Curios e faptul ca au votat marirea sumei pentru acest an abia pe 13 februarie. Din pacate,mama mea a decedat pe 4 ianuarie in 2025. Deci, nu putem obtine aceasta suma marita pentru ca a murit cu cateva saptamani mai devreme, desi vorbim de acelasi an. Spunem Romania si am spus tot. Ca de obicei, totul e in defavoarea cetateanului.
Cat costa onorariul unui avocat daca deschid un proces de succesiune? Am o matusa care vrea sa puna mama pe toata mostenirea lasata de alta matusa. Initial,mama mea era cea care avea si ea dreptu la mostenire,dar intre timp,mama mea a decedat.As deschide proces pentru mine si fratele meu,dar ma tem de costurile foarte mari.
Buna ziua! O sora de-a mamei a murit in urma cu 4 ani si de atunci, bunurile reprezentand doua apartamente,din care unul era destinat verisoarei mele, iar celalalt apartinand acestei surori a mamei care murit, inca nu au fost impartite pentru ca matusa care e mama verisoarei mele vrea sa le obtina pe amandoua,bazandu-se pe faptul ca a avut o relatie mai apropiata cu matusa defuncta. Apartamentul matusii defuncte a fost ipotecat pentru creditul celuilalt apartament destinat verisoarei,dar ambele apartamente sunt pe numele matusii defuncte. Mama a acceptat partea ei de mostenire printr-o declaratie la notar, dar de atunci nu am mai auzit nimic de la matusa(mama verisoarei). A asteptat sa deschida mama proces ca sa platim noi cheltuieile de judecata. Intre timp,verisoara a preluat creditul pentru apartamentul care i-a fost destinat prin credit si pentru care a fost ipotecat celalalt apartament al matusii defuncte. Problema care a aparut e ca mama intre timp a decedat si practic,matusa a ramas singura mostenitoare. Din cate am inteles, fiind fiica mamei preiau tot ce a mostenit ea. Intrebarea este ce ar trebui sa fac in aceasta situatie?Sa renunt sau sa continui sa accept mostenirea de la mama, care la randul ei o mostenea pe matusa defuncta.
Eu am gasit Art. 29,paragraful 2, care spune asa:"(2) Deshumarea se poate face înainte de 7 ani de la data înhumării, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, după împlinirea termenului de un an de la data înhumării şi numai în perioada 1 noiembrie-31 martie, pe baza avizului sanitar eliberat de către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform anexei nr. 6, în scopul reînhumării persoanei decedate în alt loc de înhumare."
Buna ziua! Intrebarea mea este urmatoarea. Daca am inmormantat-o pe mama in ianaurie,anul acesta, pot dupa un an sau doi sa o dezgrop si sa o mut in alta parte? M=am gandit sa o incinerez pentru ca nu reusesc decat destul de rar sa ajung la cimitirul unde este inmormantata,fiind foarte departe de locul unde stau eu.
Ajutor de inmormantare marit doar pe hartie?
Am inteles din unele articole gasite prin diverse ziare faptul ca de la 1 ianuarie 2025,ajutorul de inmormantare a fost marit de la 7567 lei la 8354 lei,insa Casa de Pensii sustine ca nu exista nicio reglementare in acest sens. Care e, de fapt, explicatia? Exista vreo marire a acestui ajutor sau e doar un zvon aparut in ziare?
Pot aduce un singur martor,in caz ca nu mai gasesc pe altcineva sau trebuie neaparat doi?
Buna ziua! Mama mea a decedat recent si trebuie sa aplic pentru succesiunea primita de la ea. Am nevoie de doi martori,dar nu stiu pe cine as putea sa rog sa vina sa depuna marturie si ce ar presupune acest lucru. Ar putea participa sotia fratelui mamei sau trebuie doar persoane straine care au cunsocut-o? Imi este greu sa mai gasesc colegi de-ai ei de serviciu pentru ca sunt foarte batrani sau au decedat si ei.
Da,dar i s-a pus un diagnostic rezervat din cauza bolii grave pe care o are si din pacate,acum nu e foarte rationala,fiindca se recupereaza de pe urma unui atac cerebral.Eu si cu fratele meu am vrea sa terminam cumva si sa o eliberam de problema aceasta a mostenirii din cauza careia s-a si suparat mult timp.