avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Activitate gikurtu

Activitate gikurtu

Răspuns la discuția reziliere contract de mansardare
Nu aveti de ce sa va faceti griji. Toate contractele dintre asociatiiile de proprietari si firmele de constructii privind cesionarea terasei sunt nule intrucat asociatia de proprietari nu are dreptul sa cesioneze terasa. Notificarea v-a trimis-o la intimidare ,cacealma sau cum vreti sa-i spuneti.
Daca insa contractul nu este semnat de catre asociatia de proprietari ci de proprietari in nume propriu si in forma autentica ar fi bine sa consultati un avocat.
Răspuns la discuția Constructie mansarda
Teoretic @ynocentta si @hornea alina au dreptate . Practic, traim in Romania si orice este posibil mai ales cand este vorba de autoritati corupte.
Citeste aici : [ link extern ] / .

Retine faptul ca mansarda a fost intabulata DUPA anularea autorizatiei de construire de catre Tribunalul Bucuresti . Da , ati citit bine: intabularea s-a realizat dupa pronuntarea sentintei . Ce valoare are acea intabulare ? ZERO barat. Dar cui ii pasa.? Constructorul a luat banii ,fraierii au ramas cu tzeapa..

Sfatul meu : cei 4 care sunteti impotriva angajativa URGENT un avocat ! Daca inca nu au obtinut autorizatia de construire aveti o sansa mare sa impiedicati constructia.
@carol_lorac :cum ziceam sa nu intram in detalii tehnice ca plictisim audienta (nu amestecati izolarea interiora cu cea exterioara pentru ca vorbim de fenomene fizice diferite) .Daca va faceti drumuri pe la primarii va invit la sectorul 3 Serviciul disciplina in constructii (cam.315 parca) sa vedeti peretii plini de mucegai. Intrebati orice inspector din birou si va va spune ca mucegaiul a aparut dupa termoizolare exterioara.
Puteti sa va faceti si 10 comisii de specialisti Din momentul semnarii contractului de mandat asociatia nu mai are niciun cuvant de spus toate atributiile (inclusiv receptia calitativa) fiind delegate catre primarie si minunatii ei angajati .
Si cum ziceati ca o sa convingeti rozatoarele sa-si mute cuibul ? :whistle:
Dar durata de viata a polistirenului expandat montat in exterior care este ?
Dupa ce am citit topicul de la un capat la celalalt am ajuns la concluzia ca 'reabilitarea termica a la Romanica' este un lucru bun pentru ca asa hotaraste majoritatea . Adica vointa poporului .Eu traiam cu impresia ca este o problema inginereasca si coana Veta & nea Ion ar trebui sa se multumeasca cu rolul de chibitzi si nu sa-si dea cu parerea. Argumentul meu este simplu: legile fizicii nu tin cont de 'vointa poporului' si nici nu pot fi schimbate prin ordonanta de urgenta (asa cum si-ar dori blonda de la dezvoltare).
Atat @jorjetzel cat si @bsterea incearca sa va explice ca aparitia mucegaiului este inevitabila in absenta unui sistem de ventilatie fortat. Au dreptate. Nu au inventat ei asta. Si degeaba @elga50 tine geamurile crapate daca nu fac la fel TOTI vecinii. Iar daca 'uita' Radetu sa bage caldura vreo saptamana-doua si va incalziti cu aragazul - mucegaiul e ca si facut. Si mai sunt multe argumente tehnice impotriva asa-zisei reabilitarii termice in stil romanesc.
Dar am o intrebare pentru sustinatorii programului : cum veti goni insectele si rozatoarele dupa ce-si vor face culcus in polistiren ? :((
Răspuns la discuția mansardare bloc
elga50 a scris:

Si daca il avea inseamna ca vanzatorul este de asemenea proprietar, ca altfel cum sa se explice aceasta?


Chiar daca si-a intabulat apartamentul asta nu inseamna ca este proprietar !!! de ce ? Pentru ca a facut-o in baza unor falsuri . Va explic caz real :
1. in aprilie 2009 autorizatia de construire a mansardei 1209 a fost anulata de catre Tribunalul Bucuresti.
2. cu doar cateva zile inainte de pronuntare (cand deja era evident ca autorizatia va fi anulata) Primaria sectorului 3 prin primarul minune emite o A DOUA autorizatie de construire derivata din 1209 (chipurile pentru intrarea in legalitate ). Autorizatie care a devenit ulterior la fel de nula ca si prima.
3. la doar cateva zile dupa pronuntare dar INAINTEA comunicarii sentintei un inspectoras viteaz de la ISC semneaza procesul verbal de INCHEIERE a santierului in baza noii autorizatii emise si recomanda intabularea cosntructiei. Astfel se consemneaza cea mai rapida constructie din istorie...
4. cu noua autorizatie + stampila ISC se intabuleaza constructia. Cumparatorii sunt fericiti pentru ca se cred PROPRIETARI .

