Buna seara,multumesc pentru raspunsuri. As vrea sa lamuresc unele aspecte:intretinerea a fost platita lunar,cheltuieli pe cota indiviza,iar numarul de persoane prezente este 0. Asociatia a continuat sa trimita note de intretinere care contineau asa-zisele sume restante,desi a fost o hotarare pentru primul proces,pe care nu a contestat-o,doar a ignorat-o. Multumesc anticipat pentru eventualele indrumari.
Multumesc pentru raspunsuri. La primul proces asociatia a cerut privilegiul imobiliar,fratele a primit o instiintare de la OCPI,acolo figurez si eu, nu aveau cum sa nu stie ca suntem 2 mostenitori.
Buna seara! Suntem 2 frati,mostenitori ai unei garsoniere in care nu a mai locuit nimeni din 2011. In 2015 fratele meu a fost chemat in judecata pentru o datorie la intretinere de 4200 lei,calcul facut fara a tine cont de nr de persoane(0),consum de apa=0,gaze=0. Hotararea tribunalului a fost ca fratele meu sa plateasca 571 lei+penalitati+ jumatate din cheltuielile de judecata,ceea ce a si facut,respectand hotararea definitiva din ianuarie 2017. Administratorul a continuat sa trimita aceleasi cote de intretinere umflate,inclusiv din perioada pentru care se daduse o hotarare judecatoreasca,iar in sept.2022 fratele meu a primit o alta chemare in judecata,de data asta pentru perioada sept.2015-ianuarie 2022.mentionez ca eu nu am fost chemata in judecata niciodata,desi suntem 2 proprietari. Instanta a dispus o expertiza contabila,care este in curs de efectuare. Intrebarea mea este: eu,co-proprietar,pot invoca prescriptia,conform legii 287/2009,actualizata in 2022, art.2514,Cod civil,desi nu am fost numita in actiunea de chemare in judecata? Multumesc.
Multumesc pentru raspuns. Da,am participat,dar niciodata nu ni s-a aratat vreun act,tot ce am aflat a fost ca acea chirie e de 3 euro/mp(acum,ca inainte erau dolari); pe listele de plata nu a aparut niciodata nimic legat de magazin; nu,administratorul nu are atestat,este cel dinainte de 1989,care a ramas asa,in virtutea inertiei...si a faptului ca noi am ramas tot Asociatie de locatari;iar Legea 230 nu exista decat cand e vorba de obligatiile proprietarilor,drepturile nu sunt cunoscute de administrator.Primaria nu ne controleaza,ca nu suntem AP,iar constituirea acesteia...se tot discuta de vreun an...cand ne mai strangem cativa la cate o sedinta(in perioada 2012-2016 nu a fost nici una,iar anul trecut a fost una la care s-au ales presedinte,comitet si administrator noi,dar administratorul vechi a refuzat sa predea actele...inclusiv stampila Asociatiei,care era tot la el. Cam asa stau lucrurile la noi in bloc. Nimeni nu poate controla actele unei AL?
Multumesc pentru raspuns. Da,am cerut anul trecut,printr-o cerere cu numar de inregistrare,sa fiu informata,trimestrial,conform Legii 34/2015 cu privire la situatia financiara a blocului - venituri,cheltuieli,dar nu am primit nici un raspuns. Mai mult,azi am avut AG la care administratorul a cerut sa fie descarcat de gestiune (pentru anii 2012-2016,pentru ca in aprilie 2012 a fost ultima AG!) si, intrucat a fost ales un alt administrator,a spus ca el nu o sa predea nimic daca nu se semneaza descarcarea lui de gestiune. Sa va mai spun ca nici cenzor nu exista de multi ani? Si atunci ma intreb cum poate fi descarcat fara un control,e normal sa se intample asta? Eu ce as putea sa fac?
Buna ziua. As dori sa aflu ce presupune obtinerea avizului de functionare de la Primarie pentru o societate comerciala deschisa la parterul blocului de vreo 20 de ani. Adica lucrurile stau cam asa:prin anii '90 m-am trezit cu un baiat la usa care parea sa fie student si care ma ruga sa semnez un tabel prin care-mi dau acordul sa deschida un magazin de haine in holul blocului. Am semnat si,spre surpriza mea,iata ca a aparut un butic unde se comercializeaza tigari,bautura si alte alea,dar surpriza cea mare a fost cand l-am vazut pe administratorul blocului pe post de vanzator(ulterior am aflat ca baiatul respectiv era fiul lui cel mic).De atunci nu a mai venit nimeni sa ma intrebe daca sunt de acord cu functionarea acelui butic,asa ca as vrea sa stiu daca nu ar fi fost necesara innoirea acordului locatarilor pentru obtinerea autorizatiei de la Primarie. Nu ar trebui ca toti locatarii sa fie de acord cu asta? Mentionez ca spatiul este inchiriat de catre AL societatii comerciale pentru suma de 3euro/mp,dar niciodata nu mi s-a aratat vreun act din care sa reiasa ca banii astia exista.
