Buna ziua, eu si mama suntem mostenitorii (dupa decesul tatalui meu)a doua autovehicule, iar mama mi-a facut imputernicire sa vand oricui cred de cuviinta si la pretul solicitat de mine a acestora. In aceasta imputernicire mai sunt si alte proprietati(terenuri, casa) pe care intradevar vrem sa le vindem, doar ca masinile vreau sa le trec pe numele meu si deci sa vand partea mamei catre mine. Cu aceasta procura se poate face asta? Ca doar asa nu o mai implic pe mama la inmatriculare si bineinteles la plata impozitului...mai ales ca ea e din alta localitate.
Deci nu imi vine sa cred....iar o iau de la capat! Pai si daca baiatul cand o intra la liceu iar vrea sa se mute la tatal lui, adica in alta localitate, iar ajungem in instanta???? E ceva de groaza....sper totusi ca macar sa ii vina mintea la cap copilului si sa nu ne mai jongleze cum vrea el, facand naveta intre mine si taica-su in functie de cum crede el ca i-ar fi mai usor. E ciudat, pentru ca la divort copilul mi-a fost dat mie in crestere si educare, dupa 2 ani a vrut la tatal lui ca i se parea ca prea stau cu gura pe el sa invete, acum nici la tatal lui nu ii mai convine ca si acolo sunt restrictii, (in fond si eu si tatal copilului vrem sa facem ceva cu el in viata, sa il educam, sa il facem sa ajunga un OM) si na ca acum cand revine la mine iar trebuie sa umblam prin instante. Si probabil ca actiunea trebuie sa o depun la judecatoria localitatii unde domiciliaza fostul sot si actualmente copilul, asta pana termina scoala la sf lunii iunie. Lamuriti-ma macar sa stiu cand trebuie sa depun cererea, adica efectiv dupa ce se muta copilul la mine, si unde anume, la care judecatorie? Inca o data va multumesc!
Ma gandeam la varianta in care eu renunt sa mai imi dea pensie de intretinere minor, pentru ca veniturile mele sunt indestulatoare pentru mine si copil, atunci mai trebuie mers in instanta? Iar cu declaratia de la notar prin care si eu si tatal renuntam la pensie pot merge la serviciul meu ca sa nu i se mai vireze tatalui banii de pensie? O vor lua in calcul cei de la serviciul meu? Sau numai o hotarare judecatoreasca def si irev poate anula virarea pensiei? Pentru ca tatal cu siguranta isi va ajuta baiatul, iar daca nu o va face nu-i bai, rusinea o sa fie la tata nu la mine.
Multumesc frumos pentru raspuns...deci alt proces pntru plata pensiei...ne ingrozeste ideea pe amandoi, ca nu mai vroiam iar sa ajungem prin judecatorie, cu atat mai mult ca acum dupa ani buni de la divort reusim sa comunicam f bine in privinta copilului si ne inteleseseram si cu privire la pensie.
Copilul a mai stat o perioada de 2 ani cu mine asa ca atat tatal cat si copilul stiu ca ii va fi bine copilului la mine in domiciliu. Deci nu se poate pune problema ca nu i-ar fi mai bine copilului, ideea era dc trebuie sa mergem noi parintii la notar, daca trebuie sa luam si copilul cu noi si daca acel document notarial are putere pentru autoritati...adica pot face ulterior copilului buletinul pe adresa mea(localitatea mea me de domiciliu), daca eu pot duce acest document la serviciu pentru intreruperea platii pensiei iar tatal sa il duca la locul lui de munca pentru a i se opri lunar pensia catre copil. Ori cumva trebuie cu aceasta declaratie notariala sa mergem in instanta? Asta e nelamurirea mea!
Minorul in varsta de 12 ani are domiciliul la tata, dar din vara am stabilit impreuna cu tatal ca minorul sa vina sa locuiasca cu mine. Intrebarea mea e : trebuie sa mergem in instanta ca sa stabileasca noul domiciliu al copilului? Daca mergem la notar si dam o declaratie notariala prin care ne exprimam acordul in privinta modificarii domiciliului minorului si a cuantumului pensiei de intretinere, de data asta din partea tatalui pentru minor, este suficient? Va rog sa ma lamuriti si pe mine care sunt pasii legali de urmat.
Va multumesc anticipat.
Am solicitat program de vizita explicit cu ore si zile in intampinarea formulata de mine la actiunea ei de divort. In fata instantei in schimb judecatoarea nu a intrebat nimic despre modul in care imi pot vizita copilul, eu nu am mai facut-o, nefiind in stare poate din cauza emotiilor, prima data intr-o judecatorie..in sfarsit, probabil ca judecatoarea vazand ca ne intelegem cu privire la divort si la pastrarea numelui fostei sotii o fi crezut ca ne vom intelege si in privinta copilului, referitor la modul in care imi pot vedea copilul. Termenul de apel de 30 de zile a trecut, asa ca voi face o actiune simpla in care sa imi cer dreptul de a-mi vedea copilul si de a-l putea lua cu mine, cu atat mai mult ca am conditii exemplare de crestere a copilului meu. Imi pare sincer foarte rau ca nu reusesc cu mama sa ma inteleg in privinta copilului, pana la urma poate ca barbat nu am fost idealul ei de sot, dar ca tata nu mi se poate reprosa nimic, pana la urma am divortat de sotie si nu de baietelul meu. Imi pare rau ca nici macar atunci cand ma duc la copil nu poate sa ne lase in liniste sa ne jucam..ci trebuie in permanenta sa ma jigneasca, sperie copilul ca dc va veni cu mine o sa vina duba de politie sa il ia si alte asemenea prostii care nu pe mine ci pe cel mic il afecteaza cu siguranta. Am o ultima rugamintela dvs. cei care ma pot ajuta...daca ma pot folosi de urmatoarele art de lege in actiunea mea :
• Dispozițiile art. 496 din noul cod civil, care spune: "(5) Părintele la care copilul nu locuiește în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuința acestuia. Instanța de tutelă poate limita exercițiul acestui drept, dacă aceasta este în interesul superior al copilului."
• Dispozițiile art. 262 din noul cod civil, care spune: "(1) Copilul nu poate fi separat de părinții săi fără încuviințarea acestora, cu excepția cazurilor prevăzute de lege. (2) Copilul care nu locuiește la părinții săi sau, după caz, la unul dintre ei are dreptul de a avea legături personale cu aceștia. Exercițiul acestui drept nu poate fi limitat decât în condițiile prevăzute de lege, pentru motive temeinice, luând în considerare interesul superior al copilului."
si bineinteles art. 15, Legea 272/2004, relaţiile personale se pot realiza prin:
- întâlniri ale copilului cu părintele ori cu o altă persoană care are dreptul la relaţii personale cu copilul;
- vizitarea copilului la domiciliul acestuia
- găzduirea copilului pe perioadă determinată de către părintele sau de către altă persoană la care copilul nu locuieşte în mod obişnuit
- corespondenţă ori altă formă de comunicare cu copilul
- transmiterea de informaţii copilului cu privire la părintele ori la alte persoane care au dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul
- transmiterea de informaţii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluări medicale sau şcolare, către părintele sau către alte persoane care au dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul
Multumesc anticipat! Cu mult respect.
Nu m-ati inteles..in hotarare nu se face nici un fel de referire la modul de vizita al copilului din partea mea...singurul lucru scris in sentinta este "autoritatea parinteasca se exercita in comun de catre ambii parinti"....concluzia: eu pot sa ma duc oricand sa imi vad copilul? eu pot oricand sa solicit mamei sa imi lase copilul si numai mie, fara prezenta ei, pentru o ora..o zi??? Ca m-am saturat sa ma duc acolo la ea acasa sa imi vad copilul iar acolo sa imi aud numai injurii si scandaluri in loc sa ii citesc copilului o poveste sau sa ma duc cu el la o plimbare cu bicicleta in parc!!!!
Am vazut ca unul din avocati mi-a explicat ca mama nu trebuia sa imi ceara acordul in privinta schimbarii domiciliului minorului...pai da, dar dc eu nu mai pot beneficia de aceleasi drepturi de vizita a copilului prin simplul motiv ca nu mai suntem in aceiasi localitate...iar eu mai si muncesc pentru ca trebuie sa imi ajut copilul si eu la randul meu trebuie sa ma intretin, ce sa fac? Ca nu mai pot sa imi vizitez tot atat de des copilul, poate si zilnic daca am fi fost in aceiasi localitate.
Iar pentru ca eu poate nu am suficiente cunostinte de drept civil am sa postez cu ghilimelele de rigoare urmatorul text legislativ si poate reusiti sa ma lamuriti daca eu am inteles bine ori ba. Va multumesc anticipat!
"Locuinţa minorului nu poate fi schimbată fără acordul ambilor părinţi dacă acest fapt ar afecta exerciţiul autorităţii sau a altor drepturi părinteşti.
În cazul în care părinţii nu se înţeleg cu privire la aceste aspecte, instanţa va decide dacă o schimbare a locuinţei este oportună sau nu, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi (art. 496 alin. 4 şi art. 497 alin. 1 şi 2 din noul Cod Civil). "
Am divortat iar sentinta civila spune ca ambii parinti exercita autoritatea parinteasca in comun. Nu s-a stabilit nici un program de vizita..nu s-a facut referire in sentinta de legaturi personale cu minorul desi eu ca tata am solicitat in instanta. Asadar minorul locuieste cu mama iar eu ca tata doresc sa iau copilul la mine in domiciliul personal o data la 2 saptamani pentru weekend, numai ca mama nici nu concepe asa ceva si nu e de acord sub nici o forma.
Eu stiu ca autoritatea parinteasca cuprinde si drepturile si obligatiile parintelui fata de copil...unul din drepturile parintelui e de a avea legaturi personale cu copilul, care presupune pe langa vizitarea in domiciliul copilului, trimiterea de informatii reciproce copil/parinte si luarea in domiciliul parintelui nerezident pentru o perioada delimitata de timp.
Intrebarea mea e : am dreptul sa imi iau copilul cu mine? pot sa fac plangere penala pentru nerespectarea sentintei civile?
p.s. mentionez ca momentan imi pot vedea copilul numai la domiciliul mamei(care si l-a schimbat intre timp fara sa fiu intrebat daca sunt de acord) si numai in prezenta mamei!
Multumesc pentru raspuns..nu pot sa spun ca am inteles tot ce m-ati scris...dar ma gandesc ca poate mai primesc si alte raspunsuri. Pe de alta parte stiu ca la stabilirea pensiei de intretinere nu se tine cont de creditele in derulare...dar pe de alta parte am facut un credit ipotecar..pentru o casa, pentru a nu fi nevoita sa ma mut cu copilul dintr-o chirie in alta..nu am un credit de nevoi personale(masina, blanuri scumpe sau mai stiu eu ce vacante).