Surpriza lor va fi cand, intr-un final, sentinta definitiva si irevocabila va fi inscrisa in Cartea funciara (operatiune in curs de desfasurare). Atunci vor afla definitiv si irevocabil ca au fost victimele unei inselatorii, intabularea facandu-se in baza unor acte NULE.

Este un mecanism simplu dar perfect ilegal.

catalin060666: Ar fi interesant sa ne spui si ce ANUME scrie in incheierea de intabulare a fericitului proprietar.
Răspuns la discuția mansardare bloc
elga50 a scris:


- asociatia semneaza contract de cesiune pe 49 de ani cu firma X



Aveti la indemana articolul de lege care precizeaza acest lucru ? Eu zic ca asociatia poate semna contractul de cesiune pe maxim 5 ani. Art.4 din 230/2007 mentioneaza :"Asociatia de proprietari are drept scop administrarea si gestionarea proprietatii comune" Deci asociatia nu poate intocmi decat acte privind gestionarea si administrarea proprietatii comune .O durata mai mare de 5 ani insemana un act de dispozitie iar asociatia de proprietari nu are dreptul sa intocmesca astfel de acte. Am si o sentinta judecatoreasca pe tema asta..;)

@catalin06066:
1. un singur proprietar este suficient sa nu fie de acord si mansarda e 'in aer'. Inainte sa iti dai acordul verifica sa nu am vreun prieten la tine in bloc :D
2. Da. Primaria sectorului 3 emite autorizatii ilegale. Daca vrei iti spun si cu cine trebuie sa iei legatura..:P
Acum daca am intrat in hora macar sa va lamuresc :

1. Transferul de energie se realizeaza intr-o singura directie : de la cald la rece. Frigul nu poate intra inauntru Starea naturala a Pamantului este rece. Daca nu ar fi soarele am ingheta de frig . Deci recapitulam: corpurile calde CEDEAZA caldura catre corpurile reci. Daca ma contraziceti aici va promit ca ma las pagubas .#-o

2.Puntea prin definitie realizeaza legatura intre doua puncte. Fereastra nu realizeaza o legatura ci o SEPARARE .Nu rupe nicio punte ci pur si simplu are rolul de a izola termica,fonic etc..Nu am nicio vina ca producatorii de tamplarie PVC si aluminiu au preluat sintagma 'Thermal break' mot-a-mot. dar deja expresia 'rupere termica' s-a impamantenit si nu are rost sa o schimbam noi acum.

3. Prin 'punte termica' se intelege un contact intre doua sau mai multe elemente slab sau ne-izolate. In cazul placarii cu polistiren ,in mod frecvent, suportul de otel de la AC este prins DIRECT de beton si nu aplicat deasupra polistirenului si astfel se obtine o bresa in izolatia termica. Asta se cheama 'punte termica' si in jurul ei aparitia condensului si ,in timp, a mucegaiului este inevitabila.

4. UE nu a recomandat placare cu polistiren (care de altfel,pentru cladirile de locuit, nu se mai foloseste in UE ) .UE a recomandat MARIREA eficientei energetice etc.. Dar guvernantii nostri au inteles ce le-a convenit .Si Dvs idem..


Si un mic exemplu de la dusmanii nostri ungurii :
- site-ul de prezentare al lucrarii : [ link extern ] /
- un filmulet de prezentare al lucrarii :[ link extern ]
1 EURO ~ 270 HUF
Pentru cei care nu au rabdare sa citeasca fac un rezumat:
- un bloc tip-sovietic (cum avem si noi): schimbat tevi ,placat exterior cu polistiren + vata minerala , izolat + reparat acoperis, montat instalatie panouri solare pentru incalzire apa menjera , geamuri d'alea jmechere de la Dl.Chesu si multe alte bunatati la un pret de ~350.000 HUF/apartament adica in jur de 1300 EURO achitabil in 8 ani la o rata de 3000-4000 HUF/luna (10-15 EURO).

