Buna ziua. As dori sa aflu ce presupune obtinerea avizului de functionare de la Primarie pentru o societate comerciala deschisa la parterul blocului de vreo 20 de ani. Adica lucrurile stau cam asa:prin anii '90 m-am trezit cu un baiat la usa care parea sa fie student si care ma ruga sa semnez un tabel prin care-mi dau acordul sa deschida un magazin de haine in holul blocului. Am semnat si,spre surpriza mea,iata ca a aparut un butic unde se comercializeaza tigari,bautura si alte alea,dar surpriza cea mare a fost cand l-am vazut pe administratorul blocului pe post de vanzator(ulterior am aflat ca baiatul respectiv era fiul lui cel mic).De atunci nu a mai venit nimeni sa ma intrebe daca sunt de acord cu functionarea acelui butic,asa ca as vrea sa stiu daca nu ar fi fost necesara innoirea acordului locatarilor pentru obtinerea autorizatiei de la Primarie. Nu ar trebui ca toti locatarii sa fie de acord cu asta? Mentionez ca spatiul este inchiriat de catre AL societatii comerciale pentru suma de 3euro/mp,dar niciodata nu mi s-a aratat vreun act din care sa reiasa ca banii astia exista.
Ati participat vreodata in cei 20 de ani la o adunare generala a proprietarilor in care sa solicitati explicatii cu privire la fondurile acumulate in urma inchirierii spatiilor comune?
Chiria ptr spatiul respectiv trebuie sa fie reflectata in lista de plata unde societatea comerciala trebuie sa apara cu cheltuieli ptr consumul de energie electrica (cel putin) si apa.
De cat timp administratorul este administrator? Are atestat?
In calitate de proprietar aveti si drepturi pe langa obligatii.
Puteti solicita presedintelui prin cerere scrisa si inregistrata la asociatie copia contractului de inchiriere, dovezile platii chiriei pe ultimii trei ani (de ex.) si justificarea cheltuielilor facute din banii stransi din chirie.
Art. 10 - Legea 230/2007 Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
(2) La solicitarea scrisa a proprietarului, presedintele si administratorul asociatiei de proprietari au obligatia sa elibereze in scris o adeverinta prin care sa prezinte situatia cheltuielilor privind intretinerea, defalcate pe datoria de baza si penalitati, precum si modalitatea de calcul al penalitatilor.
Art. 12-HG1588 Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
(A)Drepturi:
a)sa participe, cu drept de vot, la adunarea generala a asociatiei de proprietari;
c)sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si sa aiba acces, la cerere, la orice document al acesteia;
Multumesc pentru raspuns. Da,am cerut anul trecut,printr-o cerere cu numar de inregistrare,sa fiu informata,trimestrial,conform Legii 34/2015 cu privire la situatia financiara a blocului - venituri,cheltuieli,dar nu am primit nici un raspuns. Mai mult,azi am avut AG la care administratorul a cerut sa fie descarcat de gestiune (pentru anii 2012-2016,pentru ca in aprilie 2012 a fost ultima AG!) si, intrucat a fost ales un alt administrator,a spus ca el nu o sa predea nimic daca nu se semneaza descarcarea lui de gestiune. Sa va mai spun ca nici cenzor nu exista de multi ani? Si atunci ma intreb cum poate fi descarcat fara un control,e normal sa se intample asta? Eu ce as putea sa fac?
Multumesc pentru raspuns. Da,am participat,dar niciodata nu ni s-a aratat vreun act,tot ce am aflat a fost ca acea chirie e de 3 euro/mp(acum,ca inainte erau dolari); pe listele de plata nu a aparut niciodata nimic legat de magazin; nu,administratorul nu are atestat,este cel dinainte de 1989,care a ramas asa,in virtutea inertiei...si a faptului ca noi am ramas tot Asociatie de locatari;iar Legea 230 nu exista decat cand e vorba de obligatiile proprietarilor,drepturile nu sunt cunoscute de administrator.Primaria nu ne controleaza,ca nu suntem AP,iar constituirea acesteia...se tot discuta de vreun an...cand ne mai strangem cativa la cate o sedinta(in perioada 2012-2016 nu a fost nici una,iar anul trecut a fost una la care s-au ales presedinte,comitet si administrator noi,dar administratorul vechi a refuzat sa predea actele...inclusiv stampila Asociatiei,care era tot la el. Cam asa stau lucrurile la noi in bloc. Nimeni nu poate controla actele unei AL?