avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters74449

Activitate ContSters74449

Răspuns la discuția 2 sfaturi, va rog
Multumesc frumos!
Ma iertati...dar ati putea sa imi indicati numarul Deciziei Curtii? Daca nu va cer prea mult!


( Asta inseaman ca angajatorul nu e obligat sa aiba fisa postului...ciudat, mai ales cand ea e precizata in cim..dar nu exista efectiv..iar ITM nu a luat nici o masura)
Buna seara,

voi fi concisa si va multumesc anticipat pentru lamuriri:

1) Angajatorul este obligat sa intocmeasca o fisa a postului sau se poate margini la o informare privind atributiile postului? Daca este obligat, pe ce temei legal? Daca nu respecta acest temei legal, care este santiunea ce i se aplica?

2) daunele morale care se cer pe litigiu de munca...se probeaza cum? Stiu ca suna ft ciudat, dar, in afara unui certificat medical, cum sa probezi ca tu si ai tai au suferite de pe urma stresului concedierii?
Răspuns la discuția cum functioneaza?
Multumesc, domnule "elis" (iarasi). Multa sanatate sa va dea Dumnezeu, dumneavoastra si celor dragi. Conteaza mult un sfat bun, in probleme atat de "spinoase".
Buna seara,

In cazul unui angajat concediat abuziv, care a contestat decizia de restructurare a postului, cerand repunerea pe post si plata salariilor datorate de la data emiterii decizie si pana emiterea hot jud, daca acesta s-a angajat intre timp ( pana la recurarea hotararii din fond), cum se opereaza in cartea de munca? Deci, cim a incetat prin decizia de restructurare, apoi a inceput un nou la cim la alt angajator... apoi instanta a dispus anularea deciziei de restructurare a cim initial...apoi angajatul ar trebui sa alega intre cele 2 locuri de munca si sa se faca inca o mentiune in cartea e munca...Am ametit!

Gasirea unui nou loc de munca nu afecteaza plata salariilor datorate de angajatorul care a concediat abuziv...nu?
Răspuns la discuția returnare plati compensatorii
Si eu sunt de aceeasi parere...sper ca si completul sa interpreteze la fel.
Răspuns la discuția demisie impusa
Cum adica e desfacut contractul de munca? Asa...verbal? Si ce sa va puna in spate, disciplinar vorbind, fara nimic in scris? Din cate stiu eu, pentru abaterile disciplinare trebuie sa se faca o comisie, care sa analizeze "greseala" comisa de dumneavoastra...

Nu va primesc la lucru? Cereti-le in scris sa va faca o notificare (in scris si aceasta), sa va scrie un mail in care sa va prezinte motivele pentru care nu sunteti primita la lucru. Mregeti cu o cerere si cereti numar de inregistrare, sau macar un mail scrieti-le in acest. Si evitati discutiile verbale, totul scris, ca pot constitui probe in instanta. ( Nu stergeti convorbirea acea de pe mess...coroborata cu alte probe mai seriose, in viitor, s-ar putea sa va fie utila)

( Ce se petrece in tara asta?X-( Criza economica, ok, dar nu pot fi asa aruncati asa oamenii in strada)
Răspuns la discuția returnare plati compensatorii
Multumesc domnule "elis", pentru toate lamuririle si indicare bazei legale.

Indraznesc sa va mai intreb ceva: ca, pe perioada preavizului, CIM ccontinua sa isi produca efectele stiu. Dar baza legala pe care am gasit-o se refera doar la previzul in caz de demisie, nu si in caz de restructurare a postului. Si ma tem ca asa vor motiva privarea de masina de serviciu: "Nu eram obligati sa iti lasam masina de servici in timpul preavizului, pt ca nu e preaviz de concediere, e preaviz de restructurare de post...si "greutatile" economice, cheltuielile bla, bla..." Adica sa sustina ca nu sunt tinuti sa respecte clauzele CIM in per preavizului dat la restructurare...

Buna seara,

Si daca se castiga in instanta, dovedindu-se ca restructurarea a fost nemeinica, neserioasa, nelegala si cerandu-se plata salariilor datorate, cu platile compensatorii ce se intampla?

Am citit ( doctrina) ca sunt considerate plata nedatorata, deci normal e sa fie inapoiate, dar nu am gasit nici un temei legal expres care sa prevada asta. Nu am stiut eu unde sa caut?

Presupun ca se face o compensare, intre sal. datorate, chelt .de judecata si platile compensatorii efectuate deja. Cine face aceasta compensare in practica? E treaba angajatorului sau ar trebui angajatul sa ii atraga atentia?

Stiti pe ce temei platilor compensatorii / concediere individuala li se aplica impozitarea doar cu cota unica ( 16 %)? Eu mi-am prins urechile in Codul Fiscal...

Multumesc ...din nou.:)

Super multumesc! Numai de ar agreea judecatorul aceeasi interpretare... Inca o data, multumesc frumos!
" Art. 79. - (1) La aplicarea efectivă a reducerii de personal, după reducerea posturilor vacante de natura celor desfiinţate, măsurile vor afecta, în ordine:
a) CIM ale salariaţilor care cumulează două sau mai multe funcţii, precum şi ale celor care cumulează pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care îndeplinesc condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi nu au cerut pensionarea în condiţiile legii;
c) CIM ale persoanelor care îndeplinesc condiţiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea măsurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului vor fi avute în vedere următoarele criterii minimale:
a) dacă măsura ar putea afecta doi soţi care lucrează în aceeaşi unitate, se desface contractul de muncă al soţului care are venitul cel mai mic, fără ca prin aceasta să se poată desface contractul de muncă al unei persoane care ocupă un post nevizat de reducere;
b) măsura să afecteze, mai întâi, persoanele care nu au copii în întreţinere;
c) măsura să afecteze numai în ultimul rând femeile care au în îngrijire copii, bărbaţii văduvi sau divorţaţi care au în îngrijire copii, pe întreţinătorii unici de familie, precum şi pe salariaţii, bărbaţi sau femei, care mai au cel mult 3 ani până la pensionare la cererea lor.
(3) În cazul în care măsura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o formă de calificare sau de perfecţionare a pregătirii profesionale şi a încheiat cu unitatea un act adiţional la contractul de muncă, prin care s-a obligat să presteze o activitate într-o anumită perioadă de timp, administraţia nu-i va putea pretinde acestuia despăgubiri pentru perioada rămasă nelucrată până la împlinirea termenului, dacă măsura desfacerii contractului de muncă nu îi este imputabilă.
(4) În ipoteza în care două sau mai multe persoane salariate sunt în aceeaşi situaţie, disponibilizarea se face cu consultarea sindicatelor. "

Am dat tot articolul, si nu doar alineatul 2... Poate din logica textului rezulta ca ordinea de prioritate de la alineatul 2 se aplica (nu) numai concedierilor colective. In jurisprudenta (Ticlea) se opineaza ca ordinea de prioritate se poate aplica si concedierilor individuale, daca este expres prevazut acest lucru. Pe de alta parte, prin concediere care nu tine de persoana salariatului, asa cum se mentioneaza la alinetaul 2 de mai sus, se intelege atat concediere individuala, cat si colectiva. In CCMRC sunt alte articole unde se prevede expres concedierea colectiva atunci cand numai despre ea este vorba (art. 78). Pe cand la acest articol 79 se face vorbire de concedierea generala pt motive neimputabile salariatului.

Dumneavoastra cum interpretati? Caut eu acul in carul cu fan?:)