Din pacate varianta engleza este foarte succinta in detalii tehnice .Poate ne ajuta cineva cu varianta maghiara a prezentarii
@Chesu Petre - subiectul era daca merita si cat cost a'placarea cu polistiren' pompos numita si promovata ca 'reabilitare termica'. Era interesant sa postati si un link catre un astfel de studiu sa vada si ochiu nostru ce zice neamtu. Pana atunci sa incepem sa clarificam termenii :
- rupere termica - Thermal break - o explicatie succinta a termenului o gasiti aici : [ link extern ]
- punte termica - Thermal bridge - o explicatie succinta a termenului o gasiti aici :[ link extern ]

'Ruperea de punte termica' , cel putin in cazul ferestrelor in sistem termopan fabricate de prietenul Dvs. se obtine folosind un ciocan. In momentul in care ati spart geamul termopan tocamai ati realizat o 'rupere de punte termica'

Din pacate nu este nici cea mai facila si nici cea mai ieftina metoda de marire a eficientei energetice (pentru ca despre asa ceva este vorba in directiva UE). Dar garantat este o afacere extrem de banoasa pentru firmele 'prietene' primarilor.
@Lumiflorea - in situatia Dvs. trebuie sa vedeti exact ce acte a semnat presedintele asociatiei. Pasul urmator contestati in scris cuantumul lucrarilor .Evident primaria O sa va ignore. Cautati prin bloc un inginer constructor, arhitect si va pregatiti pentru proces unde primaria va fi obligata sa prezinte devizul lucrarii. Un avocat bun gasiti pe aici . Succes !

@Chesu Petre -
anumite studii de specialitate recomanda o grosime de la 16 la 20 de cm
- pe bune ? Imi aratati si mie un studiu d'asta ? Banuiesc ca e facut de ceva 'cercetatori britanici'. Sa lamurim un lucru :placarea cu polistiren NU ESTE reabilitare termica .Ci mai degraba etansare.In urma placarii cu polistiren nu se mai poate vorbi de o calitate a aerului in interiorul apartamentelor. Este ca si cum ai trai intr-un termos.
Sa mai precizez ca degeaba plachezi cu polistiren daca pui geam fara rupere termica . Si degeaba pui geam cu rupere termica si plachezi cu polistiren daca trebuie sa deschizi geamul pentru a aerisi. Iar teoria asta cu 'punctul de roua' ati auzit-o pe undeva dar nu prea ati inteles-o. Sa va mai explic si de ce nu se recomanda termoizolarea peretilor sudici ?
ema.pohrib a scris:


Mai mult, pe chitantele de intretinere, costul de reabilitare mascat cf. Legii in fond de reparatii este cumulat cu intretinerea propriu zisa, a.i. citind chitanta orice ar putea spune ca de fapt nici nu se retine vreun fond de reparatii! Mai nou, aproape toti proprietarii au solicitat sistarea platilor catre “fondul de reparatii” pana cand nu sunt prezentate documentele mentionate mai sus.Evident, administratorul refuza incasare sumelor reprezentand consumul de utilitati.



Includerea cheltuielilor in intretinere este o smecherie simpla inventata si legiferata de organenele de stat pentru a impiedica neplata . Daca nu veti dori sa achitati lucrarile efectuate veti ramane restanta la intretinere iar asociatia va putea sa va actioneze in judecata pentru recuperarea debitului. Dvs. nu veti reusi in vecii vecilor sa demonstrati si sa convingeti instanta ca ,de fapt, nu ati achitat niste lucrari pentru ca este imposibil sa le evidentiati separat. q.e.d. In acte veti aparea ca restantier la plata utilitatilor. Degeaba tipati la administrator .Nu are nicio vina .Este obligat sa procedeze astfel. Era bine daca inainte de a va entuziasma ca va 'da statul reabilitare' sa cititi legea si sa aflati conditiile in care se intampla pomana.
Sa fie clar pentru toata lumea: din momentul in care presedintele asociatiei semneaza contractul de mandat ASOCIATIA NU MAI ARE NICI UN CUVANT DE SPUS ! :surrender: Ordonanta guvernului este foarte clara in acest sens. mai mult decat legifereaza estimarea costurilor empiric permitand (prin lege !) modificarea costurilor dupa inceperea lucrarilor !!!
Acum o sa intrebati cum puteti refuza plata in cazul unor lucrari proaste/scumpe etc.. Depuneti o reclamatie la Serviciul Disciplina in Constructii din (ati ghicit! =D>) Primarie. Care reclamatie va ajunge urgent direct in gunoi.
Cu riscul unui ban din parte adminului: Ati vrut ue ati primit ue...:oops:
Concluzie: toti nefericitii cuprinsi in maretul program de distrugere a blocurilor prin placare cu polistiren (reabilitarea termica este o chestie mai complicata si nu e cazul lucrarilor din Romania) vor plati fix cat vrea ranga primarului. :ban: