avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Activitate Katryna

Activitate Katryna

Un farmacist poate infiinta o drogherie, indiferent daca detine sau nu functia de farmacist sef in vreo farmacie. Singura restrictie stipulata de lege este cea legata de detinerea functiei de farmacist sef in doua farmacii simultan. Poate lucra in continuare in farmacie, poate lucra si in drogherie, noul cod al muncii nu restrictioneaza asta.
Imi cer scuze pentru insistenta, dar tot nu imi este clar.
Are sau nu are dreptul administratorul sa imi atribuie inca o norma de lucru, indiferent daca as fi sau nu in preaviz, dar cu atat mai mult cu cat sunt pe punctul de a parasi firma?
In ceea ce priveste delegarea de competente, nu stiu in ce masura este corect spus, intrucat acea notificare ma obliga sa preiau toate sarcinile acelui subaltern care exista in organigrama doar scriptic, nu a efectuat la modul real nici un minut de lucru in cadrul colectivului. Numirea mea a fost facuta datorita controalelor care s-au intensificat in ultima vreme si angajatorul doreste sa se "acopere" pentru acel om care nu este prezent la lucru in caz de inspectie. Ramane totusi intrebarea: are voie sa ma oblige la 2 norme zilnic, 7 zile pe saptamana?
Deci sa inteleg ca simpla comunicare nu are valoare de sarcina de serviciu si ca atata timp cat eu nu semnez de luare la cunostinta este nula ?
Fara semnatura mea este sau nu valabila acea decizie?
De la inceputul lunii februarie mi-am depus demisia, actualmente fiind in perioada de preaviz de 30 de zile. In data de 16 februarie am primit pe mail o notificare prin care administratorul imi comunica decizia ca eu o inlocuiesc pe colega aflata in concediu medical pe toata durata absentei sale.
In conditiile in care contractul meu de munca prevede o norma intreaga de 8 ore, la fel ca si colega pe care trebuie sa o inlocuiesc, eu as cumula un program zilnic de 12 ore, de la 8 dimineata la 20. Din cate stiu, la un program de 12 ore, ar trebui sa se acorde repaus de 24 ore, lucru imposibil din punct de vedere legal pe specificul activitatii mele.
In ce masura este sau nu legala aceasta decizie?
Răspuns la discuția Recuperare creante
Nu vreau sa ii bag pe toti judecatorii in aceeasi oala, dar ceea ce vreau sa va spun mai jos ar trebui sa va deschida FOARTE BINE ochii si sa fiti pregatita pentru orice!
Am fost in aceeasi situatie, aveam documente doveditoare si prima decizie mi-a fot favorabila, judecatoarea a decis ca cealalta firma trebuie sa plateasca facturile restante, dar s-a facut cerere in anulare si dupa multe tergiversari, al treilea judecator (NOTA BENE, a fost alta persoana cea care a dat sentinta, lucru inadmisibil!) am ramas cu ochii in soare si buna de plata a cheltuielilor de judecata. In Romania mori cu dreptatea in mana, asta este!
Răspuns la discuția Probleme spinoase cu un angajat
Tin sa va multumesc tuturor pentru sfaturi, mi-au fost de mare ajutor si la momentul respectiv si imi vor fi pe viitor.
Problema am rezolvat-o simplu, pot spune ca am avut noroc oarecum, intrucat dupa ce i-am comunicat ca nu mai accept abateri de la regulamentul farmaciei si ca urmeaza sa instalez un sistem de monitorizare pe care deja l-am achizitionat, mi-a spus ca ei nu i se mai merita efortul de a veni 8 ore la program si ca se lipseste, mai bine sta acasa. In consecinta si-a scris singura demisia, ieri, in data de 16 ianuarie, "omitand" sa imi dea acel preaviz de 15 zile, pe care oricum l-as fi refuzat. Luni voi merge la ITM pentru incetarea contractului de munca cu acordul partilor.
