avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Consecinte - termen de prescripție 30 ani - succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Consecinte - termen de prescripție 30 ani - succesiune

Se da un apartament pe al cărui contract de vânzare-cumparate sunt soțul și soția. Unul din soți moare și nu se deschide procedura succesorală. În apartament continua sa locuiasca celalalt soț și copiii. Soțul decedat nu deține nimic altceva și nu au rămas datorii în urma sa.

Înțeleg ca exista un termen de prescriptie de 30 ani pentru succesiune, adică moștenitorii sau alte entitati interesate au la dispoziție 30 ani de la data decesului pentru a deschide procedura succesorala.

As dori sa inteleg ce se întâmplă cu acest apartament dacă trec 30 ani fără sa se deschidă procedura succesorală și astfel se ajunge la acel termen de prescripție.

1. Devine în mod automat partea de apartament a sotului decedat proprietatea sotului rămas în viata? (Având în vedere ca ambii soți sunt trecuți pe actul casei)

2. Devine statul proprietarul partii de apartament nedezbatute?

3. Există penalități, dobânzi, etc. Pentru neefectuarea procedurii succesorale în tot acest timp?

Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 08:45, 26 Martie 2025
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Soțul supraviețuitor și copiii defunctului pot să meargă la notar și să dezbată moștenirea după soț/tată.
Vor avea de plătit un impozit de 1% din masa succesorală, adică din valoarea a jumătate de ap (partea defunctului). Presupun că, in tot acest timp, a fost plătit impozitul local. Chiar dacă, în parte, pe numele decedatului.

Nu știu la ce fel de "alte entități interesate" vă gândeați.
Și nici ce ati ințeles din ce ați citit despre prescriptia... achizitivă. (Altă Mărie, față de prescriptia extinctivă)
Moștenirea aceasta nu este vacantă. Aici există moștenitori, chiar dacă putin cam dezinteresați de obtinerea dovezii calități lor de moștenitori/proprietari. Ar face bine să se preocupe de dezbaterea succesiunii.
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2025
romascanu, moderator
Va mulțumesc pentru răspuns.

Pot înțelege de ce această decizie de a nu deschide succesiunea poate părea ca o lipsă de interes. Din punctul meu de vedere, nu este vorba de lipsa de interes, ci nu mi se pare moral sa se inițieze o astfel de procedura atâta timp cât soțul supraviețuitor continuă să locuiască în acel apartament, el avand grijă de copii si de toate taxele locuintei (inclusiv impozitul pe locuinta). Consider ca această procedură ar trebui făcută abia după decesul ambilor părinți.
În cazul ilustrat, decesul are loc la o vârstă tânără când unul din copii este încă minor.

Voi reveni mai târziu cu secțiunea de lege în care am citit despre termenul de prescripție de 30 ani.

Între timp, îmi puteți spune dacă se percep penalități/dobanzi pe impozitul de 1% având în vedere ca au trecut peste 20 ani de la data decesului?
Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2025
Manuela Rășină, administrator
acest răspuns util
Impozitul se datorează la data la care veți dezbate succesiunea, nu exista penalitati/ dobânzi.
Puteti dezbate succesiunea când doriți.
Va mulțumesc pentru răspuns. Îmi este de ajutor.

gi-jane2 a scris:

Impozitul se datorează la data la care veți dezbate succesiunea, nu exista penalitati/ dobânzi.
Puteti dezbate succesiunea când doriți.

acest răspuns util
Confundați cred succesiunea cu partajul. Nu e nimic imoral ca soția supraviețuitoare și copiii să facă succesiunea. Ei pot rămâne bine mersi în indiviziune. Așteptând și moartea soției doar ați crescut inutil impozitul.

S-ar putea chiar afirma că nedeschizând succesiunea, mama acționează împotriva copilului minor, față de care are o obligație legală de a depune toate diligențele ca interesele acestuia să fie satisfăcute. Chiar mai mult dacă mama vrea să invoce posesia de 30 de ani ca prescripție achizitivă a cotelor din dreptul de proprietate ce ar fi revenit copiiilor săi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara. am cateva chestiuni in materie de succesiune la care ... cristina_huszarr cristina_huszarr Buna seara. Am cateva chestiuni in materie de succesiune la care as dori lamuriri: 1. Care este termenul pt. deschiderea procedurii succesorale la notar ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters84764 ContSters84764 Daca unul din parinti moare ,la cat timp se poate deschide succesiunea,unde trebuie deschisa si care sunt formalitatile acestuia?Ce drepturi au copiii ,ce ... (vezi toată discuția)
Ce se intimpla cu un apartament daca unul decedeaza ispas ilie ispas ilie unul din parinti decedeaza copiii ce drepturi au si cind anume (vezi toată discuția)