa deces.
Intrebarea a doua este cum ar putea avea acces la arhiva din judetul Neamt pentru a dovedi acest lucru.

Va multumesc anticipat.

Oana Craciun
Buna ziua,

O cunostinta se confrunta cu o problema legata de executarea silita. Pe scurt, ea a pierdut un proces iar acum a primit o scrisoare precum ca va fi executata silit daca nu plateste cheltuielile de judecata in termen de 2 luni. Singurul bun asupra caruia este co-proprietara, este un apartament detinut impreuna cu fostul ei sot dar pentru care partajul nu a fost inca efectuat. Intrebarea mea este daca persoana care a castigat procesul ar putea-o executa silit folosindu-se de acest apartament desi partajul nu este facut.

Va multumesc anticipat,

Oana Craciun
Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti cu o definitie sau cu o explicatie cu privire la "persoana juridica autorizata". Am intalnit-o in mai multe texte legislative legate de protectia consumatorului. De exemplu, "prin comerciant se intelege orice persoana fizica sau juridica autorizata, care, in temeiul unui contract care intra sub incidenta prezentei legi, actioneaza in cadrul activitatii sale comerciale, industriale sau de productie, artizanale ori liberale, precum si orice persoana care actioneaza in acelasi scop in numele sau pe seama acesteia."

Va multumesc anticipat!

Buna ziua,

Am o nelamurire referitoare la o prevedere din 'Legea privind protectia dobanditorilor cu privire la unele aspecte ale contractelor purtand asupra dobandirii unui drept de utilizare pe durata limitata a unor bunuri imobiliare'. Art. 6 para.1 lit. a) precizeaza ca dobanditorul are dreptul sa denunte unilateral contractul fara a fi necesara invocarea vreunui motiv, in termen de 10 zile calendaristice de la data semnarii lui de ambele parti contractante sau de la data la care partile au semnat un antecontract, dupa caz. Termenul de 10 zile se calculeaza conform dreptului comun.
As dori sa stiu cum se calculeaza zilele (lucratoare/nelucratoare) conform dreptului comun.

Va multumesc,

Oana Craciun
Buna ziua

Numele meu este Raluca Craciun si as vrea sa cer un sfat cu privire la un conflict intre angajat si angajator. Mai precis, este vorba de tatal meu care este sofer profesionist si lucreaza la o firma de transport care a intrat, de ceva timp, in probleme financiare. Astfel, conducerea incearca sa concedieze din angajati fara posibilitatea ca ei sa poata primi drepturile de somaj. Ultima nascocire este un document pe care soferii sunt pusi sa-l semeze in mod abuziv si in care se stipuleaza obligativitatea de a respecta un consum de carburant (motorina) de 16%, indiferent de capacitatea cilindrica a motorului, de vechime si in special de greutatea marfii (peste 7,5 T), la o masina cu semiremorca si remorca. Daca nu este respectata aceasta conditie, soferii sunt pusi sa plateasca diferenta de consum sau sunt concediati. Fixarea limitei superioare de consum la 16% este aberant in contiile in care nici masina fara incarcatura pe ea nu poate scoate un consum atat de mic.

Va rog sa-mi spuneti cum ar putea tatal meu actiona pentru a inlatura acest abuz si in special care-i autoritati/institutii s-ar putea adresa.

Va multumesc!