avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Activitate dandelion

Activitate dandelion

Unul din părinții mei a decedat în urma cu mulți ani. La momentul actual pot avea drept de moștenire asupra imobilului la care era coproprietar. In plus, pot avea drept de mostenire și asupra bunurilor (terenuri) deținute de bunicul meu, tatăl acestui parinte, întrucât nu mai există soție supraviețuitoare și toți copiii sai au renunțat la moștenire. Am aflat de aceasta posibila moștenire anul trecut.

Nu sunt interesata de moștenirea din partea bunicului și doresc sa renunț sau sa nu fiu inclusa in dezbaterea succesiunii dacă aceasta va fi deschisa de vreun alt succesor.

Îmi puteți confirma dacă aceasta renuntare afectează și dreptul la moștenire asupra bunurilor părintelui meu?
Exista alta posibilitate de a "scapa" de aceasta mostenire fără a-mi fi afectate drepturile asupra mostenirii bunurilor ce vin pe cale directa de la părintele meu?



Va mulțumesc pentru răspuns. Îmi este de ajutor.

gi-jane2 a scris:

Impozitul se datorează la data la care veți dezbate succesiunea, nu exista penalitati/ dobânzi.
Puteti dezbate succesiunea când doriți.

Va mulțumesc pentru răspuns.

Pot înțelege de ce această decizie de a nu deschide succesiunea poate părea ca o lipsă de interes. Din punctul meu de vedere, nu este vorba de lipsa de interes, ci nu mi se pare moral sa se inițieze o astfel de procedura atâta timp cât soțul supraviețuitor continuă să locuiască în acel apartament, el avand grijă de copii si de toate taxele locuintei (inclusiv impozitul pe locuinta). Consider ca această procedură ar trebui făcută abia după decesul ambilor părinți.
În cazul ilustrat, decesul are loc la o vârstă tânără când unul din copii este încă minor.

Voi reveni mai târziu cu secțiunea de lege în care am citit despre termenul de prescripție de 30 ani.

Între timp, îmi puteți spune dacă se percep penalități/dobanzi pe impozitul de 1% având în vedere ca au trecut peste 20 ani de la data decesului?
Se da un apartament pe al cărui contract de vânzare-cumparate sunt soțul și soția. Unul din soți moare și nu se deschide procedura succesorală. În apartament continua sa locuiasca celalalt soț și copiii. Soțul decedat nu deține nimic altceva și nu au rămas datorii în urma sa.

Înțeleg ca exista un termen de prescriptie de 30 ani pentru succesiune, adică moștenitorii sau alte entitati interesate au la dispoziție 30 ani de la data decesului pentru a deschide procedura succesorala.

As dori sa inteleg ce se întâmplă cu acest apartament dacă trec 30 ani fără sa se deschidă procedura succesorală și astfel se ajunge la acel termen de prescripție.

1. Devine în mod automat partea de apartament a sotului decedat proprietatea sotului rămas în viata? (Având în vedere ca ambii soți sunt trecuți pe actul casei)

2. Devine statul proprietarul partii de apartament nedezbatute?

3. Există penalități, dobânzi, etc. Pentru neefectuarea procedurii succesorale în tot acest timp?


Răspuns la discuția Versiune cod civil la succesiune
Mulțumesc.

raluk0207 a scris:

Dacă va referiți la evaluarea bunurilor, aceasta se face în funcție de valorile din expertiza notariala pentru anul 2025.


Răspuns la discuția Versiune cod civil la succesiune
Va mulțumesc pentru răspuns.
Îmi puteți spune cum este și în cazul în care procedura succesorala se deschide la notar?

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Dacă procedura se desfășoară în instanta atunci se aplica dispozițiile Codului Civil anterior.

După ce versiune de cod civil se va evalua o procedura succesorala deschisa în 2025 dacă decesul a avut loc în anul 2003?
Mulțumesc pentru lămurire. Îmi este de mare ajutor.
Mulțumesc pentru informațiile suplimentare. "Deschiderea moștenirii" este același lucru cu "deschiderea procedurii succesorale"? (nu-mi este clar dacă la punctul 1 termenul de prescripție începe să curgă de la momentul decesului sau de la deschiderea procedurii succesorale).
Va multumesc pentru raspunsul rapid.

Termenul de prescripție se referă la valabilitatea rezervei succesorală sau la durata de timp în care poate fi atacat un act de donație după deces? (menționez că au trecut 7 ani de la deces și succesiunea nu a fost deschisă încă)