Primaria ne recomanda sa ne constituim in asociatie de proprietari si cu asta se spala pe maini.Eu voiam sa aflu cine ne controleaza pe noi,fiindca se intampla o gramada de nereguli,din cate am inteles unele chiar penale(calcul costuri pentru caldura,cu repartitoare montate,citiri date administratorului si cotele lunare calculate de catre acelasi administrator).Totusi legea 230 nu se aplica si asociatiilor de locatari?Si daca da,nu trebuie respectate prevederile si de catre presedinte,comitet,administrator cu tot ceea ce decurge de aici,ca doar nu se aplica unilateral,adica eu ca proprietar o respect,tu ca presedinte,etc,nu ai nici o obligatie,nimeni nu te controleaza,nu platesti pentru nici
Buna seara.As dori sa aflu daca exista cineva abilitat sa controleze ce se intampla intr-o asociatie de locatari...fiindca se intampla tot felul de nereguli,zic eu. In luna martie am avut o AG (mentionez ca din 2012 nu a mai fost convocata ,deci ce sa mai vorbim de dari de seama,activitate comitet,etc),ocazie cu care presedintele de atunci si-a dat demisia.A fost ales un nou presedinte,un nou comitet,un nou administrator si un cenzor.Vechiul administrator,care DETINE SI IN PREZENT STAMPILA ASOCIATIEI,a parasit sedinta,sustinand ca nu este legal intrunita,desi eram prezenti 18 din 35,a refuzat sa predea stampila si actele asociatiei,asa ca pana la urma noul comitet nu a reusit nici in ziua de azi sa-si inceapa activitatea. Intrucat eu m-am lovit de acelasi administrator detinator de stampila cand am avut nevoie de acordul asociatiei pentru montarea unei centrale de apartament,as dori sa aflu parerile unor cunoscatori ai legislatiei,poate are cineva vreo solutie,pentru ca Primaria nu se implica,ne recomanda calduros sa ne constituim in asociatie de proprietari. Multumesc!
Multumesc pentru raspuns. Ba da,i-am explicat,dupa cum v-am spus,initial parea sa fie de acord,pe urma s-a razgandit si a convocat o Adunare generala(ceea ce s-ar putea sa fie bine,cu conditia sa vina oamenii).
Am luat deja acordul majoritatii proprietarilor(20 din 35,restul nu erau acasa),sper sa-mi foloseasca.Multumesc pentru raspuns.
Multumesc tuturor pentru raspunsurile date atat de repede! Chiar imi sunt de mare ajutor.Maine avem sedinta de bloc,am lat acordul a 20 de proprietari dintre cei 35 din bloc,datorii la intretinere nu am...asa ca astept cu nerabdare decizia presedintelui.
Buna dimineata. Ce pot face daca asociatia de LOCATARI(da,mai exista!),de fapt administratorul care face legea la noi in bloc,refuza sa-mi semneze adeverinta ceruta de firma care ar trebui sa monteze instalatia pe spatiul comun? Presedintele blocului a semnat initial,pe urma a fost convins de administrator ca functionarea centralei in apartamentul meu va avea ca rezultat scaderea presiunii la gaze,daca nu in tot blocul,cel putin la cei de deasupra mea.Ca sa intelegeti mai bine cum stau lucrurile,stampila asociatiei era tot la administrator,cel putin acum o luna,cand am inceput sa umblu dupa semnaturile celor doi.Am ajuns pe la primarie,unde am aflat ca asociatiile le locatari nu exista,juridic vorbind,deci primaria nu ii poate controla,cu atat mai putin amenda! Mi s-a sugerat sa merg in instanta,dar pe cine sa chem in judecata,daca asociatia de locatari nu exista? Pe administrator?Oricum,am inteles ca poate sa dureze cativa ani.Daca iau semnaturile vecinilor este in regula? Multumesc pentru timpul acordat.