avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1822 soluții astăzi
Forum Activitate mir1959

Activitate mir1959

Răspuns la discuția adeverinta medicala pentru somaj
Va multumesc adelaida_07,pentru promptitudine mai ales.
Somn usor!
Printre actele necesare intocmirii dosarului pentru obtinerea indemnizatiei de somaj,se numara si adeverinta de la medicul de familie.Adeverinta medicala care mi-a fost eliberata nu contine inscrisul - apt de munca ci doar "este suferind de ...(ma rog,hipertensiune arteriala;insuficienta circulatorie vertebro - baz.) si faptul ca s-a eliberat pentru a-mi servi la Somaj.
Este posibil sa intampin dificultati la prezentarea dosarului,sau nu este obligatorie aceasta specificare?

Va rog sa-mi raspundeti cat mai urgent,pentru a evita aceasta situatie neplacuta si sa am timp fizic sa obtin o adeverinta corecta.
Conform art.44 lit.a) - plata indemnizatiei de somaj,inceteaza "la data incadrarii in munca,conf,legii,pentru o perioada mai mare de 12 luni";sa inteleg ca pot presta o munca pe baza unui contract individual pe o perioada determinata de max.12 luni si sa primesc simultan si indemnizatie de somaj?

Deoarece am posibilitatea de a reincepe activitatea,ce-i drept la o alta societate,va rog sa-mi spuneti daca,in acest caz,mai pot beneficia de platiile compensatorii stipulate in vechiul contract colectiv.Precizez ca sunt somer prin concediere colectiva,cu indemnizatie de somaj,in plata.
elis a scris:

Platile compensatorii acordate in cazul concedierilor colective nu sunt impozitate ... :)


Revin,din pacate...Sunt interesata daca pot sa fiu trecuta ca persoana in intretinere,in vederea stabilirii deducerii personale lunare a sotului,contribuabil la functia de baza,in conditiile in care incepand cu 1 martie sunt beneficiara platii compensatorii,respectiv a indemnizatiei de somaj? Suma stipulata in codul fiscal,(parca plafonata la 250 ron)se refera la orice natura de venit?
Răspuns la discuția somer cu handicap
mir1959 a scris:

Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare pe care am adresat-o de ceva timp si pentru care n-am primit raspuns,probabil ambiguitatea ei nu merita asta.
Deci : un somer cu grad de handicap,concediat prin procedura concedierii colective,beneficiar de plati compensatorii(care suspenda indemnizatia de somaj)incepand cu 1 martie,isi pastreaza dreptul de asigurat medical conf.legii,inca trei luni de la data concedierii? (asa mi s-a spus).Pana la finalizarea incasarii platilor compensatorii,respectiv inca trei luni,conf.ccm,mai are acest statut,prin efectul unei legii anume, aferenta persoanelor cu handicap? In caz contrar,care este procedura legala de a reveni asigurat( si in sistemul de pensii)avand in vedre,mai ales,costul mare al medicatiei prescrise lunar?
Nu reuseste nici un specialist sa ma edifice? N-am fost suficient de clara?
Vecina intreaba:am lucrat cu contract de munca ,probabil suficienta perioada ca sa mi se deschida dreptul de a intra in concediu prenatal,lauzie si cel de ingrijire copil pana la 2 ani(toate cu indemnizatii platite si incasate).Precizez ca salariu pe care l-am primit in perioada prestata,dat fiind faptul ca locul de munca era in alta localitate fata de sediul central al firmei,mi s-a inmanat lunar in plic,fara sa mi se pretinda o semnatura pe un stat de plata.Pe atunci,suficient de tanara(18 ani)si neinitiata n-am constientizat nici un fel de ilegalitate in modul de plata,mai ales ca suma mi se parea rezonabila.Pe parcurs am devenit mai interesata de drepturile care mi s-ar cuveni,cu atat mai mult cu cat in ultimile 2 luni,inainte de a intra in concediu de maternitate(prenetal)n-am mai primit nici un salar,reusind sa ma amageasca,promitandu-mi ca ma va plati "cat de curand".Deoarece,repet n-am stiut cum sa-mi recapat dreptul,am constatat totusi ca s-a produs o eludare a legii,cu "acte in regula",pentru ca in mod sigur daca n-as fi figurat ca platitoare de contributii(si firma,deasemena)n-as fi beneficiat de plata indemnizatiei de maternitate si nici de aceea de care inca mai dispun in prezent-de CIC.Va rog,sa-mi spuneti cum sa procedez in cazul de fata,mai ales ca incepand cu 1 martie va trebui sa ma prezint la servici,in conditiile in care firma si-a redus din personal si probabil ma va determina sa-mi solicit incetarea contractului.N-o voi face decat in conditiile unei concedieri din vina angajatorului ca sa pot intra in somaj,dar cum sa-mi recuperez cele 2 salarii neplatite de 2 ani? Unde sa ma adresez sa-mi consult inscrisurile de pe carnetul de munca?
Răspuns la discuția desfiintare post!?
mir1959 a scris:

innessomuch a scris:

articolul 65 alin 1 permite desfiintarea unui post!!insa atentie aceste post se desfiinteaza numai in baza unui referat de restrangerea activitatii, reorganizarea fimrei...in momentul in care postul se desfiinteaza beneficiati de perioada de preaviz, de salrii compensatorii!!
Firma este obligata prin legea ca in urmatoarele luni sa va informeze despre disponibilitatea postului desfiintat!!!!
dar daca s-a facut un alt post ...alt cod din CORcu alta denumire, alte atributii....firma este acoperita...
Imi cer permisiunea sa reiau cu completari:sectorului despre care fac vorbire i se atribuie,conform organigramei de referinta in procesul reorganizarii un numar de n posturi.Pe cale de consecinta,se constata ca posturile desfiintate sunt in numar de doua.Mentionez ca unul dintre ele este ocupat de o persoana careia i s-a deschis dreptul la pensie(desi in procesul concedierilor colective,acestia nu au fost luati in calculul numarului notificat).Astfel apare problema pe care v-o supun spre atentie:
1. Pe postul pensionabilului,urmeaza sa se promoveze o persoana careia i s-a desfiintat postul;
2.Data fiind restrangerea activitatii,se disponibilizeaza o alta persoana,probabil de pe un post vizat de desfiintare,persoana aleasa aleatoriu,fara criterii de evaluare,probabil din "alte" considerente;
3.Singurul post care ar reclama restructurare si care pare evident lipsit de obiectul muncii(urmand sa se faca demersuri obligatorii pentru asta)este desfiintat,persoana care-l ocupa primindu-si preavizul conf.contr.colectiv;
4.intervine un aspect,repet,cel putin imoral - din alt serviciu,caruia pe statul de functiuni i se cuvine un singur post,dar care are in componenta doua persoane(cu aceiasi obiect al muncii si aceiasi functie),i se "face loc" uneia dintre ele,infiintand astfel o noua activitate in cadrul sectorului la care am facut referire;
X-( cand toate astea se petrec in conditiile unor concedieri masive.de aprox. 35%,cu pensionabilii anului in curs chiar 50% - subiectivism si... relatii !
Sunt beneficiara platilor compensatorii,conform ccm la nivel de societate,in urma concedierilor colective.Cunosc ca art.56 din cod fiscal plafoneaza la 250 ron posibilitatea unei persoane de a fi "trecuta"in randul celor care diminueaza impozitul pe venit a unui salariat. Se aplica aceasta si asupra persoanelor care incaseaza plati compensatorii,acestea depasind suma reglementata de codul fiscal? Platile compensatorii nu sunt privite ca un ajutor pe termen mai scurt sau mai lung? Dar somerii,pot contribui la "completarea"deducerii personale?
2007_rozi a scris:
Recomandarea o face o persoana in nume propri si nu in numele institutiei pe care o reprezinta si unde profeseaza. Deci nu este nevoie de antetul facultatii.

Ce parere aveti despre solicitatea unei caracterizari de la locul de munca anterior? Credeti ca ar folosi la "ceva"? Recomandarea constituie in practica ceva similar? Ce domenii de activitate ar putea sa solicite astfel de acte?
Oare n-as parea ,cel putin ridicola,daca as inainta o cerere spre conducerea societatii in vederea eliberarii acestora? Va intreb asta deoarece,in saiturile ce promoveaza aplicarea,respectiv postarea CV-ului,n-am gasit oportuna prezentarea niciuneia dintre ele.

Precizez ca am lucrat in serv.Resurse Umane,din pacate fara a avea studii care sa-mi certifice competentele,fapt care,probabil,a determinat (odata cu aparitia dificultatilor generate de criza )ivirea riscului de concediere.Ca atare,acesta este motivul pentru care sunt interesata de necesitatea solicitarii sus mentionate.
Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare pe care am adresat-o de ceva timp si pentru care n-am primit raspuns,probabil ambiguitatea ei nu merita asta.
Deci : un somer cu grad de handicap,concediat prin procedura concedierii colective,beneficiar de plati compensatorii(care suspenda indemnizatia de somaj)incepand cu 1 martie,isi pastreaza dreptul de asigurat medical conf.legii,inca trei luni de la data concedierii? (asa mi s-a spus).Pana la finalizarea incasarii platilor compensatorii,respectiv inca trei luni,conf.ccm,mai are acest statut,prin efectul unei legii anume, aferenta persoanelor cu handicap? In caz contrar,care este procedura legala de a reveni asigurat( si in sistemul de pensii)avand in vedre,mai ales,costul mare al medicatiei prescrise lunar?