avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Activitate Fantasmagoric

Activitate Fantasmagoric

Bună ziua,

Sunt muzician în timpul liber şi am avut o cântare cu mai mulţi instrumentişti, adunaţi fiind de un terţ. Cântarea a avut loc într-un local, ne-am făcut programul, dar terţul a încasat banii pe firma sa şi nu poate să ni-i dea până nu facturează către noi.

Eu nu fac asta zilnic şi nu cunosc bine legislaţia în domeniu, dar eu nu am PFA şi nici SRL. În acest caz, cum pot să-mi primesc banii, legal, astfel încât să poate şi terţul să factureze? Sunt conştient că trebuie plătite nişte taxe, dar nu ştiu sub ce formă aş putea.

Sunt nevoit să-mi fac PFA sau pot încheia un contract şi pe persoană fizică?

Mulţumesc şi sărbători cu bine!
Bună ziua,

În urmă cu ceva vreme am observat ca începe să se umezească tavanul de la baie. În tot acest timp, situaţia s-a agravat şi tencuiala mi-a căzut într-un loc, iar situaţia continuă chiar şi azi, cu picături care curg de undeva de lângă coloana comună.

Din ce am putut vedea pe uşa de vizitare, problema ar fi la coloana aceea comună care se foloseşte pentru WC şi de multe ori apare seara sau dimineaţa când lumea din bloc o foloseşte mai intens. Totodată, uneori aud cum cad bucăţi de ceva (probabil pietriş, tencuială) în spaţiul acela care găzduieşte coloana şi care e închis.

Iniţial, am mers la vecina de deasupra, eu stând la parter, însă la ea nu apare nimic, nici sus, nici jos. Eu nu cred că este de la ea, fiindcă este o femeie în vârstă, care trage rar apa (ştiu asta, deoarece unul dintre dormitoarele unde îmi fac treaba zilnic şi unde şi dorm este lângă baie şi se aude clar cum apa şi ce mai vine pe coloană vin de mai sus).

Eu am asigurare facultativă care acoperă şi astfel de daune. Am înştiinţat asiguratorul, care a venit, a constatat, s-a deschis dosar de daună, aştept acum să-mi spună la ce sumă mă încadrez.

În acelaşi timp, va trebui să anunţ şi administratorul şi asociaţia (am vorbit deja cu ei de mai demult, dar nu a rămas nimic stabilit concret - greşeala mea, fiindcă am şi fost foarte ocupat cu munca, din păcate).

Întrebările mele sunt:

1. Cum ar fi cel mai bine să procedez? Nu ştiu unde ar putea fi fisura din conductă. Eu aş dori să sparg sus lângă tavan cu un instalator, să ne uităm la coloană, să facem poze şi să prezentăm către asociaţie. Ştiu că dacă e acea coloană se repară din fondurile asociaţiei.

2. Dacă fisura nu e în dreptul meu, cum pot rezolva să aflăm de unde vine? Ar trebui ca administratorul să meargă din apartament în apartament şi să verifice?

3. În cazul în care asociaţia refuză să se implice, care sunt opţiunile? Eu pot să-mi refac locul pe banii asigurării, însă problema de fond nu dispare, fiindcă coloana aceea este sigur fisurată undeva.

Vă mulţumesc.
Deci practic ceea ce sugerează ea nu este posibil, nu? Ea momentan locuieşte în acest apartament. Problema ei cred că derivă din faptul că eu am un credit la bancă - ea consideră că într-o eventuală situaţie în care nu aş mai putea plăti, banca ar veni să-mi ia acea parte din casă, deci ea ar fi dată afară...
Bună ziua,

Bunica mea dorește sa îmi transfere mie o parte dintr-un apartament în baza unui contract de intretinere. Ideea este ca ea ar dori ca dreptul de proprietate sa treacă asupra mea abia după decesul ei - deci în timpul cât mai trăiește tot ea sa fie proprietar pe acea parte, iar la finalul vieții, dreptul sa fie trecut automat asupra mea în baza acestui contract.

Întrebarea este: se poate asa ceva? Din ce am înțeles, exista doar contract de intretinere cu acel uzufruct viagera, însă ea vorbește aici de păstrarea întregului drept de proprietate pana la deces.

Mulțumesc.

Bună ziua,

Tatal meu a decedat, iar eu si fratii mei am facut succesiunea dupa el la aproape doi ani distanta. Intre timp, pana la dezbaterea succesiunii, am descoperit ca ar fi avut si un teren in afara localitatii noastre, teren despre care noi nu stiam absolut nimic. Mentionez ca nu am fost o familie foarte unita, iar tata a fost plecat in strainatate multi ani, lucru care nu ne-a apropiat foarte mult, părinţii find divorţaţi...

Terenul in sine ar fi grevat de doua ipoteci. Noi cum nu stiam nimic, am decis sa facem succesiunea dupa bunurile despre care stiam ceva (o cota de apartament si niste bani) si sa facem ulterior un supliment, timp in care doream sa cautam mai multe detalii, sa aflam si noi despre ce e vorba. Menţionez că niciunul nu trage niciun folos de pe urma acestui teren, momentan nici nu ştim unde este localizat exact, fiindcă actele găsite sunt incomplete, iar localitatea se afla la o distanta mare de locul unde locuim noi, toti avand locuri de munca, familie etc...

Ipotecile acestea, aparent, sunt la niste institutii financiare care astazi nu mai exista, deoarece au fost incheiate acum mai mult de 15 ani...In toti anii acestia, de la plecarea lui in strainatate si pana la deces, si chiar si dupa, nu am primit nicio scrisoare, nicio instiintare, nimic, de la nicio institutie sau cineva. Stiu asta, fiindca unul dintre noi copiii am locuit in apartamentul unde el avea cota si unde avea si domiciliul din tara.

Intrebarea mea este: avand in vedere toate acestea, noi am putea fi trasi la raspundere in baza articolului 1119 din Codul Civil pentru rea credinţă şi ascunderea unui bun?