avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Activitate Neculai Zburlea

Activitate Neculai Zburlea

Răspuns la discuția balerini
Gabriela Pintea a scris:

1. Nu ati motivat, din punct de vedere legal, afirmatia conform careia prin activitate desfasurata in grupa I de munca se intelege activitate desfasurata in conditii deosebite.

Nici dumneavoastra nu ati motivat textul legal care a generat concluzia ca grupa I de munca e acelasi lucru cu conditii speciale.

Legea 19/2000 face o enumerare clara a conditiilor speciale.

Grupa I de munca este reglementata la art 167`1 al aceleasi legi, unde la alin.1 ne spune ca valabilitatea anexei 4 este pana la 01-04-2011.

Aliniatul 3 ne spune ca si prevederile art.20 (conditii speciale) se pot aplica in cazul unui calcul avantajos privind conditiile de pensionare.

De ce nu grupa I =conditii speciale? Legea 19/200l nu stipuleaza ca grupa I poate fi asimilata conditiilor speciale.
Mai mult din prevederile Legea 226/2006 inteleg ca doar anumite locuri de munca ce au fost incadrate la grupa I de munca pot fi asimilate conditiilor speciale.

Concluzie nu toate locurile de munca in grupa I sunt conditii speciale, ci doar cele la care fac referire prevederile L226/2006

2. Art. I din O.U.G. nr. 100/2008 a fost abrogat prin O.U.G. nr. 209/2008.

OUG 209/2008 pct3 ce modifica art 165`1 alin2 "prevederile alin1 nu se aplica in situatia in care, la recalcularea pensiilor in conformitate cu prevederile OUG4/2005"..."pentru determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat vechimea in munca necesara deschiderii dreptului la pensie prevazuta de de acte normative cu caracter special"

qed

3. In urma procesului de recalculare, toti balerinii au primit decizii de pensie cu stagiul de 30 de ani.

O generalizare gresita. DL 114/1990 este lege cu caracter special. La grupa I de munca al aceluiasi decret, stagiul complet de cotizare este de 20 de ani, iar la grupa a II-a este 25 de ani.
de acea nu pot di beneficiari nici ai OUG 100/2008, nici OUG209/2008, nici L 218/2008

4. Forumul este destinat discutiilor pe teme juridice. Daca aveti argumente legale, raspundeti persoanelor care intreaba.

fara comentarii
Cu tot respectul pt lucratorii la ghiseele caselor de pensii, nu am constatat, ca in regulament face referire la explicatii nefericite.

Daca am incalcat regulamentul , va rog repectuos sa imi indicati ce punct din regulament am nesocotit.
Răspuns la discuția pensionare
Solicitati casei de pensie, buletinul de calcul, perioadele, si punctajele medii anuale.
Cel putin explicatia mea nu este nefericita.

Datorita acestui stagiu potential, fara sa stiu cat stagiu potential a avut anterior emiterii deciziei de schimabre de grad, nu as putea sa spun scuzati cacofenia cucomplexitate influenta asupra punctajului mediu anual si asupra cuamtumului pensiei.

Dar tocmai aici pe forum a putut sa spuna cineva ce calcule face lucratorul casei de pensii, ceea ce din fericire este o explicatie si noroc ca din explicatia dvs a reusit sa inteleaga influenta in punctaj a schimbarilor de grad.
Răspuns la discuția pensionare, neplata CAS
Dvs nu cititi posturile mele sau nu intelegeti.

Va rog sa cititi cu atentie art 37 al Legii 19/2000, si daca o sa urmariti firul modificarilor acestui articol o sa intelegeti de ce 3 luni si nu 3 ani.

Art 37a fost modificat. tocmai la presiuna CFR si SIdex, mari datornici la plata CAS

Cea ce mentionati dumneavostar nu are legatura cu calcului stagiului de cotizare.

qed

k, sa fiu mai specific, din ceea ce spune doamna inteleg ca este deja beneficiara a prevederilor DL114/1990. Una din prevederile acestui DL este si reducerea stagiului complet de cotizare. Prin urmare conform prevederilor OUG 100 art I ce modifica art 78`2 al legii 19/2000 alin 2, prevederil acestei ordonante nu se aplica si in cazul beneficiarilor de DL114/190.

De altfel am sustinut ce am spus si in prima postare.
Inexact.

Incepand cu 01.04.2001, notiunea de "activitate desfasurata in grupa I de munca" a fost inlocuita cu cea de "activitate desfasurata in conditii DEOSEBITE".
Conditiile speciale nu sunt acelasi lucru cu grupa I de munca.

In conformitate cu DL114/1990 se reduce stagiul complet de cotizare.
Nu veti primi diferente conf OUG100/2008 intrucat la calculul pensiei dvs a fost valorificat alt stagiu complet de cotizare.
Răspuns la discuția pensionare, neplata CAS
3. Prin modificarile aduse pentru calculul stagiului de cotizare in perioada iulie 2001-pana in prezent nu mai este conditionat de plata CAS, ci doar de depunerea declaratiilor de asigurare.
Daca o sa studiati adeverinta de stagiu de cotizare eliberata de Casa de Pensii o sa observati ca pt lunile aprili mai iunie 2001 au rubrica cu achitarea CAS.

Va fi influentata la calcul doar cu nevalorificarea acestor 3 luni de stagiu de cotizare
Un calcul exact nu se poate face. Dar putem identifica factorii ce influenteaza calculul schimabrii gradului de invaliditate.

FActorul principal este ceea ce se cheama STAGIUL POTENTIAL.

defapt la schimbarea din grad se diminueaza acest stagiu potential cu perioada in care ati beneficiat de pensie de invaliditate.

pentru fiecare an de stagiu potential se acorda, in functie de gradul de invaliditate, un nr de puncte: 0,4 gradul III, 0,6 gradul II, 0,75 gradul I.
Răspuns la discuția Cand poate iesi la pensie?
1. Toate pensiile sunt la cerere.
2. Din spusele dvs am insteles ca are peste 25 de ani in invatamant. Prin urmare are o reducere de 3 ani din varsta standard de pensionare.
Pt o doamna nascuta in luna octombrie 1953, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 7 lunii.

1 .Pensie limita de varsta 56 de ani 7 luni.- adica in mai 2010
2. Pensie anticipata partial 54 de ani si 7 luni- adica in mai 2008.

ATENTIE daca opteaza pt pensie anticipata partiala, trecerea la limita de varsta se va face la 59 de ani si 7 luni si nu la 56 de ani si 7 luni.