avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... autoritate parinteasca in comun
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

autoritate parinteasca in comun

Am divortat iar sentinta civila spune ca ambii parinti exercita autoritatea parinteasca in comun. Nu s-a stabilit nici un program de vizita..nu s-a facut referire in sentinta de legaturi personale cu minorul desi eu ca tata am solicitat in instanta. Asadar minorul locuieste cu mama iar eu ca tata doresc sa iau copilul la mine in domiciliul personal o data la 2 saptamani pentru weekend, numai ca mama nici nu concepe asa ceva si nu e de acord sub nici o forma.
Eu stiu ca autoritatea parinteasca cuprinde si drepturile si obligatiile parintelui fata de copil...unul din drepturile parintelui e de a avea legaturi personale cu copilul, care presupune pe langa vizitarea in domiciliul copilului, trimiterea de informatii reciproce copil/parinte si luarea in domiciliul parintelui nerezident pentru o perioada delimitata de timp.
Intrebarea mea e : am dreptul sa imi iau copilul cu mine? pot sa fac plangere penala pentru nerespectarea sentintei civile?
p.s. mentionez ca momentan imi pot vedea copilul numai la domiciliul mamei(care si l-a schimbat intre timp fara sa fiu intrebat daca sunt de acord) si numai in prezenta mamei!
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2013
anka564, utilizator
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 19:30, 23 Ianuarie 2013
Mama minorului nu avea obligatia sa va ceara acordul in privinta schimbarii domiciliului. Puteti avea cu minorul, relatii prevazute in cuprinsul hotararii judecatoresti. Daca se prevede ca acestea vor fi la domiciliu si in prezenta mamei, atunci asa vor fi efectuate. In conditiile in care ati cerut stabilirea unui program, iar instanta nu s-a pronuntata supra acestuia, aveti la indemana calea de atac a apelului.
buna ziua, trebuie sa investiti instanta cu o cerere stabilire program vizitare minor
in care sa spuneti cum doriti sa vedeti copilul va vaeti judeca si apoi veti putea proceda la indeplinirea celor scrise in hotarare
Nu m-ati inteles..in hotarare nu se face nici un fel de referire la modul de vizita al copilului din partea mea...singurul lucru scris in sentinta este "autoritatea parinteasca se exercita in comun de catre ambii parinti"....concluzia: eu pot sa ma duc oricand sa imi vad copilul? eu pot oricand sa solicit mamei sa imi lase copilul si numai mie, fara prezenta ei, pentru o ora..o zi??? Ca m-am saturat sa ma duc acolo la ea acasa sa imi vad copilul iar acolo sa imi aud numai injurii si scandaluri in loc sa ii citesc copilului o poveste sau sa ma duc cu el la o plimbare cu bicicleta in parc!!!!
Am vazut ca unul din avocati mi-a explicat ca mama nu trebuia sa imi ceara acordul in privinta schimbarii domiciliului minorului...pai da, dar dc eu nu mai pot beneficia de aceleasi drepturi de vizita a copilului prin simplul motiv ca nu mai suntem in aceiasi localitate...iar eu mai si muncesc pentru ca trebuie sa imi ajut copilul si eu la randul meu trebuie sa ma intretin, ce sa fac? Ca nu mai pot sa imi vizitez tot atat de des copilul, poate si zilnic daca am fi fost in aceiasi localitate.
Iar pentru ca eu poate nu am suficiente cunostinte de drept civil am sa postez cu ghilimelele de rigoare urmatorul text legislativ si poate reusiti sa ma lamuriti daca eu am inteles bine ori ba. Va multumesc anticipat!
"Locuinţa minorului nu poate fi schimbată fără acordul ambilor părinţi dacă acest fapt ar afecta exerciţiul autorităţii sau a altor drepturi părinteşti.
În cazul în care părinţii nu se înţeleg cu privire la aceste aspecte, instanţa va decide dacă o schimbare a locuinţei este oportună sau nu, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi (art. 496 alin. 4 şi art. 497 alin. 1 şi 2 din noul Cod Civil). "
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator
Draga tatic, iubirea (si parinteasca) nu are piedici.
Suntem in epoca vitezei, a internetului, azi comunicarea nu mai e o problema.
Pe de alta parte, faptul ca sunteti parinti nu inseamna suprimarea libertatii unui individ, chiar daca e mama copilului dvs.
In functie de distanta dintre localitatile de domiciliu, va puteti stabili modalitatea exercitarii dreptului dvs. si a copilului de a va bucura de prezenta reciproca. Mutarea mamei in alta localitate nu va ingradeste dreptul la vizita si nici dreptul la a contribui la cresterea copilului.
Instanța era obligată să dispună prin hotărârea de divorț un program de vizitare minor, dacă ați fi cerut acest lucru.

Dacă nu s-a cerut program de vizitare, puteți face oricând o cerere în instanță având acest obiect.

În legăturî cu art 497 NCC aveți dreptate, dar va trebui să dovediți în instanță că schimbarea domiciliului mamei și copilului v-a afectat exercitarea autorității părintești. După părerea mea nu e cazul să vă complicați cu un proces legat de schimbarea domiciliului. Nu prea puteți să-i îngrădiți mamei dreptul de a se muta unde dorește.

În ceea ce privește programul de vizitare însă, ar fi bine să faceți o cerere la instanță în acest sens. Aveți șanse foarte mari să obțineți un program de vizitare în care să puteți lua copilul la domiciliul D-voastră atât în weekend-uri cât și în vacanțe.

Alte discuții în legătură

Autoritate parinteasca in comun Adrian37 Adrian37 Buna ziua as vrea sa stiu daca fosta mea sotie are dreptul sa plece de la domiciliu cu copilul pe o perioada nedeterminata , fara sa ma anunte. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara si program de vizita sorin1609 sorin1609 In afara de pensia alimentara instanta imi poate impune program de vizita cerut de mama minorului la domiciliul acesteia sau al meu daca eu nu doresc acest ... (vezi toată discuția)
Copil din concubinaj DanutSandel DanutSandel Buna ziua,sunt cu o fata de mai bine de patru ani,din aceasta relatie a rezultat un copil de doi ani,ce drepturi am eu ca tata daca ne despartim? (vezi toată discuția)