Oricum, pe viitor imi va fi invatatura de minte, mai ales ca am aflat ca indiferent daca imi vine o ora la program sau nici un minut pe zi, nu am dreptul sa ii aplic penalizari salariale ci trebuie sa o dau in judecata si sa astept mirifica decizie a unui judecator si sa imi recuperez banii cum pot ( si daca pot).
Dar despre corectitudinea judecatorilor voi posta la locul cuvenit, sper sa il gasesc...
Cum de nusi-a dat nimeni seama? Pai simplu: programul de gestiune farmaceutica pe care il am te scuteste de marcat pe casa, in sensul ca PC-ul este conectat la casa de marcat, tu lucrezi din tastatura si la F7 scoate bonul cu medicamentele selectate pe monitor. Dar daca pacientul spune ca nu are bani si amana ridicarea medicamentului, ai optiunea "anuleaza comanda" prin care stergi totul. Ei bine, ea spunea omului cat il costa, ii lua banii, ii dadea medicamentele si ii scriptic din calculator reteta. Pe "evidenta iesirilor " medicamentele nu figurau ca fiind eliberate pentru ca se stornau in stoc. Dar numerarul ar fi trebuit sa apara. El nu aparea insa pentru ca il lua. Si la sfarsitul turei, raportul X de iesire din tura coincidea cu numerarul pe care il lasa in casa de marcat. Avea grija sa nu ia mai mult decat stia ca a eludat programul, altfel as fi prins-o de mult.
Inventare am facut, dar nici inventarele nu sunt foarte relevante si asta din cauza numeroaselor si ametitoarelor modificari de pret la medicamente, a modificarilor preturilor de intrare si mai ales a preturilor de referinta pe care se aplica acea compensare. Aici apare complicatia, pentru ca acel pret de referinta nu este nici cel de intrare, nici cel de raft, este alta aberatie si cand intr-o singura saptamana se modifica de 5 ori, este foarte greu pentru mine sa monitorizez, pentru ca in afara de asta trebuie sa eliberez medicamente, sa prepar retete, sa consiliez pacientii, ca sa nu mai vorbesc de aprovizionarea cu marfa si alte cele. Practic deschid farmacia la 8 si plec acasa la 11 noaptea de multe ori fara sa apuc sa mananc un biscuite macar. Daca as avea timp mai mult, probabil ca as putea supraveghea mai strict. Si mai sunt si medicamente o droaie date " pe cont" la unii, este un oras mic si nu pot sa intorc spatele oamenilor. Se reporteaza in felul acesta niste datorii de bani, dar nu asta e problema.
Regulament de ordine intern am, problema e ca nu am aplicat niciodata sanctiuni pentru ca am crezut ca intr-o amarata de farmacie cu 3 oameni putem sa ne intelegem asa cum trebuie.
Asta e , am fost naiva sa cred ca as putea fi prietena cu angajata asta. Prostia si credulitatea se platesc...
Sa mai solicite inca un concediu de odihna???
Pai asta ar insemna sfidare, pur si simplu!
Dar in cazul acesta, ea nedepunandu-si cererea de concediu, toate aceste zile nu i le pot califica drept absente nemotivate de la lucru, in caz ca indrazneste sa isi mai ceara iarasi concediu?
Oare chiar nici o lege nu protejeaza angajatorul ci doar pe angajat?
Sa inteleg ca am fost naiva cand am mers pe ideea de bun simt?#-o
Am cautat pe internet procedura standard pentru cercetarea disciplinara si desi mi se pare aiurea sa o aplic intr-o firma cu doar 3 oameni, o sa o fac daca asa e legal si corect. Imi puteti recomanda alte variante prin care as putea rezolva situatia asta neplacuta? Mentionez ca nici cerere de concediu nu si-a facut, desi am insistat sa faca inainte sa plece, nu isi facea niciodata inchiderea de tura pe motiv ca pierde autobuzul...o multime de abateri pe care nu le-am consemnat nicaieri in scris, pentru ca am mers pe ideea ca suntem oameni si trebuie sa avem bun simt. Este prea tarziu sa mai repar ceva?
Sau unica solutie e sa o filmez asupra faptului si apoi sa demarez procedura standard de cercetare?
Am citit si am tot citit pana cand am ametit de tot, dar nu am obtinut o clarificare a problemei mele. Peste tot am remarcat protectia angajatului si nicieri pe cea a angajatorului. Asa ca m-am decis sa va expun situatia mea in speranta obtinerii unui raspuns.
Sunt farmacista si mi-am deschis cu mari eforturi o farmacie in urma cu un an si jumatate. Initial am lucrat doar eu, dupa o jumatate de an am angajat o asistenta de farmacie care mi-a placut si in care am avut incredere. Lucrurile au mers bine inca jumatate de an, dupa care au inceput problemele: da-mi liber o saptamana ca sa imi operez copilul de polipi, da-mi liber o zi ca am de pus cartofi, mai da-mi liber o zi ca am de scos cartofi, da-mi liber inca o saptamana ca mi s-a imbolnavit copilul, la program nu venea la ora 8 ci la 8:30, nu pleca la 16 ci la 13:30, isi fuserea sarcinile de serviciu...I-am sugerat cat mai finut posibil ca ar fi cazul sa isi revizuiasca atitudinea, nu am ajuns la nici un rezultat. Totul a culminat cand si-a cerut concediul de odihna, refuzand sa recunoasca acele numeroase zile zile libere pe care i le-am dat din omenie. Ca urmare a plecat in concediu pana pe 29 decembrie si din cate am aflat intentioneaza ca din 29 sa imi aduca un concediu medical. Dar as trece si peste asta. Am inchis ochii la multe si am zis ca nu o dau afara inainte de sarbatori, vreau sa am o discutie serioasa cu ea dupa ce vine din concediu, insa dupa ce a plecat ea, ramanand singura de dimineata pana seara in farmacie, am facut niste descoperiri atat de urate incat mi s-a facut rau. De a doua zi au crescut brusc incasarile in numerar...Atunci am inceput sa casc ochii si sa verific. Analizand zilele de dinaintea plecarii ei in concediu, am constatat ca incasarile inregistrate pe casa erau la jumatate...practic sustragea din incasari fie neinregistrand retetele compensate in momentul eliberarii medicamentelor catre pacient, fie nemarcand pe casa diferite medicamente aflate in cantitate mare in farmacie ( algocalmin, aspirina, paracetamol etc).
Problema este ca nu am dovada concreta, nu am prins-o niciodata asupra faptului pentru ca nu mi-a trecut niciodata prin cap sa o suspectez de asa ceva. Administratorul meu e decis sa o concedieze, eu inca mai sper sa nu ajungem la asta, asa ca acum cautam o solutie de compromis.
Intrebarea mea este daca sunt in legalitate instaland un sistem ascuns de supraveghere a asistentei, adica o camera spy pozitionata asupra casei de marcat exclusiv, nu in locuri care sa ii violeze intimitatea.
Repet, sunt dispusa sa trec peste toate celelalte probleme in speranta ca isi va corecta atitudinea, dar nu si peste furt, mai ales ca o platesc cu un salariu mult peste nivelul ei de pregatire profesionala si fac eforturi mari in sensul asta, mai ales ca am dificultati financiare enorme in momentul de fata. Un jurist mi-a sugerat desfacerea contractului de munca prin desfiintarea postului, ca solutie unica in situatia financiara grea in care ma aflu, dar nu ma multumeste solutia asta. Daca a furat vreau sa ii desfac contractul de munca pe acest motiv. Cred ca la cat am facut pentru ea am dreptul macar la atat. Nu stiu insa cat de legal este sa utilizez acel sistem de supraveghere video.
Ma poate ajuta cineva sa ies din impasul acesta?