Imi puteti spune, va rog, in cat timp de la data semnarii contractului de sponsorizare, poate cere Sponsorul ONG dovada utilizarii banilor de catre un beneficiar persoana fizica?
S-au semnat contract de Sponsorizare in anii 2020 - 2024
Bani au fost trimis catre ONG de catre firme sau prin 3,5% pentru persoana fizica, caz social.
Excepție de la plata CASS minim de 1.980 lei pe dosar de pensie cu grad de invaliditate III?
Buna ziua,
Rog claritate: Excepție de la plata CASS minim de 1.980 lei pe dosar de pensie cu grad de invaliditate III?
Eu sunt o persoana cu grad de invaliditate III si pensie de invaliditate din 2020.
E posibil să beneficiez și eu de excepția la reglua cf plata CASS de minim 1.980 lei?
Deja contribui prin dosarul de pensie și am asigurare la sănătate acolo.
Intreb pentru ca legea fiscala se refera la persoanele cu handicap, ca beneficiari ai acestei exceptii la plata CASS de minim 1.980 lei.
Oare si invaliditatea are acelasi regim ca handicapul, din perspectiva legii fiscale?
Altfel, handicapul si invaliditatea sunt reglementate diferit, dar nu se exclud una pe cealalta, deci nu stiu cum sa interpretez.
Pe de alta parte, avem aceasta reglementare/ nota pentru excetii:
"Important. In cazul in care titularul PFA /Profesie liberala a obținut un venit net mai mic decât plafonul de 6 salarii, dar a fost asigurat la sănătate in cursul anului 2024, in calitate de salariat sau ca urmare a obținerii de alte venituri pentru care s-a plătit CASS, nu datoreaza CASS la plafonul minim, de 6 salarii."
CNPP retine deja din pensia mea CASS (din ce pot deduce, beneficiez de asigurare de sanatate publica), astfel ca ma incadrez la "sau ca urmare a obținerii de alte venituri pentru care s-a plătit CASS"
Va multumesc frumps pentru raspunsul dvs atat de limpede si detaliat, imi este foarte binevenit..
V-as putea ruga sa imi spuneti si cum stau lucrurile in privinta a ce poate face persoana fizica careia ii sunt destinati banii oferiti de catre firma? Ce careia ONG-ul nu ii trimite toti banii?
In acest caz eu sunt persoana fizica in cauza. Sunt pensionar cu pensie de invaliditate din 2020, aceasta firma m-a sptijinit si in trecut. Nu stim cum sa procedam in acest caz,
Ce poate face o firma in cazul in care a semnat un contract de sponsorizare cu un ONG, si acesta nu isi respecta obligatiile din contract vsv de livrarea si destinatia sumelor?
Am consultat Legea sponsorizari actualizata pe 2025, nu gasesc din pacate nicio lamurile acolo in acest sens.
Mă aflu în situația în care un ONG refuză să îmi transmită integral banii ce i-au fost transferați prin contract de sponsorizare (20%) cu scop de a fi transferați pentru cazul meu social.
Sper că nu am formulat prea complicat.
Eu sunt o persoană cu caz de dizabilitate pe boală cronică, aceast ONG obține sponsorizări pentru sprijin de cazuri ca al meu. Banii transferați de către SRL prin contract de sponsorizare au fost destinați în întregime cazului meu.
ONG-ul anunță la 10 zile după expirarea termenului din contrcat ca ”reguala la sponsorizări este ca asociația să păstreze 10% pentru costuri administrative.”
Imi puteti spune, va rog, este aceasta o practică?
Nici SRL-ul nici eu nu am fost informati decat dupa trei saptamani de intrebari ref primirea banilor.